Απόλυτα βραχύβιο αποδείχθηκε το χθεσινό "come back" των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, καθώς μία συνεδρίαση μετά οι ενεργοί παίκτες επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις πριν από την ολοκλήρωση των "τεστ αντοχής" των Τραπεζών και πριν αυξηθεί η ορατότητα όσον αφορά τους όρους των επικείμενων Τραπεζικών ΑΜΚ, διατηρώντας το μοτίβο στο στενό εύρος διαπραγμάτευσης και τζίρου.
Σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της στάσης αναμονής, έπαιξε και το επιφυλακτικό διεθνές περιβάλλον, καθώς τα διεθνή μάκρο από την Κίνα και αλλού, δεν ήταν με το μέρος των αισιόδοξων.
Μάλιστα θα έπρεπε να επισημανθεί ότι σημειώθηκαν και κάποιες ελεγχόμενες πωλήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη και η εικόνα για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ήταν σημαντικά χειρότερη αν δεν ανελάμβανε πρωτοβουλίες το γνωστό "μπαλαντέρ" της Αγοράς, δηλαδή η ΕΕΕ (+2,96%), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας μικρές βοήθειες από Grivalia (+3,66%), Ελλάκτωρα (+1,17%) και Τιτάνα (+1,82%).
Από εκεί και πέρα και σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητα που επέστρεψε στο Τραπεζικό ταμπλώ, για μία ακόμα συνεδρίαση συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις στα Τραπεζικά warrants, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα και οι τρεις παραστατικοί τίτλοι να τερματίσουν την συνεδρίαση με αξιοπρόσεκτα κέρδη (ΑΛΦΑΤΠ +27,27%, ΠΕΙΡΤΠ +33,33% και ΕΤΕΤΠ +13,04%).
Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Μένοντας στα warrants και για όσους επιλέγουν να τοποθετηθούν στους παραπάνω τίτλους, ίσως αξίζει υπενθύμισης πως ότι εταιρικές πράξεις υπάρξουν για τις Τραπεζικές μετοχές, τις ίδιες θα ακολουθήσουν και τα warrants και αυτό ίσως έχει την σημασία του σε περίπτωση που είναι "επί θύραις" "reverse split", το μεγάλο "φόβητρο" για τους υφιστάμενους μετόχους.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο Χ.Α. διαπραγματεύονται 245746615 παραστατικοί τίτλοι της Εθνικής, 843637022 της Πειραιώς και 1141734167 warrants της Alpha Bank, με τις αποτιμήσεις να διαμορφώνονται στα 6389412 ευρώ, 6749097 ευρώ και 15984278 ευρώ αντίστοιχα.
Από την άλλη, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η επιδείνωση του κλίματος στο Τραπεζικό ταμπλό, μετά τις 16.18, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος της Τρ. Αττικής (-4.35%) να κλείσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο χαμηλό ημέρας και μία ανάσα από το χαμηλότερο κλείσιμο "ever" η μετοχή της Πειραιώς (-9,09%), ενώ ισοφάρισε το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο η Eurobank (-13,04%).
Το ημερήσιο διάγραμμα της Eurobank
Η μετοχή της τελευταίας, κατ΄ αρχήν "κλείδωσε" στο πρώτο όριο πτώσης του -8,70% (0,0210 ευρώ) με ανεκτέλεστο προς πώληση 10590488 τεμ., για να ακολουθήσει νεότερο "κλείδωμα" στα 0,0190 ευρώ (-17,39%), όπου απορροφήθηκε η προσφορά και ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,0200 ευρώ.
Σημαντικότατο ρόλο στην επιδείνωση του κλίματος στο Τραπεζικό ταμπλό (Τραπεζικός δείκτης -4,22%), σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έπαιξε και η απόφαση του Χ.Α., που κοινοποιήθηκε στις ΑΧΕ αργά το απόγευμα και βάσει της οποίας, μετά την Παρασκευή όπου είναι και η λήξη των Παραγώγων Οκτωβρίου, οι Τραπεζικές μετοχές δεν θα μπορούν να υπολογίζονται από όσους διατηρούν λογαριασμούς "margin" και αυτό ενδεχομένως προϊδεάζει για νέο κύμα "margin calls"(!)
