Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιτάχυνε την ανοδική κίνηση ο ΓΔ

Ανεβάζει ταχύτητες το χρηματιστήριο, ωστόσο προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος. Διψήφια κέρδη για την Alpha. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Πειραιώς, Coca Cola. Πτώση για ΟΤΕ, Aegean, Lamda. Βοήθειες από τις ξένες αγορές. Η προσοχή και στις δηλώσεις Τσίπρα.

Με βοήθειες από Fed και Φρανκφούρτη και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, το ΧΑ έχει βλέψεις να τερματίσει το 4ήμερο πτωτικό σερί.

Σε μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών και χαμηλότερου τζίρου, το "ρηχό" ελληνικό χρηματιστήριο δεν συναντά δυσκολίες στο να ακολουθήσει την πλειονότητα των ευρωπαϊκών, που από νωρίς αντιδρούν ανοδικά.

Θετικά επιδρά και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να κλείσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και η συζήτηση για το χρέος.

Με τη συνδρομή της επικεφαλής της Fed χθες (αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του βασικού αμερικανικού επιτοκίου), με οδηγό τη Φρανκφούρτη από νωρίς σήμερα, (και) οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται υψηλότερα.

Οι διοικητικές αλλαγές στον όμιλο VW φαίνεται να αμβλύνουν -προσώρας- τις σημαντικές πιέσεις που δεχόταν εδώ και μέρες το γερμανικό χρηματιστήριο, το οποίο στην κατηφόρα του παρέσυρε το σύνολο των ευρωπαϊκών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα -εκτός από το γερμανικό- και το ισπανικό χρηματιστήριο, κυρίως λόγω των μεθαυριανών εκλογών στην Καταλονία, με τα αποσχιστικά κόμματα να υπερτερούν και τη Μαδρίτη (αλλά και τις Βρυξέλλες) να προειδοποιούν για οικονομικές συνέπειες στην περίπτωση που η κυβέρνηση της πλουσιότερης περιφέρειας της χώρας προχωρήσει περισσότερο προς την ανεξαρτησία της.

Εκ των πραγμάτων, ζητήματα όπως του σκανδάλου της VW, των περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία (... μεθαύριο στην Πορτογαλία), των προειδοποιήσεων του ΔΝΤ (για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1 τρισ.) επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και τη δική μας αγορά.

Μέχρι τώρα η εικόνα της συνεδρίασης παραμένει υποτονική, πολύ πιο βαρετή από τη χθεσινή, αλλά με ενθαρρυντικό γεγονός την υπερ-αντίδραση των τραπεζών.

Μετά από ένα πολυήμερο "σφυροκόπημα" και αφού ο ΔΤΡ κινδύνευσε να χάσει και τις 210 μονάδες, σήμερα αντιδρά σε μία χαμηλού κόστους κίνηση. Χαμηλός ο τζίρος, παραμένει αισθητά κάτω από το μ.ο. εβδομάδας (32,4 εκατ. ευρώ) με το 34% στις τράπεζες, καθώς συντηρείται η διάχυση ενδιαφέροντος/ρευστότητας και στις υπόλοιπες μετοχές του FT 25.

Με τον ΔΤΡ έως τις 232,33 μονάδες (6,95%), ο FT 25 ενισχύεται σχεδόν 2% αγγίζοντας και πάλι τις 200 μονάδες. Εξέλιξη, που κυρίως τεχνικά είναι ενθαρρυντική.

Στην πλειονότητά τους οι κλαδικοί δείκτες ενισχύονται με ικανοποιητικά ποσοστά, αν και τη διαφορά κάνει ο κλάδος των "τροφίμων", με την Coca Cola σταθερά στα 19,41 ευρώ.

Το σταθερό συν 2,45% της δεικτοβαρούς μετοχής δημιουργεί μία αίσθηση σχετικής σιγουριάς, καθώς εκτός από τους αγοραστές, σε υψηλότερες τιμές, σε υψηλότερη τιμή/premium, αγοράζονται τα λιγοστά συμβόλαια της μετοχής της Coca Cola στο ΧΠΑ. Με ένα premium κοντά στο 3,25% το ΣΜΕ της Coca Cola (με ελάχιστα κομμάτια όμως), ενισχύεται η κίνησή της στην υποκείμενη αγορά.

Με το "μαξιλάρι" λοιπόν της Coca Cola, τους σταθερούς αγοραστές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, τους πωλητές στον ΟΤΕ να μην κατεβαίνουν χαμηλότερα των 7,90 ευρώ και με τη ΔΕΗ ελαφρά χαμηλότερα στα 4,94 ευρώ, συντηρείται η αντίδραση μέχρι τώρα.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε ως απόλυτα φυσιολογική τη στάση αναμονής που τηρείται από τους περισσότερους ξένους παίκτες καθώς το οικονομικό επιτελείο είναι μόλις στην αρχή της επίπονης ανηφόρας, που ως κύρια κατάληξη έχει την εκταμίευση των επόμενων 2+1 δισ. ευρώ, την αξιολόγηση, κυρίως όμως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων.

