Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στόχος το θετικό «ταμείο» του Σεπτεμβρίου

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για το Γενικό Δείκτη. Τα σημεία αναφοράς και το κλείσιμο του μήνα την Τετάρτη. Η προσοχή σε τράπεζες, εισηγμένες που έχουν αυτονομηθεί, με «κλειδιά» τον ΟΤΕ αλλά και την Coca Cola. Το βλέμμα στις ευρωπαϊκές αγορές, εστιάζοντας στη Μαδρίτη μετά το χθεσινό αποτέλεσμα στην Καταλονία.

Με αμφίσημες ειδήσεις και εξελίξεις ξεκινά η εβδομάδα, που στη συνεδρίαση της Τετάρτης «κλείνει» (και) χρηματιστηριακά ο Σεπτέμβριος. Ταμείον θετικόν, βάσει των τιμών που διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με την πλειονότητα των ενεργών παικτών να έχει εγγράψει μικρότερες ή μεγαλύτερες υπεραξίες.

Μετά από καιρό ένας καλός μήνας, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν πολιτικά μέχρι την αναμέτρηση της 20ής του μήνα. Ο καλύτερος μήνας μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών: εάν συνεκτιμήσουμε πόσα γεγονότα και εξελίξεις συνέβησαν σε αυτό το διάστημα, η θέση του Χ.Α. θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική. Δεδομένου μάλιστα πως το «μέγα ανοιχτό μέτωπο» των τραπεζών παραμένει ορθάνοιχτο και ο «λογαριασμός» (από την πλευρά των δανειστών) ανεβαίνει από μέρα σε μέρα.

Από την περιοχή των 675 μονάδων ξεκινά αυτός ο κύκλος των τριών συνεδριάσεων για να ολοκληρωθεί ο μήνας, με ζητούμενο ένα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε κάθε περίπτωση πάνω από τις 645-650, με σημαντικότατο σημείο αναφοράς τις θρυλικές πλέον... 666 μονάδες.

Ωστόσο, στις 3 συνεδριάσεις που απομένουν θα πρέπει να αποτιμηθούν και απορροφηθούν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες 2-4 ημέρες. Από την απόρριψη -επί της ουσίας- της ΕΚΤ στους σχεδιασμούς των διοικήσεων των τραπεζών, βεβαίως το σκάνδαλο της VW και από αργά χθες το βράδυ τις εξελίξεις στην Καταλονία/Ισπανία.

Ένας επιπλέον άγνωστος Χ, που εκ των πραγμάτων έχει τεθεί στο τραπέζι, σχετίζεται με την κόντρα ΕΚΤ - Βερολίνου, που αφορά άμεσα και το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας. Εύλογο το ερώτημα εάν η γερμανική ελίτ θα καταφέρει να απορροφήσει τις συνέπειες όλων αυτών που διαδραματίζονται.

Η κλίση του DAX εδώ και εβδομάδες είναι προπομπός, η σημαντική υποχώρηση της Φρανκφούρτης παραπέμπει σε μείωση θέσεων πανίσχυρων insiders, με τις όποιες αναλαμπές του DAX να μην επιτρέπεται να μας ξεγελούν. Ο δείκτης έχει κλίση ίσως και για χαμηλότερα των 9.050-9.100 μονάδων.

Στα δικά μας, όμως, καθώς η στάση της ΕΚΤ αποτιμάται ως ιδιαιτέρως αυστηρή, με τη στήλη να έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως ο Κεντρικός Τραπεζίτης θα είναι φειδωλός σε δώρα προς το εγχώριο σύστημα.

Στη ζώνη των 230-235 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να «χρωστά» ακόμη μία (ή δύο) αναλαμπές/ανοδικές εκτονώσεις, προτού δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 195-200 μονάδων.

Σε αυτή τη συγκυρία ο Έλληνας πρωθυπουργός ανοίγει κι άλλο το μείζον θέμα του χρέους, και ό,τι πάρει καλό θα είναι. Με το... καλημέρα έβαλε το θέμα «χρέος» ο Τσίπρας, σημειώνει εύγλωττα η Μαρίνα Μάνη. Εκτιμάται πως ο Οκτώβριος θα είναι ένας μήνας καθοριστικός και για αυτό το θέμα. Για να δούμε.

Για τον τραπεζικό κλάδο, ο Χρήστος Κίτσιος αναφέρεται σε κεφαλαιακό έλλειμμα 5-7 δισ. ευρώ από την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού, ενώ ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί έναν απολογισμό της... κάλπης με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στο σχόλιό μας του Σ.Κ. αναφερθήκαμε στη «διχοτόμηση» (ή και «τριχοτόμηση») των μετοχών κυρίως του FT 25 και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια. Όσο ο τραπεζικός κλάδος θα παραμένει καθηλωμένος λόγω των ανοιχτών ζητημάτων που τον «ταλαιπωρούν», τόσο θα εντείνονται οι προσπάθειες σε αρκετές εισηγμένες προκειμένου να εξορθολογισθεί η κατάσταση, να μην απαξιωθούν οι αποτιμήσεις, να διατηρηθούν οι εταιρίες σε μία στοιχειωδώς καλή κατάσταση.

Στο ταμπλό η αποτίμηση, η σύγκριση και η ανάδειξη παικτών γίνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, με το ταμείο εννεαμήνου να κρύβει και εκπλήξεις. Θα τα δούμε κι αυτά Τετάρτη - Πέμπτη, καθώς προέχει το θετικό πρόσημο σε «κλείσιμο» Σεπτεμβρίου.

Τεχνικά η ομάδα ανάλυσης The Trade's Diary, με γνώμονα τις 666 θεωρεί σημαντικές τις 662 αλλά και τις 683-687 μονάδες. Διάσπαση προς τη μία ή την άλλη πλευρά θα σημάνει και ενίσχυση της τάσης είτε προς χαμηλότερα είτε προς υψηλότερα.

Ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης εκτιμά πως όσον αφορά σε εβδομαδιαία μέτρηση, για όσο διάστημα ο Γ.Δ. δίνει εβδομαδιαία κλεισίματα υψηλότερα της στήριξης του συστήματος (σ.σ. διέρχεται από τις περίπου 656 μονάδες), οι αγοραστές/long μπορεί να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

Όμως και οι πωλητές/short, για όσο διάστημα ο δείκτης δεν μας δίνει εβδομαδιαία κλεισίματα υψηλότερα της αντίστασης του συστήματός μας, που σήμερα διέρχεται από τις 710-715 μονάδες, διατηρούν βάσιμες τις ελπίδες τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v