Σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, κυρίως στις τράπεζες, αποδίδεται η διόρθωση του ΧΑ.
Επιπρόσθετα το κλίμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ανάλογο, καθώς μετά το τελευταίο βραχυπρόθεσμο μίνι ράλι και ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν να "κλείσουν" ή να περιορίσουν την έκθεσή τους στις αγορές μετοχών.
Σε περίπου 5% διαμορφώνεται η εβδομαδιαία απόδοση για τον DAX στη Φρανκφούρτη, στο 5,34% για τον CAC 40 στο Παρίσι, περίπου όσο και για τον δείκτη Euronext 100. Εύλογα μετά από έναν αποδοτικό κύκλο και δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς, η κατοχύρωση κερδών να προκρίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο ΧΑ η απόδοση για κλαδικούς δείκτες και μετοχές κυμάνθηκε σε διψήφια ποσοστά, φθάνοντας έως και 28% για τον τραπεζικό κλάδο. Πάνω από 40% η απόδοση για τη μετοχή της Εθνικής, ξεκινώντας από το 0,35 ευρώ (στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας), διψήφια ποσοστά για τις Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank να οδηγούν από την αρχή της συνεδρίασης αρκετούς σε μερική ρευστοποίηση τραπεζικών τίτλων.
Ούτως ή άλλως, από το προσυνεδριακό σχόλιο το Euro2day.gr εστίαζε στο κρίσιμο διήμερο (σήμερα-αύριο), έκανε λόγο για τη μικρή υποτίμηση (0,15%) στο Συμβόλαιο του δείκτη FT 25 και στο ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης μετοχικών θέσεων.
Σταθερά σε αρνητικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 678,68 μονάδων έως τα χαμηλά ημέρας των 671,14, πρακτικά παραμένοντας κοντά στα κρίσιμα επίπεδα των 679 μονάδων, σε στενό εύρος διακύμανσης μόλις 7 μονάδων και με το Συμβόλαιο τρέχοντος μηνός για τον FT 25 να έχει "γυρίσει" εδώ και 30-45' σε υπερτίμηση/premium.
Επιπλέον στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί οι μάλλον μέτριες συναλλαγές, ο τζίρος που παραμένει σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 3-4 συνεδριάσεων (ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής), η καλή εικόνα συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών και blue chips.
«Κλειδώνει» το tax credit το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον κλάδο μεσοπρόθεσμα σε μία συγκυρία που Μαδρίτη και Φρανκφούρτη καταλήγουν σε συμβιβαστική λύση όσον αφορά στον αναβαλλόμενο φόρο από τις ισπανικές τράπεζες.
Σε αυτή τη συγκυρία συνεχίζεται η "αντιπαράθεση" ΔΝΤ - Ευρωπαίων δανειστών, με αφορμή τη διαχείριση/αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εμφαντική αναφορά για το θέμα αυτό από τον Γάλλο πρόεδρο, ανταπάντηση από το ΔΝΤ που προχωρά σε "ακραία πρόβλεψη" για επιπλέον μέτρα (σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή πλευρά, που δείχνει να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Αθήνας όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού).
Στη Λίμα του Περού ο υπουργός Οικονομικών έχει (αυτό το 3ήμερο) σειρά επαφών για το ίδιο θέμα, που πρακτικά σημαίνει ότι θα παραμείνει πολύ ψηλά στην ατζέντα για όλο το διάστημα που θα αξιολογείται το πρόγραμμα και θα προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πάντως βραχυπρόθεσμα η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς δεν παραπέμπει σε μαζικότερη μείωση θέσεων ούτε σε αναγκαστικές πωλήσεις ξένων (αλλά και ελληνικών) χαρτοφυλακίων. Πωλητές 2-3 αμερικανικά κεφάλαια, που πρωταγωνίστησαν με αγορές την προηγούμενη εβδομάδα συμβάλλοντας στην άνοδο της αγοράς, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο.
Στις 190 μονάδες φαίνεται να επιβεβαιώνεται, μέχρι τις 14:30, η στήριξη για τον ΔΤΡ, με την Εθνική να μη χάνει το 0,47-0,46 ευρώ.
Το ενθαρρυντικό από τη μέχρι τώρα πορεία συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών είναι πως λ.χ. ο ΟΤΕ έχει "γυρίσει" σε θετικό πρόσημο, με σταδιακές αγορές μετά τις 13:45. Περίπου την ίδια ώρα "γύρισαν" και τα Συμβόλαια της μετοχής του ΟΤΕ με μικρό premium προς τα 8,60 ευρώ.
Να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 90 εκατ. τεμάχια, από τα οποία τα 73 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στις τράπεζες (σχεδόν τα μισά κομμάτια 35 εκατ. στη μετοχή της Eurobank). Στα 24,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, από τα οποία το 38% στον τραπεζικό κλάδο.