Εξέλιξη που χρήζει προσοχής η ανάληψη από την BlackRock του διαγωνισμού της ΤτΕ για τα "κόκκινα δάνεια".

Στα... ψιλά της σχετικής είδησης, η αναφορά στον επικεφαλής της 10μελούς ομάδας της BlackRock, πρώην ανώτερο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος έχει μακρά θητεία στην αγορά των private equity funds. Στα επίσης άξια προσοχής όσα αναφέρει αναλυτικά η Ελενα Λάσκαρη για το πώς θα "ξεκλειδώσουν" τα 3 δισ. ευρώ.

Προφανώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιτυχής αξιολόγηση, με την αγορά να γνωρίζει καλά πως εν πολλοίς η πορεία (και) του ΧΑ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις. Ανάλογες θα είναι οι κινήσεις των ξένων παικτών, διαχειριστών και ισχυρών χεριών, που είτε θα τοποθετηθούν, είτε θα απομακρυνθούν από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Μέχρι τώρα το 10,45% για τη μετοχή της Alpha Bank ενισχύει την κοινή εκτίμηση πως σε αυτή τη φάση της αγοράς έχει τεχνικά το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων τριών. Απαραίτητη η επιβεβαίωση του 0,50 ευρώ για την ΕΤΕ, ενώ για την Πειραιώς από την αρχή είχε φανεί πως θα μπορούσε να πιάσει το 0,10 ευρώ.

Μεικτές τάσεις στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τις εκ περιτροπής κινήσεις να συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, με τον ΟΤΕ σε κάπως καλύτερη θέση. Οι αυξημένες σήμερα συναλλαγές στον ΟΠΑΠ αφήνουν ένα μικρό... παράθυρο για καλύτερο κλείσιμο πάνω από τα 7,98 (στα 8 ευρώ ίσως;).

Ανοδικά έχει "γυρίσει" εδώ και ώρα η επιθετική Motor Oil με υψηλό ημέρας τα 10,63 ευρώ (στο προσυνεδριακό σχόλιο εκτιμούσαμε πως "βλέπει" σταδιακά προς τον επόμενο στόχο, των 12 ευρώ), ενώ και στα Ελληνικά Πετρέλαια πραγματοποιούνται αγορές έως τα 5,32 ευρώ.

Πρακτικά εκτός από τις τράπεζες και μαζί με τη δεικτοβαρή Coca Cola και την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ έχουν διαμορφωθεί τελευταία δύο "δίδυμα" που παρακολουθούνται από ισχυρά χέρια.

ΜΟΗ και Ελληνικά Πετρέλαια το πρώτο και ΓΕΚ/Τέρνα-Ενεργειακή και ΕΛΛΑΚΤΩΡ το δεύτερο, καθώς μερίδα χρηματιστών πιστεύει πως εάν προχωρήσει στοιχειωδώς σταθερά το οικονομικό επιτελείο, ορισμένοι κλάδοι, εισηγμένες θα έχουν καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Μετοχές/εισηγμένες του 25άρη αλλά και λίγες του FT Mid Cap θα μπορούσαν να ελκύσουν περισσότερα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, εάν φανεί πως οικονομικό επιτελείο-δανειστές έχουν βρει κοινό τόπο.

Αυτό μέχρι την ώρα που θα κριθούν πολλά με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Περιοριζόμαστε όμως στη βραχυπρόθεσμη μέτρηση και κυρίως στην προοπτική ενός θετικού κλεισίματος του μήνα, με τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να εγγράφουν θετική απόδοση για τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικά μέχρι και τώρα για τον μεν ΓΔ η απόδοση είναι θετική κατά 8,99%, για τον κλάδο "κοινής ωφέλειας" κατά 20,14%, για τα "οικιακά αγαθά" με 12,55%, για τα "βιομηχανικά προϊόντα" 8,97%, "πετρέλαιο-αέριο" 25%, "πρώτες ύλες" 5,84%, "ταξίδια αναψυχή" 10,79%, ενώ με 8,78% ενισχύεται σε μηνιαία μέτρηση ο κλάδος "τροφίμων-ποτών".

Συνεπώς υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον (και συμφέρον) στα θεσμικά χαρτοφυλάκια να μη χαλάσουν την απόδοση του Σεπτεμβρίου, με τον μήνα να κλείνει την επόμενη Τετάρτη.

Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 14:15 είχαν αλλάξει χέρια 51,8 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας μόλις 8,8 εκατ. ευρώ, του δεύτερου χαμηλότερου αρνητικού για εφέτος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v