Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με λίγα καύσιμα η προσπάθεια αντίδρασης

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 675 μονάδων. Άνοδος υψηλότερη του 5% για Πειραιώς, Alpha Bank. Mε θετικό πρόσημο Coca Cola, OΠΑΠ, Motor Oil. Aπώλειες σημειώνουν ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Lamda. Χαμηλός ο τζίρος.

Ανοδική αντίδραση από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη εξέλιξη, που διευκολύνει ανάλογη κίνηση και στο ΧΑ. 
 
"Γύρισμα" για τις τράπεζες, συνακόλουθη πορεία για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται από τις... 666 μονάδες. 
 
Η άνοδος με την οποία ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η ισχυρή αντίδραση του DAX, οι "ανάσες" στο ευρώ, διαμόρφωσαν το κλίμα από τις πρώτες κιόλας προσυνεδριακές εντολές.
 
Από την αρχή πέρασαν στο σύστημα εντολές αγοράς για τις 3 από τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, ενώ Coca Cola, ΟΠΑΠ και ακόμη 4-6 ισχυρά χαρτιά έδειξαν την τάση.
 
Με τον Δείκτη Τραπεζών να αποκολλάται από τις 219,86 προς τις 225 μονάδες διαμορφώθηκε η τάση στα πρώτα 10-15' της συνεδρίασης, με τον FT 25 στη συνέχεια να κινείται προς την περιοχή των 200 μονάδων. Επαρκής μέχρι τώρα η διακύμανση για τον FT2 5 (εάν πιάσει το όριο των 200 μον., ακόμη καλύτερα), μη επαρκής για τον ΔΤΡ, που και τεχνικά θέλει τιμές πάνω από τις 230 μονάδες, τουλάχιστον. 
 
Συναλλακτικά χαμηλές σήμερα -στα πρώτα 45-50'- και οι συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων), καθώς έχουν μειωθεί οι πράξεις στις τραπεζικές μετοχές.
 
Με συγκριτικά λίγες συναλλαγές, ακόμη λιγότερο τζίρο η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, με την Alpha Bank να ενισχύει το συγκριτικό πλεονέκτημα που διατηρεί έναντι των άλλων του κλάδου, για την ΕΤΕ να προέχει η διασφάλιση του 0,50 ευρώ, ενθαρρυντική η προσπάθεια στην Πειραιώς (εάν μάλιστα έπιανε το 0,10 ευρώ), την ώρα που η συμπεριφορά της Eurobank εύλογα εξακολουθεί να προβληματίζει. 
 
Με το 31% του τζίρου στις τράπεζες, παρατηρείται ικανοποιητική διάχυση σε μετοχές της 3άδας αλλά και τίτλους-σηματωρούς όπως λ.χ. είναι ο Μυτιληναίος, η Coca Cola, τα FF Group, η Motor Oil, αλλά και οι Frigoglass, Viohalco, Τράπεζα Κύπρου, Αεροπορία Αιγαίου. 
 
Προσώρας ο τζίρος απέχει από το μ.ο των τελευταίων 4 συνεδριάσεων (32,4 εκατ. ευρώ), με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων να ξεπερνά ελαφρώς τα 39 δισ. ευρώ.
 
Το ζήτημα συναλλαγών/τζίρου είναι ένα θέμα καθώς, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή), από Πέμπτη σε Πέμπτη μειώθηκαν κατά 50%, κάτι που όπως εκτιμά ο υπεύθυνος ανάλυσης της εταιρείας δεν συνιστά θετικό οιωνό για το σενάριο της ανόδου.
 
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα, σε ορίζοντα εβδομάδας-δέκα ημερών, αρκετά θα κριθούν εκτός από το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια και από την όποια πρόοδο πετύχει το οικονομικό επιτελείο.
 
Πρώτο σημαντικό ορόσημο το Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, αν και μέχρι τότε μεσολαβεί αρκετός χρηματιστηριακός χρόνος. 
 
Ζητούμενο από την αρχή της συνεδρίασης ήταν η ανάσχεση της διόρθωσης των τραπεζών, η σταθεροποίηση του ΔΤΡ κάπου πέριξ των 210/220 μονάδων και ει δυνατόν η συνέχεια προς τις 230 μονάδες. 
 
Η μέχρι τώρα εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών βοηθά τους long παίκτες, κάτι που αποτυπώνεται και σε ένα μικρό "γύρισμα" θέσεων στα ΣΜΕ του FT 25 αλλά και στα Συμβόλαια για παράδειγμα της Alpha Bank. Ανάλογη εικόνα για τα παράγωγα των μετοχών του ΟΠΑΠ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η ΔΕΗ εάν πιάσει τα 5 ευρώ, όπως σημειώναμε προσυνεδριακά. 
 
Στη δεικτοβαρή Coca Cola, τοποθετήσεις γίνονται έως τα 19,48 ευρώ, με το συν 2,45% για τη μετοχή να συμβάλλει στην άνοδο του 25άρη και του ΓΔ. Η "επιστράτευση" της Coca Cola θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς δημιουργεί τάση και δείχνει διαθέσεις των ισχυρών χεριών. Στα συν της μέχρι τώρα συνεδρίασης η καλή εικόνα του ΤΙΤΑΝα, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ αλλά και των Τέρνας Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικών Πετρελαίων. 
 
Χωρίς πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις μέχρι τις 11:25, όταν οι συναλλαγές δεν είχαν ξεπεράσει τα 15 εκατ. μετοχές και σε αξία καν τα 2,5 εκατ. ευρώ. "Στεγνή" η συνεδρίαση, αλλά λόγω της "ρηχότητας" της αγοράς μπορεί να σταματήσει το 4ήμερο πτωτικό σερί.
 
Θυμίζω πως για να κλείσει με θετικό πρόσημο ο μήνας θα πρέπει ο ΓΔ να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 625 μονάδων. «Κλειδί» παραμένει ο ΔΤΡ, που θα πρέπει να κινηθεί πάνω (τουλάχιστον) από τις 230 μονάδες.
 
Η Alpha Bank δείχνει πως μπορεί να κάνει τη διαφορά, η ΕΤΕ εάν επιβεβαιωθεί το 0,50, ενώ ενθαρρυντική είναι η μέχρι τώρα εικόνα για τον τίτλο της Πειραιώς, μετά από περίπου μία ώρα συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v