Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις σε τράπεζες, κέρδη για Coca Cola

Στα επίπεδα των 675 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου. Πτώση άνω του 2% για Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Alpha Bank. Aπώλειες καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος. Στήριξη από την Coca Cola.

Μικρές απώλειες στο "ρηχό" ελληνικό χρηματιστήριο, μεγαλύτερες στα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά. Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και "επιστράτευση" της δεικτοβαρούς Coca Cola, με χαμηλές συναλλαγές και ακόμη χαμηλότερο τζίρο, συνεχίζεται η συντήρηση του ΧΑ κοντά σε σημαντικές αντιστάσεις.

Λίγο χαμηλότερα από τις κρίσιμες 679 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με ισχυρή αντίσταση στις 695 μονάδες και σημείο αναφοράς τις 666, χάνει λίγο έδαφος λόγω της υποχώρησης του τραπεζικού κλάδου.

Πλην όμως παραμένει σε μικρή απόσταση από την ευρύτερη περιοχή των 700 μονάδων, που για αρκετούς παίκτες θεωρείται σημείο αναφοράς.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εικόνα που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο, με τον Δείκτη Τραπεζών να χάνει έως 2,22% προς τις 207 μονάδες, καθώς ρευστοποιούνται θέσεις σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Αντιθέτως, στη Eurobank πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον αγορές πολύ κοντά στα χαμηλά της μετοχής.

Από τη στιγμή που στον τραπεζικό κλάδο ενεργοποιούνται περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, η αντίδραση μετοχών-σηματωρών όπως λ.χ. η Coca Cola ήταν κάτι παραπάνω από... αναπόφευκτη. Αναλυτικότερη αναφορά για το πώς λειτουργούν αντισταθμιστικά μετοχές αυξημένου ειδικού βάρους όπως η συγκεκριμένη έγινε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Στα 20 ευρώ, με κέρδη 2,05%, η μετοχή της εισηγμένης, σε μεγάλο βαθμό απορροφώντας τις απώλειες που προκαλούνται από τη διόρθωση όχι μόνο των 4 συστημικών τραπεζικών τίτλων αλλά και την οπισθοχώρηση της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε την ήπια διόρθωση των μετοχών της 3άδας σε πωλήσεις σχεδόν αποκλειστικά ξένων παικτών, οι οποίοι απλά ακολουθούν τον ρυθμό/τάση που επικρατεί στις ευρω-αγορές.

Οπως σημειώναμε νωρίτερα, τα στοιχεία που συνεχίζουν να έρχονται από την Κίνα επιτείνουν την επιφυλακτικότητα διεθνώς, ειδικότερα όμως στις "αναδυόμενες" και στις ευρωπαϊκές.

Σε πίεση και οι εταιρείες χάλυβα στην Κίνα, όπου βαραίνει η πτώση των τιμών στα εμπορεύματα, αλλά και επιμέρους εξελίξεις (όπως για παράδειγμα το πιθανό πρόστιμο έως 865 εκατ. $ στην Apple) είναι στοιχεία που επενεργούν σε βάρος των αγορών μετοχών.

Αναλυτικότερα, στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν πτωτικές τάσεις, από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο και κυρίως Μαδρίτη. Χαμηλότερα και πάλι των 10.000 ο DAX, με διόρθωση 1,14% προς τις 9.918 μονάδες, μετρά 0,98% ο CAC 40, που ακολουθεί κι αυτός προς τις 4.598 μονάδες.

Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον εύλογο είναι το ερώτημα για το ΧΑ, ειδικότερα δε για τον τραπεζικό κλάδο, σε ποιο ύψος θα καθοριστούν τα κεφάλαια που θα πρέπει να εισφέρουν οι ιδιώτες στις α.μ.κ. και σε τι κλίμα θα βρίσκονται οι αγορές στο διάστημα της σχετικής διαδικασίας.

Προσώρας οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται, με την Εθνική να υποχωρεί προς το 0,545 ευρώ, τη ΔΕΗ έως και 2,05% χαμηλότερα στα 4,95 ευρώ, τις ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια να χάνουν έδαφος, με χαμηλές συναλλαγές/τζίρο.

Σε αντίθετη φορά η μετοχή της ΜΟΗ, με αγοραστές, νωρίτερα, έως τα 10,12 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:45 είχαν γίνει συναλλαγές 16,8 εκατ. τεμαχίων, οι περισσότερες σε Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και ΑΛΦΑ τπ, και τζίρος 6 εκατ. ευρώ. Το 52% στις τράπεζες, ενώ είχε περάσει μόνο ένα πακέτο για 292.928 μετοχές του ΟΠΑΠ στα 8,26 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v