Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικό ξεκίνημα με οδηγό τις τράπεζες

Τραπεζική αντεπίθεση με κέρδη 7% για τον κλαδικό δείκτη. Ποια είναι τα όρια αναφοράς στη σημερινή συνεδρίαση. Η διαρκής πτώση του Γενικού Δείκτη και των τραπεζών που προηγήθηκε και οι προσδοκίες για… φως στην άκρη του τούνελ.

Με τις αγορές σε διόρθωση, αλλά με τις εμπλεκόμενες πλευρές συγκρατημένα αισιόδοξες για την εύρεση «μίας κοινά αποδεκτής λύσης» (και) το Χ.Α. μετρά αντίστροφα για το αυριανό έκτακτο Eurogroup.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά με οδηγό τις τράπεζες. Κέρδη 10% για Eurobank, 7% για Πειραιώς και 5% για ΕΤΕ και Alpha Bank.  Επιταχύνεται η κυκλοφορία και των μετοχών ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, συντονισμένες τοποθετήσεις σε μετοχές-σηματωρούς με αιχμή τους Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, CC/HBC, Motor Oil. 

Οι πιέσεις πάντως έρχονται πανταχόθεν και είναι ασφυκτικές, με τις ΗΠΑ να ζητούν συνεργασία Αθήνας με Ε.Ε. και ΔΝΤ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να αφήνει εχθές ένα... μικρό παράθυρο προς τη διευθέτηση του προβλήματος, με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει «κόκκινες γραμμές» αλλά και αιτήματα και ενώ οι αγορές θέλουν (και ποντάρουν) διέξοδο.

Ήδη, οι ελληνικές εξελίξεις προβλημάτισαν τη Wall Stret, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 1,69% στις 10.663 μονάδες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πιέστηκαν, στην αγορά συναλλάγματος αναλυτές δεν αποκλείουν τον κίνδυνο διολίσθησης του δολαρίου έναντι του ευρώ χαμηλότερα και του 1 προς 1 στην περίπτωση εμπλοκών κ.λπ.

Το τελευταίο που θα ήθελε ο Λευκός Οίκος θα ήταν η περαιτέρω εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος και η απώλεια ελέγχου της κατάστασης στην ευρωζώνη, το Βερολίνο μετρά σημαντικές επιπτώσεις από την «ουκρανική κρίση» και σε αυτήν τη συγκυρία που στην ευρύτερη περιοχή είναι ρευστά σημαντικά μέτωπα το τελευταίο που θα ήθελαν οι αγορές είναι μία επιπλέον εμπλοκή από ενδεχόμενη εκτροπή της ελληνικής κρίσης.

Η συγκυρία είναι με το μέρος της Αθήνας, οι συσχετισμοί βοηθούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και το σχέδιο που προωθείται από τον υπουργό Οικονομικών. Μένει να φανεί εάν αυτή η εκτίμηση-προεξόφληση που αποτελεί κοινό τόπο διορατικών αναλυτών και επενδυτικών κύκλων θα επιβεβαιωθεί στο αυριανό ή στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας.

Στην πλούσια θεματογραφία της Ελενας Λάσκαρη αναλύονται όλες οι πτυχές του σχεδιασμού του υπουργού Οικονομικών, της ελληνικής πρότασης στο αυριανό Eurogroup, τα σημεία μίας πιθανής σύγκλισης και διεξόδου (και) για τις αγορές.

Στο Χ.Α. συνεχίζεται η προσπάθεια αποτύπωσης και προεξόφλησης όσων γίνονται αλλά και των πιθανότερων ενδεχομένων με τη χθεσινή συνεδρίαση να κρύβει ενδιαφέρουσες ενδείξεις στον μέτριο τζίρο και στην πτώση των δεικτών, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Στις 765,22 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με διακύμανση στο εύρος των 754,11 - 801,87 μονάδων, με αυτά τα δύο όρια να αποτελούν για σήμερα τα κυριότερα σημεία αναφοράς μας.

Οι πιο αισιόδοξοι και «αγοραστές»/long στα παράγωγα βλέπουν υπέρβαση της αντίστασης σήμερα-αύριο καθώς εκτιμούν πως αρκετοί θα επιδιώξουν να λάβουν θέσεις εν όψει μίας πιθανής συμφωνίας στην αυριανή συνάντηση. Ωστόσο, πολλές θέσεις έχουν ληφθεί με γνώμονα το τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου και τη λήξη της σειράς Φεβρουαρίου για τα συμβόλαια του FT 25 την Παρασκευή 20 του μήνα, δηλαδή μετά τη συνάντηση της 16ης/2 και με την προσδοκία ανοδικής αντίδρασης.

Οι πιο συγκρατημένοι θεωρούν ζητούμενη την επιβεβαίωση των «χαμηλών» της αγοράς σήμερα-αύριο και ανάλογα με την έκβαση της αυριανής συνάντησης μια πιθανή κίνηση από τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Θυμίζω, πως τα «χαμηλά» για τον Γ.Δ. έχουν διαμορφωθεί στις 708,61 μονάδες και στις 209,48 για τον FT 25 (στις 28 Ιανουαρίου).

Από τεχνική πλευρά το γεγονός της επιβεβαίωσης των 227 μονάδων ως σημείου αναφοράς - στήριξης για τον δείκτη, παρά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση 5,79%, αφήνει ελπίδες πως στο τέλος του Τ+2 ο δείκτης μπορεί να βρεθεί ψηλότερα. Ενδεχόμενο που εν μέρει αποτυπώθηκε εχθές στη λήψη ορισμένων θέσεων σε συμβόλαια του FT 25 προς ανώτερες τιμές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v