Συνεδρίαση δύο όψεων, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κυρίως στο Τραπεζικό ταμπλώ και ολοκληρώθηκε σε θετικό έδαφος (σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας), αφήνοντας συγκρατημένες "υποσχέσεις" για την συνέχεια.
Το πρώτο μισό της συνεδρίασης το είχαν προβλέψει στον απόλυτο βαθμό οι γρήγοροι παίκτες και με το ξεκίνημα φρόντισαν να "πάρουν" τα χθεσινά σημαντικά κέρδη τους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 661,78 μονάδες (-0,80%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 193,04 μονάδες (-1,24%).
Εδώ ίσως αξίζει αναφοράς και προσοχής ότι η εικόνα του Τραπεζικού δείκτη δεν "έλεγε την απόλυτη αλήθεια" καθώς στους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους οι απώλειες ήταν σαφώς μεγαλύτερες.
Ο τίτλος της Alpha Bank (+1,74%) υποχώρησε μέχρι τα 0,1090 ευρώ (-5,22%), της Eurobank (0%) μέχρι τα 0,023 ευρώ (-4,17%) και της Πειραιώς (-2,33%) μέχρι τα 0,081 ευρώ (-5,81%).
"Δράστης" της "φτιασιδωμένης" εικόνας του Τραπεζικού δείκτη, ο τίτλος της Εθνικής (+4,55%), ο οποίος αρνήθηκε να κινηθεί σε "κόκκινο έδαφος", εξαναγκάζοντας όσους προχώρησαν σε πρωινές ρευστοποιήσεις, να "κυνηγήσουν" τις τιμές προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην μετοχή, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος να αναρριχηθεί μέχρι τα 0,4780 ευρώ (+8,64%), για να υποχωρήσει υπό την πίεση νεότερων ρευστοποιήσεων που εμφανίστηκαν μετά τις 16.43 (βλ. διάγραμμα).
Κοντολογίς, η μετοχή "εξέθεσε" τόσο αυτούς που βιάστηκαν να ρευστοποιήσουν, αλλά και αυτούς που κυνήγησαν την τιμή αργότερα.
Δύο είναι οι λόγοι που ο τίτλος της Εθνικής δείχνει να "παίρνει κεφάλι" από το υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλώ.
Ο πρώτος έχει σχέση με τα "πονταρίσματα" όσων περιμένουν θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο της Finansbank, έστω και αν σε δεύτερη ανάγνωση η πώληση της Τουρκικής θυγατρικής θα αφαιρέσει από τον όμιλο της Εθνικής την "κότα με τα χρυσά αβγά".
Ο δεύτερος, εξ ίσου, σημαντικός λόγος είναι πως όσο η τιμή της μετοχής απομακρύνεται από την ονομαστική της αξία (0,30 ευρώ), τόσο μειώνονται οι ισχυρές πιθανότητες να απαιτηθεί reverse split στην διαδικασία της επικείμενης ΑΜΚ. Και ως γνωστό το reverse split, παραμένει το "φόβητρο" των υφιστάμενων μετόχων.
Τεχνικά ο τίτλος αφού έδωσε διπλό "βυθό" στην περιοχή των 0,35 ευρώ, δείχνει να ανασυντάσσει δυνάμεις για να "αναμετρηθεί" με την δύσκολη ζώνη 0,50 - 0,53 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο για τον τεχνικό στόχο των 0,80 ευρώ.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας
Την κίνηση της Εθνικής, προσπάθησε να ακολουθήσει και ο τίτλος της Alpha Bank με "ξεπέταγμα" μέχρι τα 0,122 ευρώ (+6,09%), όμως γρήγορα "έμεινε από δυνάμεις".
Προσθέτοντας ότι εκτός από την Εθνική, οι άλλοι δύο τίτλοι του 25αρη που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτοί των Ελ. Πετρελαίων (+1,35%) και ΟΠΑΠ (+2,83%), αξίζει να σημειωθεί η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), λόγω των ρευστοποιήσεων που σημειώθηκαν στο πρώτο μισό της συνεδρίασης.
Τεχνικά, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, ο τίτλος δοκιμάζει μία μεσοπρόθεσμη διάσπαση του πτωτικού του καναλιού, με επόμενο ουσιαστικό επίπεδο αντίστασης τα 9,00 ευρώ.