Χαμηλωμένες οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, όπου διατηρήθηκε το μικρό premium για το συμβόλαιο του δείκτη σε Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ ακόμα πιο έντονη έκαναν την παρουσία τους οι πωλητές στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα την νέα αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα στις κοντινές λήξεις (3ετες 9,47%, 5ετες 8,54% και 10ετες 7,84%).
Συμπερασματικά και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η Αγορά έχει πάψει να υφίσταται για την συντριπτική πλειονότητα των μετοχών που ανήκουν στην μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ η συναλλακτική απαξίωση, αργά αλλά σταθερά, επεκτείνεται και στο ταμπλό του FTSE25.
Με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι ΓΡΙΒ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΜΕΤΚ.
Σύμφωνα με την τεχνική εικόνα, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. συνεχίζουν να κινούνται χωρίς κανένα νεύρο και σε στενό εύρος ημερήσιας διακύμανσης, κοντά στα τοπικά υψηλά και αρνούμενοι να "αναμετρηθούν" με τις ισχυροποιούμενες αντιστάσεις.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη μόνη θετική ένδειξη είναι ότι κρατήθηκε, έστω και οριακά, υψηλότερα των 675 μονάδων (με την βοήθεια και των τελικών δημοπρασιών), ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά σε περίπτωση υποχώρησης χαμηλότερα των 665 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 645 μονάδων.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, "Intraday position is Long" με "stop" τις 198 μονάδες.
Ισχυροποιούνται οι αντιστάσεις στις 684 - 690 και 703 - 725 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 205 - 207 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έστω και οριακά κρατήθηκε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Με τις επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών (stress tests, ύψος ζητούμενων κεφαλαίων και αποτελέσματα 6μήνου) και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή να βρίσκονται στο προσκήνιο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο φαίνεται να τηρεί μια υποτυπώδη στάση αναμονής, στην τρέχουσα φάση" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Μπορεί να μην υπάρχει η αβεβαιότητα, σχετικά με την υπερψήφιση, ή μη, του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου, καθώς τα νέα επώδυνα μέτρα εμπεριέχονται σε περισσότερα από ένα άρθρα αυτού, ωστόσο θα φανεί κατά πόσο ο Κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει αρραγής και βεβαίως κατά πόσο θα υπάρξει θετική ψήφος για αυτά από την Αντιπολίτευση.
Αυτόν άλλωστε το λόγο, θα είχε και η επίσκεψη του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου στην Χώρα, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, προκειμένου να πειστεί μέρος της Αντιπολίτευσης να υποστηρίξει τις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου ενέκριναν στις 16 Ιουλίου 229 βουλευτές, τη στιγμή που σήμερα ο Κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 155 βουλευτές. Επιστρέφοντας στο Ελληνικό χρηματιστήριο και βάσει τα στοιχεία από 01/10 μέχρι και τις 13/10, η μέση συναλλακτική δραστηριότητα παρουσιάζεται αυξημένη κατά 11,9% στα 33,67 εκατ. έναντι της μέσης συναλλακτικής δραστηριότητας για το σύνολο του Σεπτεμβρίου, με την κεφαλαιοποίηση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα €39 δισ., ήτοι σε 21,8% του ΑΕΠ (σε τρέχουσες τιμές).
Από τεχνικής απόψεως για το ΓΔ, η ουσιαστική αντίσταση εντοπίζεται στις 707 μονάδες, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στις 640 μονάδες.
Σημείο αναφοράς της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε στις 24/08, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, είναι η περιοχή των 632 μονάδων, η οποία προβάλλει ως η επόμενη ουσιαστική στήριξη. Για τον FTSE/LargeCap η αντίσταση εντοπίζεται στις 211 μoνάδες και η στήριξη στις 184 μονάδες.
Οι διεθνείς οικονομικές ανλυσεις
Απόλυτη επικράτηση του "κόκκινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τον Nikkei να ολοκληρώνει την συνεδρίαση με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες (-1,81%).
Το "ίδιο χρώμα" και στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων.
