Τερμάτισε το ανοδικό σερί του S&P, στο 3,1% μειώνει την εκτίμηση για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ, με το Ταμείο να προβλέπει ύφεση για φέτος αλλά και για το 2016.
"Βουτιά" 5,4% του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο και αύξηση της ανεργίας στο 27,1% (!), την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά πως μπορεί να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση. Το τρίπτυχο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι αξιολόγηση-ανακεφαλαιοποίηση-χρέος, με τον αρμόδιο υπουργό να θεωρεί πως η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευτεί στα "ανοιχτά θέματα" της συμφωνίας.
Στις αγορές, παραμένει η εκκρεμότητα των επόμενων κινήσεων της Fed αλλά και το ανοιχτό μέτωπο της Κίνας (*), με ζητούμενο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη συντήρηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής αντίδρασης κυρίως της Φρανκφούρτης και του DAX πάνω από τις 9.700 μονάδες.
Στο ΧΑ, βασικό στοίχημα όσων δραστηριοποιούνται στο "ρηχό" ελληνικό χρηματιστήριο είναι η προεξόφληση της επιτυχούς αξιολόγησης, της ευόδωσης της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης του πιστωτικού συστήματος, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Σημαντική κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από τον "διπλό ιστορικό πυθμένα" των 155 να αντιδρά προς τις 200 μονάδες, με τις 205/210 να θεωρούνται ως πρώτος κύκλος αυτής της πορείας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Συνεδρίαση δύο όψεων με... παρακαταθήκες σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος αναφέρεται και στο ρεκόρ 12μήνου στην απενεργοποίηση κωδικών τον Σεπτέμβριο.
Συνεδρίαση... Ιανός, η χθεσινή, που είχε συναλλαγές 41 εκατ. ευρώ με σημαντικό μερίδιο στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Για πολλοστή φορά, πάνω από το 95% του συνολικού τζίρου άλλαξε χέρια στις 25 μετοχές του δείκτη, περιορίζοντας κατά πολύ τις συναλλαγές σε τίτλους άλλων κατηγοριών.
«Κλειδί» (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική σε θέση οδηγού σε αυτή τη φάση της αγοράς, κυρίως λόγω Finansbank. H Citi σε έκθεσή της εκτιμά πως εάν η πώληση της τουρκικής θυγατρικής γίνει σε 1,1 φορές τη λογιστική αξία, θα προσθέσει έως και 5 μονάδες στον δείκτη κεφαλαίων (τελευταίος δημοσιευμένος CET 1) του Ομίλου, ύψους 8,7%. Σε τρέχουσες τιμές ο Ομιλος της Εθνικής αποτιμάται στα 1,625 δισ. ευρώ έναντι σχεδόν 4 δισ. της Finansbank.
Η τελευταία αντίδραση της ΕΤΕ ώθησε και τον κλαδικό δείκτη και την αποτίμηση του Ομίλου, που επανέρχεται στην 4η θέση πίσω από τους ΟΠΑΠ (2,666), ΟΤΕ (4,063) και της Coca Cola που με 7,246 δισ. ευρώ έχει "στρογγυλοκαθήσει" εδώ και εβδομάδες/μήνες στην κορυφή της σχετικής κατάταξης.
Να σημειωθεί πως την ΕΤΕ ακολουθούν Ελληνικά Πετρέλαια (1,604), ΤΙΤΑΝ (1,589), Τράπεζα Κύπρου (1,561), Alpha Bank (1,493), FF Group (1,205) με 10η τη Motor Oil, με 1,193 δισ. ευρώ. Αλλες δύο εισηγμένες αποτιμώνται πάνω από το ένα δισ. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ στο 1,102 και με 1,087 δισ. ευρώ η Jumbo. Στη 13η θέση με 812 εκατ. ευρώ η Grivalia, για να έχουμε μία εικόνα της διαφοράς.
Να σημειωθεί πως με την τελευταία ανοδική κίνηση των τραπεζών ενισχύθηκε κατά τι η αποτίμησή τους με ενδεικτική την περίπτωση της Alpha Bank. Πριν τη συνεδρίαση της Δευτέρας, η Alpha Bank "κινδύνευε" να υποχωρήσει σε αποτίμηση χαμηλότερα του ενός δισ., ενώ βάσει του χθεσινού κλεισίματος πλησιάζει πάλι το 1,5 δισ. ευρώ. Μεταβολές και αναδιατάξεις ενδεικτικές της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο ΧΑ, κυρίως μετά την επιβολή των capital controls και την επαναλειτουργία τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.
Τεχνικά στο ΧΑ εξελίσσεται μία καταρχήν τεχνικών χαρακτηριστικών κίνηση -ανοδική αντίδραση στην προηγηθείσα σημαντική διόρθωση, ειδικά των τραπεζών-, συνεπικουρούμενη από την ανάλογη ισχυρή κίνηση των ξένων αγορών.
Στόχοι που είχαν τεθεί για τον ΓΔ οι 664 και οι 679 μονάδες (σύμφωνα με μέτρηση του Μάκη Βελλιανίτη), με τον πρώτο να υπερκαλύπτεται και τον δεύτερο να προσεγγίζεται χθες. Συνεπώς σήμερα θα φανεί εάν η αγορά μπορεί να καλύψει και τις 679, ή θα οπισθοχωρήσει προς τις 664 μονάδες. Ο Στάθης Παπαβασιλείου (rosicrux.blogspot.gr) θεωρεί πως βραχυπρόθεσμα απαιτείται διάσπαση των 675 και κατά προτίμηση των 695 μονάδων. Μία τέτοια κίνηση χρειάζεται τη διεθνή συγκυρία, συντήρηση της εισροής αυτών των λίγων κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες 1-2 συνεδριάσεις και επιβεβαίωση των στηρίξεων για ΔΤΡ και blue chips.
Θα πρέπει ωστόσο να συνεκτιμηθούν η εύλογη διάθεση για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, η επικείμενη δοκιμασία των σημαντικών αντιστάσεων και η χθεσινή αδυναμία για τον ΔΤΡ να υπερβεί τις 205 (ακόμη καλύτερα τις 210 μονάδες).
Συνεπώς, άμυνα και βλέπουμε, αποφεύγοντας το ρίσκο σε ένα ενδεχόμενο αρχικό ανοδικό "τράβηγμα".
(*) Κατατοπιστική η ανάλυση του Trader's (ενότητα Stocklearning - Euro2day) για τον δείκτη Shanghai Composite, με τον εύγλωττο τίτλο "Θα έρθουν χειρότερες, πριν τις καλύτερες".