Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα. Νέες πιέσεις για τις τράπεζες, με την Εθνική να γυρίζει σε πτώση και την Πειραιώς στο -4%. Κέρδη για ΔΕΗ, Coca Cola. Πιέσεις για Viohalco, ΕΥΔΑΠ.

Συναλλαγές μόλις 1 εκατ. ευρώ στα πρώτα 25' της συνεδρίασης(!), τζίρος ενδεικτικός της εικόνας που διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο από την αρχή της ημέρας.

Οριακές διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες και μετοχές, την ώρα που στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν ήπιες τάσεις με μικρή θετική μεταβολή για τους δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Στις 673,87 έως 678,65 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να συνεχίζουν με μικρή άνοδο προς τις 215 μονάδες, που αποτελεί και τον πρώτο βραχυπρόθεσμο στόχο για τον ΔΤΡ.

Σε αναμονή η αγορά για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Ο κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης του τελικού λογαριασμού από τον SSM είναι άλλη μία παράμετρος, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από την αγορά, τους ιδιώτες επενδυτές-δυνητικούς μετόχους αλλά και τους υφιστάμενους παίκτες, το ΤΧΣ.

Στον τραπεζικό κλάδο, μέχρι τώρα(*) σημειώνεται η λίγο έως πολύ αναμενόμενη προσπάθεια μεταφοράς κεφαλαίων, μετακύλισης θέσεων από μετοχές που έχουν υπεραποδώσει σε άλλες που παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση. Ενδεικτική η περίπτωση της Εθνικής, με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί 23,86% (στο 0,545 ευρώ), με το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον να ενισχύεται και από την επιβεβαίωση των πληροφοριών για το ενδιαφέρον τεσσάρων ομίλων για τη θυγατρική της Finansbank.

Μετακύλιση ενδιαφέροντος προς Πειραιώς, Eurobank, ενώ στη μετοχή της Alpha Bank συναλλαγές γίνονται στο 0,108-0,112 ευρώ. Στις τραπεζικές μετοχές έχει αλλάξει χέρια το 40% του τζίρου, ενώ είχαν γίνει περισσότερα από 7,8 εκατ. τεμάχια. Άξιον αναφοράς πως στη μετοχή της ΕΤΕ δεν είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 220 χιλιάδες κομμάτια, όταν την ίδια ώρα σε Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ξεπερνούσαν τα 1 με 2 εκατ. τεμάχια.

Κινητικότητα στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με αγοραστές στη μετοχή της Επιχείρησης και λίγες ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Στη μετοχή της ΔΕΗ συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 4,95-5,04 ευρώ, με ζητούμενο την ισχυροποίηση της ανοδικής φοράς με στόχο καταρχήν τα 5,20 ευρώ.

Σταθερά υψηλότερα των 8 ευρώ οι συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με ενδιαφέρον, τεχνικά, στοιχείο πως στα χαμηλά ημέρας επιβεβαιώνονται οι στηρίξεις και για τον Οργανισμό (στα 8,52 ευρώ) και για τον ΟΠΑΠ (στα 8,40 ευρώ). Εάν στη συνέχεια της εβδομάδας δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, θα μπορούσε να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο που ως στόχο έχει την προσέγγιση των 9 ευρώ (ΟΤΕ) και την υπέρβαση των 8,80 ευρώ για τον ΟΠΑΠ. Συνολικά στις 3 μετοχές η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο ευρώ, τζίρος πολύ χαμηλός, ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων.

Με τις συναλλαγές στο 1,8 εκατ. ευρώ (στις 11:15), η όποια εικόνα της συνεδρίασης μόνο αντιπροσωπευτική δεν θα πρέπει να θεωρηθεί.

Από τις άλλες μετοχές του δείκτη (πλην τραπεζικών και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11:15 στην F.F. Group είχαν γίνει συναλλαγές 999 τίτλων, στον Τιτάνα 397, στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 490, στον ΟΛΠ 216, στην ΕΥΔΑΠ 136, μόλις 573 στα Ελληνικά Πετρέλαια, 883 στην Αεροπορία Αιγαίου και 273 στην Grivalia.

Πρακτικά, για τις 8 από τις 25 μετοχές του δείκτη «μεγάλης κεφαλαιοποίησης», δηλαδή για 1 στις 3 του FTSE, οι συναλλαγές ΔΕΝ είχαν ξεπεράσει τον... τριψήφιο αριθμό μετοχών.

(*) Λίγο πριν τις 11:20 οι συναλλαγές έφταναν τα 2,3 εκατ. ευρώ (!).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v