Σε ημερήσιο γράφημα η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 8,16 ευρώ και το "stop για τους "long" στα 7,96 ευρώ
Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά στοιχεία, Alpha Bank, Εθνική και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 47,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από εκεί και πέρα, αξίζει υποσημείωσης ότι λόγω της σημαντικής βοήθειας της Εθνικής, ο Τραπεζικός δείκτης γύρισε πρώτος σε θετικό πρόσημο (μετά τις 14.08), ενώ με μία ώρα καθυστέρηση (15.07), "πάτησε" σε θετικό έδαφος και ο Γενικός Δείκτης.
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι με ελάχιστες συναλλαγές ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος (+1,3%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ αντίθετα η Αττικής (-8,57%) δεν φάνηκε να προσελκύει αγοραστές.
Ο "κακός χαμός" στα Τραπεζικά warrants και ίσως αυτό έχει την σημασία του για την συνέχεια και χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank (-28,57%) έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά, της Πειραιώς (22,22%) ισοφάρισε το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο "ever", ενώ της Εθνικής (-8,57%) έκλεισε μία ανάσα υψηλότερα από το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμό του.
Σχετικά μειωμένες οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη επανεμφάνιση αγοραστών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων και αυτό σε συνδυασμό με την χαμηλή προσφορά έγινε αιτία για αξιοσημείωτη μείωση των αποδόσεων στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (3ετες 8,87%, 5ετες 8,12% και 10ετες 7,57%).
Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, όσο πλησιάζει η μέρα όπου η Αγορά θα πάρει μία "πρώτη γεύση" για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, τόσο ο κλάδος θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των περισσότερων traders, με την "ορατότητα", μέχρι στιγμής, να παραμένει χαμηλή.
Από την άλλη, η Αγορά δεν φάνηκε να πίστεψε και πολύ περισσότερο να προβληματίστηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, στην Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες οι Τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.
Τεχνικά, οι 675 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 199 - 200 μονάδες για τον FTSE25, είναι οι πρώτοι στόχοι, σε περίπτωση που οι αγοραστές συνεχίσουν να υπερτερούν, έστω και "στα σημεία".
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης "Intraday position is long" με "stop" τις 185 μονάδες. Πρώτη στήριξη οι 191 μονάδες και δεύτερη οι 189. Σημαντική η αντίσταση στις 205 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές
"Ο υπερπουλημένος Τραπεζικός κλάδος αναζητεί κάποιες αφορμές για πρόσκαιρη, έστω, αναρρίχηση των μετοχών του, ακολουθώντας το έμφυτο ένστικτο αυτοσυντήρησής του" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Μετά, ωστόσο, τις "ενέσεις" αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας που έγιναν από τον επικεφαλής της Fairfax και την προβολή θετικών προσδοκιών για το γρίφο της ανακεφαλαιοποίησης σε σχέση με τη συμμετοχή ιδιωτών, ήρθε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού και οι αποφάσεις του Eurogroup για να επανέλθουμε στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα.
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός για το 2016 έχει ως παραδοχή τη διατήρηση αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και περαιτέρω αύξησης φορολογικών εσόδων από κοινού με μειώσεις δαπανών. Υποδηλώνει δηλαδή συνέχιση της ύφεσης για την Οικονομία γεγονός που επιτρέπει προσδοκίες κερδοφορίας σχεδόν μόνο για εταιρείες με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, εφόσον έχουν βρει τρόπους να ξεπεράσουν τα capital controls για την εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων.
Παράλληλα, οι προγραμματικές δηλώσεις αναδύουν στοιχεία αποδοχής της Αγοράς ως μοχλού επίτευξης της επανεκκίνησης της Οικονομίας (μετά το 2ο εξάμηνο 2016), χωρίς ωστόσο να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά και στη δυνατότητα του θεσμού του Χρηματιστηρίου να συμβάλει σε αυτήν.
Τέλος, το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης των προαπαιτούμενων ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση για να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων οφείλουν να τυγχάνουν πλέον της αποδοχής των Ευρωπαϊκών Θεσμών, όπως άλλωστε έχει αποδεχθεί δια του μνημονίου η Κυβέρνηση.
Επομένως, είναι φανερό ότι απαιτείται "πολύ δουλειά" για να επανέλθει η εμπιστοσύνη σε επίπεδα που θα δούμε επάνοδο Τραπεζικών καταθέσεων, για παράδειγμα, πολλώ δε μάλλον επενδύσεις από επενδυτές εξωτερικού, προσδοκία προδήλως φρούδα για τα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας.