Χαμηλότερα κινείται το πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το ευρώ και σημαντικότερα για τον χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κίνα ετοιμάζεται να εκδώσει Κρατικό χρέος σε ρενμίνμπι στο Λονδίνο, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στους "Financial Times". Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Ξι Τζινπίνγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο την ερχόμενη εβδομάδα. Οι λεπτομέρειες γύρω από την έκδοση δεν είναι γνωστές, αλλά σύμφωνα με τις πηγές η πρώτη κίνηση θα γίνει με μερικά βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η έκδοση Κρατικών Κινεζικών ομολόγων.
Μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές παραγωγού συνέχισαν να υποχωρούν για 43ο συνεχόμενο μήνα, στοιχεία που έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες για αποπληθωριστικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,6% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και έναντι του 1,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού από την άλλη πλευρά, υποχώρησε κατά 5,9% σε σχέση με πέρυσι, αν και η πτώση αυτή ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές.
"Μία επόμενη πτώχευση για την Κίνα ενδεχομένως να μην είναι και πολύ μακριά αφού αυτή τη φορά ήρθε η σειρά της Βιομηχανίας Χάλυβα να υποφέρει", σύμφωνα με το Bloomberg. Οι μέτοχοι αναρωτιούνται αν ένα πιθανό χρεοστάσιο ομολόγου από τη "Sinosteel" αποτελεί οιωνό για την επιδείνωση της κατάστασης που έρχεται εν μέσω επιβραδυμένης ζήτησης. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, θα ήταν η πρώτη από μία Κινεζική Εταιρεία Χάλυβα στην Τοπική Αγορά ομολόγων, η οποία έχει χάσει πέντε πληρωμές φέτος, σύμφωνα με την "China International Capital".
Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα έξι ετών σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία. Οι τιμές των εγχώριων παραγόμενων προϊόντων υποχώρησαν 3,9% το Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβριο του 2009 όταν είχαν σημειώσει βουτιά 5,0%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, ενώ αυξήθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,5% σε μηνιαία και άνοδο 1,8% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία του Ιουλίου στο -0,8% σε μηνιαία βάση από -0,6% και στο +1,7% από +1,9% σε ετήσια βάση.
Στο 1,7% μείωσε το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2015, από 1,8%, σύμφωνα με το Reuters. Διατήρησε ωστόσο την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 1,8% το 2016.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, χαμηλότερα κατά 0,5% διαμορφώθηκαν οι τιμές χονδρικής τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "marketwatch" είχαν προβλέψει πτώση 0,2% στον δείκτη τιμών παραγωγού.
Οι πωλήσεις στα Καταστήματα Λιανικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,1% τον Σεπτέμβριο, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επιστροφή στο ΧΑ
Το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%.
Από εκεί και πέρα και επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 672,15 μονάδες (-0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 674,66 (-0,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 676,13 μονάδες με απώλειες 0,32%.
Ο τζίρος , χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 23,5 εκατ. από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ). Διακινήθηκαν συνολικά 118303066 τίτλοι, από τους οποίους οι 101094543 αφορούσαν συναλλαγές μετοχών του FTSE25.
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, μόνο ο τίτλος της ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Αντίθετα, δεν "βρήκαν θετικό βηματισμό" οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, EEE, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν και στα χαμηλά ημέρας οι Πειραιώς, Viohalco, Folli Follie Group.
Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, παρά ταύτα για 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 4%, όχι όλοι με πειστικές συναλλαγές.
Τέλος, από σήμερα και μετά την μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας "Πλ. Κρήτης" ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,42 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,10 ανά μετοχή με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 6,10.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, αυτή στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την βύθιση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, παρά την επικείμενη λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου.
Αρκετά αυξημένες οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.028 συμβόλαια).
Στα 4.155 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.782, 1.553 για τον Οκτώβριο, 1.209 για τον Νοέμβριο και 20 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 201) κινήθηκε μεταξύ 199 και 201,25 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.500 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.968), Εθνική (2.613), Πειραιώς (11.331), Eurobank (15.396), ΟΠΑΠ (270), ΔΕΗ (534), ΟΤΕ (303), Τιτάν (101), Frigoglass (117).
Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίηση όπου καταγράφηκαν μόλις 62 τεμάχια (13 calls και 49 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 64%.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.532.193 τεμ.), Eurobank (7.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.251 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).
Πηγή: Alpha Finance