Mόλις στις 14:00 ο συνολικός τζίρος ξεπερνούσε τα 10 (!) εκατομμύρια ευρώ, ενώ μετά τις 16:30 ξεπερνούσε τα 17 εκατ. Ομως σημαντική είναι η υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανόμενων του γερμανικού και γαλλικού.
Στο πολύ στενό εύρος πέντε μονάδων η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, με τον τραπεζικό να διορθώνει έως 3,35% καθώς μετά τις 12:25-12:30, που πέρασε σε αρνητικό έδαφος, διορθώνει σταθερά έως τα χαμηλά των 201,77 μονάδων.
Μετά τις 16:00 o τραπεζικός κλάδος κινείται προς τις 212 μονάδες.
Ο καθαρός τζίρος είναι ακόμη χαμηλότερος του χαμηλού των τελευταίων δέκα ημερών, καθώς νωρίτερα άλλαξε χέρια ένα μεγάλο πακέτο 350.000 μετοχών της Jumbo στα 7,95 ευρώ, συνολικής αξίας 2.782.500 ευρώ. Ενα μικρότερο πακέτο 40.000 μετοχών του ΟΤΕ έγινε στα 8,60 ευρώ, συνολικής αξίας 344.000 ευρώ, "κατεβάζοντας" ακόμη χαμηλότερα τον καθαρό τζίρο.
Η αποκαρδιωτική αυτή εικόνα θα λέγαμε πως παραξενεύει ακόμη και έμπειρα στελέχη της αγοράς καθώς μετά τη θεαματική αύξηση συναλλαγών/τζίρου την προηγούμενη εβδομάδα, τα σημαντικά κέρδη και υπεραξίες που αποκόμισαν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, είχε διαφανεί αλλαγή κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Στις τράπεζες πραγματοποιείται σχεδόν το 30% του τζίρου αλλά πάνω από το 70-75% των συναλλαγών (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων), καθώς στη μετοχή της Alpha Bank είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 17 εκατ. τεμάχια, στη Eurobank περισσότερα από 14, ενώ στην Πειραιώς περί τα 11 εκατ. τεμάχια. Σε αντίθεση, περιορισμένη είναι η συναλλακτικότητα για τη μετοχή της ΕΤΕ, καθώς δεν είχε ξεπεράσει τα δυο εκατομμύριο τεμάχια.
Με περιορισμένες συναλλαγές/χαμηλό τζίρο η υποχώρηση έως 3,35% για τον Δείκτη Τραπεζών, και τις 200 μονάδες περισσότερο ψυχολογικό παρά τεχνικό όριο. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής δεν απέκλειε το ενδεχόμενο μέρος των λιγοστών ρευστοποιήσεων στις τράπεζες να σχετίζεται με τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιβάρυνση του "λογαριασμού" του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού. Ο Χρήστος Κίτσιος από νωρίς σήμερα (από τις 09:51) έχει αναλύσει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο επίμαχο ζήτημα για τον τρόπο κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ομίλων.
Σε αρνητικό έδαφος η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ κέρδη καταγράφουν πλέον ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ δεν απειλείται η μέχρι τώρα βραχυπρόθεσμη στήριξη. Ανάλογη εικόνα και για τη μετοχή της Επιχείρησης, που όσο μένει πάνω από τα 4,90 ευρώ συντηρείται η ανοδική φορά της (βραχυπρόθεσμα).
Εκτός από την Jumbo (που ελέω του μεγάλου πακέτου) είναι στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος έχει γίνει στη μετοχή της Motor Oil και στις ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, Coca Cola κ.ά.
Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 16:30 για μόλις τέσσερις μετοχές η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ (οι συστημικές τράπεζες).