Ως τότε, το σενάριο της συσσώρευσης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να θεωρηθεί ως μια εξέλιξη που διατηρεί ζωντανές τις προσδοκίες για καλύτερες μέρες στο προσεχές μέλλον...
Επιπλέον, το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να προβληματίζει: o απόηχος του σκανδάλου της "VW" συνεχίζεται, η εταιρεία κολοσσός των εμπορευμάτων "Glencore" απειλείται με χρεοκοπία και οι αναλυτές αξιολογούν ότι τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ θα πείσουν την κ. Γέλεν να ματαιώσει την ανοδική κίνηση των Αμερικανικών επιτοκίων, ώστε να αποφευχθούν μαζικές εκροές από τις Αναδυόμενες Οικονομίες.
Θετικά ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup αξιολογείται η εμπορική συμφωνία "TTP" (Trans Pacific Partnership) 11 Χωρών του Ειρηνικού σε σχέση με την υποβοήθηση της Παγκόσμιας ανάπτυξης, που δεν μπορεί πλέον να τονωθεί από τη πολύχρονη άσκηση της υπέρμετρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μόνη "κόκκινη" εξαίρεση τον δείκτη Hang Seng (-0,10%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Τα μεγαλύτερα κέρδη για Nikkei (+1%, με προσδοκίες ότι η BoJ, κατά την αυριανή της συνεδρίαση θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Θετικός καταλύτης και η υπογραφή του TPP) και Sensex 30 (+0,43%).
Υπενθυμίζεται ότι οι Αγορές στην Ηπειρωτική Κίνα θα παραμείνουν κλειστές και αύριο, λόγω Εθνικής εορτής.
Μικτά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ η ίδια εικόνα δείχνει να επικρατεί και στο άνοιγμα της Wall Street (μπαίνει στον "χορό" των αποτελεσμάτων, με πρώτες τις Pepsico, στο τρίμηνο η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη $533 εκατ., ή 36 cents ανά μετοχή, έναντι των $2,01 δισ, ή 1,32 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο) και Alcoa (08/10)".
Σημαντικά κέρδη για χρυσό και ευρώ και ακόμα σημαντικότερα για το πετρέλαιο.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη και όπως ανακοίνωσε το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, οι Βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,8% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, έναντι της αύξησης κατά 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Παράλληλα, το Υπουργείο προχώρησε σε αναθεώρηση των στοιχείων του Ιουλίου, στο -2,2% από -1,4% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία επενδυτές τοποθέτησαν τα χρήματα τους σε ομόλογα του Αμερικάνικου Δημοσίου με αντάλλαγμα μηδενική απόδοση. Η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων $21 δισ. της Δευτέρας έφερε τις ΗΠΑ μια ανάσα από το κλαμπ των Χωρών που έχουν δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Η ζήτηση για τα έντοκα ήταν η υψηλότερη από τον Ιούνιο δείχνοντας την εκτίμηση των επενδυτών ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα για όλο το 2015.
Το Αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Αύγουστο στα $48,3 δισ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, είχαν προβλέψει ότι το έλλειμμα θα διευρυνόταν στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 48,1 δισ. δολαρίων.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την Saxo Bank, πολλές Αγορές είναι εξωφρενικά φθηνές ακόμη και σύμφωνα με βασικά μεγέθη, όπως την τιμή μετοχής προς κέρδη (P/E).
Στις Αγορές αυτές συγκαταλέγεται η Σιγκαπούρη και η Νότιος Κορέα, όπου ο δείκτης τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη (forward P/E) διαπραγματεύεται σήμερα στο 12,1x και 10,9x αντίστοιχα, έναντι του 15x με 17x των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι Αναδυόμενες Αγορές, γενικά, προσφέρονται για άνοιγμα θέσεων αγοράς (buy) – σε μετοχές ή χρεόγραφα, καθώς και σε συνάλλαγμα, επισημαίνοντας ότι "το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας 'τέλειας καταιγίδας' δεν θα πρέπει να μας παρασύρει και να πιστέψουμε ότι ο ήλιος δεν θα ξαναβγεί".
Η διστακτικότητα της Fed να αυξήσει τα επιτόκια πιθανότατα θα αποτρέψει μια αύξηση μέσα στο 2015, καθώς το παράθυρο των ευκαιριών κλείνει. Η Αγορά προεξοφλεί όλο και περισσότερο στις τιμές την πιθανότητα μιας μείωσης των επιτοκίων ανάλογα με την πιθανότητα μιας αύξησης.
