Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στο... κυνήγι των 700 μονάδων

Μικρές απώλειες για τον ΓΔ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Από τις κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές αλλά και από το διεθνές κλίμα κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση. Οι κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Η επιστροφή blue chips σε «τοπικά υψηλά» και η κινητικότητα στην Coca Cola.

Φόβοι και προσδοκίες για την οικονομία, με την αγορά να ζητά «σηκωμένα μανίκια» και το Χρηματιστήριο να κινείται στον ρυθμό των εξελίξεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τη «μεγάλη συζήτηση» για το χρέος.

Η εβδομάδα που πέρασε μπορεί χρηματιστηριακά να μη μας έκανε σοφότερους, αφού για τον Γενικό Δείκτη δεν κατέστη δυνατή η υπέρβαση του ορίου των 700 μονάδων, πλην όμως δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο σε επιμέρους κλάδους και μετοχές.

Το Σ.Κ. δεν επιφύλαξε εκπλήξεις (ευχάριστες ή δυσάρεστες), με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, μετά από σειρά επαφών και συναντήσεων, να επιβεβαιώνει πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος, το χρέος. Τσακαλώτος και Λαγκάρντ έκαναν χρήσιμες αναφορές, ενδεικτικές για τη συνέχεια, για ένα θέμα που (και) η κυβέρνηση έχει αναγάγει σχεδόν σε... εθνικό.

Όμως, το πρόβλημα παραμένει η πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, όσα αναλυτικά αναφέρουν οι Στέφανος Κοτζαμάνης και Γιώργος Α. Σαββάκης σε μία αγορά που ασφυκτιά και με τους επαγγελματίες να αγωνιούν ζητώντας αποτελεσματικότερες κινήσεις από το οικονομικό επιτελείο. Στον ρυθμό και των προαπαιτούμενων από σήμερα, με ομοβροντία μέτρων και προσαρμογών, που θα πρέπει πρακτικά να περάσουν στην κοινωνία, την οικονομία.

Ωστόσο, αγορά χωρίς πιστωτικό σύστημα και με capital controls δεν νοείται, όπως κι αν το προσεγγίσει κάποιος, κι αυτό αποτυπώνεται (και) χρηματιστηριακά στο ταμπλό.

Από την περιοχή των 675-680 μονάδων ο Γ.Δ., με ζητούμενο την κατοχύρωση των 679 μονάδων (και αμέσως μετά των 695, προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά). Οριακά πάνω από τις 200 μονάδες ο FT 25, με αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να έχουν επανέλθει σε «τοπικά υψηλά» (μηνός, 3μήνου), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

«Κλειδί» παραμένουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να έχει πάρει μία... ανάσα από τα πρόσφατα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, αντιδρώντας πάνω από τις 205 μονάδες, με ζητούμενη την πειστική υπέρβαση και των 220 μονάδων. Αιχμή της κίνησης η Εθνική, που αυτή την περίοδο διαθέτει το πιο... hot story, ενώ μέρος του «έξυπνου χρήματος» παρακολουθεί τη σημαντική απόκλιση λ.χ. της Alpha Bank (από την ΕΤΕ) ή των Πειραιώς, Eurobank, που επίσης έχουν μείνει πίσω.

Πώς μοντάρεται η ανακεφαλαιοποίηση επιχειρεί να προσεγγίσει ο Χρήστος Κίτσιος, το «καλό» και το «κακό» σενάριο για το Χ.Α. μετρά ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Ο Γιώργος αναφέρεται και στη θετική εικόνα που παρουσιάζει η «ρηχή» αγορά ομολόγων, με διάχυτη την προεξόφληση θετικότερων εξελίξεων. Σημειωτέον πως εν μέρει ανάλογη εικόνα αποτυπώνεται στις κινήσεις ορισμένων διορατικών παικτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά Παραγώγων.

Χρήσιμη και η αναφορά πως για να υποχωρήσει η αγορά σημαντικά χαμηλότερα, θα πρέπει μη τραπεζικές μετοχές -και ειδικά οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Τιτάν και Jumbo, που «βαραίνουν» περισσότερο από 60% στη διαμόρφωση του δείκτη- να διορθώσουν αισθητά.

Προσώρας σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (και ΔΕΗ) κινείται με ικανοποιητικό ρυθμό και αποτελέσματα «χρήμα» που εκ περιτροπής λαμβάνει θέσεις στις μετοχές, με αποτέλεσμα τη νέα κίνηση για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πάνω από τα 8 ευρώ.

Στη μετοχή της Coca Cola οι περισσότερες κινήσεις, εδώ και μία εβδομάδα, φαίνεται να γίνονται με την προοπτική της προσέγγισης των «υψηλών 52 εβδομάδων» και όχι του ενδεχόμενου/κινδύνου διόρθωσης χαμηλότερα προς τα 18,60 ευρώ (όπου έχει δημιουργηθεί μία περιοχή στήριξης).

Όσο πλησιάζει ο καιρός για την ανακοίνωση των κεφαλαίων, των όρων και των προϋποθέσεων που θα χρειαστεί η ανακεφαλαιοποίηση, όσο κοντύτερα έρχεται το τέλος του μήνα και οι ξένοι insiders δεν βγαίνουν πωλητές σε μετοχές σηματωρούς όπως λ.χ. η Coca Cola, ο Τιτάνας ή ο ΟΤΕ ή ο ΟΠΑΠ κ.ά., τόσο θα ενισχύεται η εκτίμηση πως η σχετική διαδικασία δεν θα γίνει δα και με τους επαχθέστερους όρους για τράπεζες και μετόχους.

Παράλληλα, να συνεκτιμηθεί πως τέλος αυτής της εβδομάδας λήγει η απλή σειρά μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα, με τις ανοιχτές θέσεις για τον τρέχοντα μήνα να έχουν μειωθεί (σε 7.785 συμβόλαια του δείκτη), τον δανεισμό τίτλων αυξημένο (και στις 4 τραπεζικές μετοχές, με 27.795 στην ΕΤΕ) αλλά και σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Μυτιληναίο, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας τα όσα αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας για το ενδιαφέρον του αμερικανικού ομίλου Watco για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στα του ΟΛΠ, ο ΧΑΜαιλέων συνεχίζει να πρωτοστατεί με αποκαλύψεις γύρω από το άγριο παρασκήνιο με τα επίμαχα ακίνητα του Οργανισμού. Στη μετοχή του ΟΛΠ λιγοστές οι κινήσεις διορατικών παικτών και χωρίς σημαντική μόχλευση σε επίπεδα τιμών πάνω από τα 16 ευρώ. Συγκριτικό πλεονέκτημα της εισηγμένης, η περιορισμένη και ελεγχόμενη διασπορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v