Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με κίνηση σε στενό εύρος για τον Γενικό Δείκτη. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Alpha, Tράπεζα Πειραιώς, OΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή. Στο +4% η Eurobank. Κέρδη για Coca Cola, ΜΕΤΚΑ. Χαμηλός ο τζίρος.

Kρατά η Coca Cola, περιορίζονται οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, εξισορροπεί εν μέρει το ΧΑ. 

Κλασικά χαμηλές οι συναλλαγές, χαμηλότεροι οι τζίροι -τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο-, αν και τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας μετά τις 14:00-14:30 (και όχι μετά τις 13:00-13:30, όπως συνηθιζόταν παλιότερα), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Σε συγχρονισμό αγορά μετοχών-αγορά παραγώγων, με μικρές αποκλίσεις για τα Συμβόλαια του δείκτη FT 25 αλλά και συγκεκριμένων μετοχών, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Η σηματωρός Coca Cola ήταν στο προηγούμενο σχόλιό μας σημείο αναφοράς της τάσης στην υποκείμενη αλλά και στην αγορά παραγώγων, διευκολύνοντας επί της ουσίας τη μετακύλιση θέσεων του FT 25 στον επόμενο μήνα (Νοέμβριο), ή το κλείσιμο άλλων ΣΜΕ τρέχοντος (Οκτωβρίου) κοντά στις σημερινές τιμές.

Μικρές οι αποκλίσεις σε μετοχές και ΧΠΑ, με τον στόχο των 695 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη να φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί με τις υπάρχουσες εξελίξεις. Σημειωτέον πως από νωρίς η διόρθωση είναι μεγαλύτερη σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ξεκινώντας από Φρανκφούρτη και Παρίσι και καταλήγοντας σε Μιλάνο, Μαδρίτη. Το ισπανικό χρηματιστήριο δείχνει να εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο (τον Δεκέμβριο η πολύ κρίσιμη διαδικασία), κάτι που αποτυπώνεται και στη διακύμανση του IBEX αλλά και στην απόδοση ειδικά των κοντινότερων -χρονικά- εκδόσεων ομολόγων. Σε διόρθωση όμως και η Φρανκφούρτη, με μερίδα αναλυτών να θεωρεί την τελευταία αντίδραση (προς τις 10.150) ως αναλαμπή πριν τη διόρθωση χαμηλότερα των 9.350 μονάδων (χαμηλό τελευταίου καθοδικού κύματος).

Σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον, στο ΧΑ το ενδιαφέρον μονοπωλεί, καθημερινά πλέον, το "τραπεζικό θέμα".

Σχετικό θέμα του Euro2day.gr κάνει λόγο για χαραμάδα για λιγότερα κεφάλαια από ιδιώτες, ενώ τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν... μεσάνυχτα, στο τέλος Οκτωβρίου. Σε κατάσταση "νευρικής κρίσης" επενδυτές και χρηματιστές σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης και πώς να μην είναι, όταν η αγορά εξακολουθεί να λειτουργεί με όρους αποκλεισμού και καταφανούς διακριτικής μεταχείρισης.

Στο περιθώριο αυτών όμως διαδραματίζονται εξελίξεις στο εγχώριο επιχειρείν, με ενδεικτικά τα όσα σχετίζονται με το επικείμενο deal ΝΙΚΑΣ - Θεοδωρόπουλου/Βιντζηλαίου, το πάρε-δώσε με τους δανειστές για τα μεγάλα έργα αλλά και τα μικρότερα (από ΜΕΛΙΣΣΑ-Κίκιζας, Ολυμπος κ.ά.), που αν μη τι άλλο δείχνουν πως κάτι κινείται σε αυτή την αγορά, στο επιχειρείν, στην πραγματική οικονομία.

Ωστόσο χρηματιστηριακά το 38% του τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στις τράπεζες, με την προσοχή των όποιων ενεργών παικτών κυρίως στην ΕΤΕ αλλά και στα συνοπτικά αποτελέσματα της Πειραιώς, τις διοικητικές εξελίξεις στη Eurobank, ακόμη και στην κινητικότητα που τελευταία παρατηρείται για τα warrants της Alpha Bank.

Ανοδικά η Eurobank από τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 210 μονάδες, έχοντας περιορίσει τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στο 1,10%, κρατά η Coca Cola στα 19,85 με ικανοποιητικές συναλλαγές, παραμένει το ενδιαφέρον στη Motor Oil, ενώ έχει ενισχυθεί μετά τις 12:30 και στον τίτλο της ΜΕΤΚΑ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση λίγες οι εξαιρέσεις, με χαρακτηριστικότερη από αυτές τη μετοχή του Fourlis. Στα 2,73 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές (167.631 ευρώ, στις 13:40), πιθανότατα με αφορμή και την ανάλυση της Επενδυτικής Τράπεζας.

Ειδικότερα η IBG αναβαθμίζει τη σύσταση σε "αγορά" (λόγω χαμηλής αποτίμησης/στα 139,2 εκατ. ευρώ) και την τιμή-στόχο στα 4,8 (από 4,1 ευρώ) προηγουμένως.

Λίγο μετά τις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 30 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας μόλις 9,2 εκατ. ευρώ.
Θυμίζοντας πως χθες και προχθές η αγορά άρχισε να "ξυπνά" λίγο μετά τις 14:00-14:30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v