Η μόνη ανησυχία είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι τόσο αδύναμη που φλερτάρουμε και πάλι με την ύφεση, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.
Εκτιμάται ότι κατά την περίοδο δ' τριμήνου 2015 - α' τριμήνου 2016, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η ΕΚΤ και η Fed θα εφαρμόσουν μια τελευταία σειρά μέτρων παγκόσμιας χαλάρωσης, καθώς ο οικονομικός κύκλος φτάνει στα χαμηλότερα σημεία του. Ευτυχώς, μέχρι τότε η Αγορά θα έχει αποδυναμώσει το δολάριο, θα έχει αυξήσει τις τιμές των εμπορευμάτων και θα έχει ξαναρχίσει την ανάπτυξη από χαμηλό επίπεδο.
"Η οικονομική επιστήμη και οι Αγορές αρχίζουν επιτέλους να αλληλοσυνδέονται και πάλι στα βασικά θέματα και αυτό είναι η καλύτερη είδηση μέχρι στιγμής" αναφέρει η Saxo Bank.
Από την άλλη, ο Bill Gross, ο οποίος είχε προβλέψει τον Ιανουάριο πως πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα αξίζουν λιγότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτιμά πως οι Αμερικανικές μετοχές θα πέσουν ακόμη κατά 10% και πως οι επενδυτές θα έπρεπε να περιμένουν να περάσει η περίοδος της μεταβλητότητας, διακρατώντας μετρητά.
Όπως επεσήμανε, η αντίδραση στα στοιχεία για την Αγορά Εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την περασμένη εβδομάδα, καταδεικνύει πως οι Αγορές και ιδιαίτερα τα Χρηματιστήρια, οι Αγορές ομολόγων υψηλής απόδοσης και κάποια ομόλογα Αναδυόμενων Αγορών - λειτουργούν σαν το Καζίνο.
Η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί το 2015 με ρυθμό 3,1% προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το 2014 και 0,2 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου τον Ιούλιο. Το 2016 η Παγκόσμια Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Εύλογη θεωρεί την πώληση του 100% της Finansbank η Citi. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε, σημειώνει ότι αν αυτή γίνει σε τιμή 1,1 φορές τη λογιστική αξία, όπως εκτίμησε πρόσφατα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, θα προσθέσει έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες στον τελευταίο δημοσιευμένο δείκτη κεφαλαίων CET1 του Ομίλου, ύψους 8,7%.
Αν, από την άλλη πλευρά, η πώληση γίνει με βάση τη μέση αποτίμηση του Τουρκικού Τραπεζικού κλάδου, τότε το όφελος μπορεί να φτάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες στον δείκτη CET1.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 661,78 (-0,8%) και 673,22 μονάδων (+0,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 669,7 (+0,38%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 670,69 μονάδες με κέρδη 0,54%.
Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 41,3 εκατ. από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΚΥΠΡ, ΦΦΓΚΡΠ).
Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 41 πτωτικών, όμως για 14 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις επτά ποσοστιαίες μονάδες.
Από το ταμπλώ του FTSE25, μόνο ο τίτλος του ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Grvalia και ΟΛΠ.
Χαμηλότερα, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Audiovisual (-29,55%), ενώ η μετοχή της ΕΥΑΘ συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και δείχνει να επαναπροσεγγίζει το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 3,28 ευρώ, που έχει σημειωθεί στις 24/2 (βλ. διάγραμμα).
Το διάγραμμα της ΕΥΑΘ από την αρχή του έτους
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση δύο όψεων και στην Αγορά Παραγώγων, όπου ξεκίνησε με ελεγχόμενες πιέσεις, για να ακολουθήσουν επανατοποθετήσεις που ώθησαν ψηλότερα τις τιμές.
Συρρικνώθηκε ο όγκος στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αύξηση παρουσίασε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.131 συμβόλαια).
Στα 8.838 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.238, 2.693 για τον Οκτώβριο, 545 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 198) κινήθηκε μεταξύ 193,25 και 199,75 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Εξαιρετικά χαμηλός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (130.375 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (18.553), Εθνική (10.435), Πειραιώς (15.518), Eurobank (4.903), ΟΠΑΠ (350), ΔΕΗ (1.011), ΟΤΕ (396), ΓΕΚ (129), Ελ. Πετρέλαια (141), Jumbo (119), MIG (180).
Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 56%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 276 δικαιώματα (228 αγοράς και 48 πώλησης).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.532.193 τεμ.), Eurobank (7.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).
Πηγή: Alpha Finance