Μικρές απώλειες στο ΧΑ, που ακολουθεί την ήπια διόρθωση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Σε περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων προχωρούν ορισμένοι παίκτες, με συνέπεια στις μεν τράπεζες να διαμορφώνονται μεικτές τάσεις, στις δε άλλες μετοχές του δείκτη, οι πωλητές να έχουν προβάδισμα.
Εως τις 675 μονάδες υποχώρησε αρχικά ο Γενικός Δείκτης, λόγω της διόρθωσης του Δείκτη Τραπεζών έως τις 201, παρασύροντας και τον FT 25 οριακά χαμηλότερα των 200 μονάδων. Οπισθοχώρηση με συναλλαγές 13,2 εκατ. μετοχών, αξίας 3 εκατ. ευρώ στα πρώτα 25' της συνεδρίασης (*), σαφώς μειωμένες σε σχέση με τα μεγέθη των προηγούμενων δύο ημερών. Πρακτικά, αυτό δείχνει πως μέχρι πριν λίγο οι όποιες πωλήσεις αφορούσαν κυρίως κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων, ότι οι πωλητές δεν επιθυμούν να "ακυρώσουν" τη φορά της αγοράς, περιμένοντας πιθανόν την πορεία των ευρωπαϊκών και τις όποιες εξελίξεις από το εσωτερικό μέτωπο.
Για κρησάρα σήμερα-αύριο έκανε λόγο προσυνεδριακά το Euro2day.gr, θεωρώντας πως οι "τοπικές κορυφές" που σημειώθηκαν χθες αποτελούν αντιστάσεις που θα πρέπει να δοκιμαστούν άμεσα.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι εμφανές το "μούδιασμα" στο γερμανικό, καθώς τα νεότερα από τις εξαγωγές αλλά και οι αρνητικές προβλέψεις για την Deutsche Bank ενισχύουν τον σκεπτικισμό που εδώ και μήνες επικρατεί (και) στη Φρανκφούρτη. Σκεπτικισμός που αποτυπώνεται και σε πολιτικό επίπεδο (καθώς ενισχύεται η ευρωσκεπτικιστική AfD/ Εναλλακτική για τη Γερμανία), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μεγαλύτερο ΑΕΠ της Ευρώπης και την προοπτική που διαγράφεται στη συνέχεια.
Στο ΧΑ και πάλι, καθώς οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονταν και μετά τις 11:05 στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, με τις 20 από τις 25 να υποχωρούν (με ελεγχόμενη ροή πωλήσεων/αγορών) και τον τραπεζικό κλάδο να συντηρείται σχεδόν αποκλειστικά από την Εθνική, που μέχρι τις 11:10 λειτουργούσε σαν φρένο για τον ΔΤΡ και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Το άξιον αναφοράς είναι πως λίγο μετά τις 11:10 και ενώ ο DAX "γύριζε" και πάλι σε θετικό έδαφος, στο ελληνικό χρηματιστήριο εντείνονταν οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις, με συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών. Προς τις 670 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, απώλειες έως 1,25% για τον FT 25, καθώς στη μετοχή της Coca Cola οι πωλήσεις έφθαναν έως 2,25% χαμηλότερα, στα 19,70 ευρώ.
Στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν λιγοστές πράξεις αγοράς, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη προς τα 19,83 ευρώ (-1,54%), με συναλλαγές περίπου 100 χιλιάδων ευρώ. Στο 5,48% η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή της Coca Cola και 10,17% σε μέτρηση μηνός, κάτι που δικαιολογεί τις όποιες πωλήσεις σε αυτά τα επίπεδα.
Λίγο έως πολύ αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, μετά την υπεραπόδοση των προηγούμενων ημερών. Πάνω από 26% η απόδοση για τον ΔΤΡ παρά την υποχώρησή του νωρίτερα έως τις 201 μονάδες, ποσοστό διψήφιο που εξηγεί τις όποιες κινήσεις για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.
Από τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, σταθερά με θετικό πρόσημο η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται στο 0,49 έως 0,505 ευρώ, καλύπτοντας τον στόχο που είχε τεθεί από τα χαμηλά της Δευτέρας. Για να έχει συνέχεια η κίνηση της Εθνικής, εκτιμάται πως απαιτούνται α) επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, β) εισροή νέων κεφαλαίων και γ) ανάλογα καλό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Παράλληλα "τρέχουν" οι εξελίξεις που αφορούν στον κλάδο, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στη δυνατότητα των τραπεζών να αναγνωρίσουν αναβαλλόμενο φόρο για ζημίες από δάνεια έως την 30ή Ιουνίου.
Περιορισμένη η υποχώρηση για τις μετοχές της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με την Επιχείρηση να κρατά το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών σημαντικών κερδών και τις συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ να πραγματοποιούνται αρκετά πάνω από τα 8 ευρώ. Μάλιστα στη μετοχή του ΟΤΕ αρκετές πράξεις γίνονται το τελευταίο 15' σε επίπεδα πάνω από τα 8,50 ευρώ.
Πρακτικά ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποια από την 3άδα να διαφοροποιηθεί ανοδικά στη συνέχεια της συνεδρίασης και με την προϋπόθεση πως δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο το κλίμα για μετοχές-σηματωρούς και blue chips όπως Jumbo, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά. Με λίγες συναλλαγές η διόρθωση (μέχρι τις 11:20) δεν αποκλείεται να οδηγήσει σταδιακά τους αγοραστές λίγο ψηλότερα. Οπως ενδεικτικά συμβαίνει εδώ και λίγη ώρα με τις μετοχές Μυτιληναίου, Αεροπορίας Αιγαίου και ΜΕΤΚΑ.
(*) Στις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια 21 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 6,8 εκατ. ευρώ. Το 51% στις τράπεζες.