Μπορεί οι πωλητές να έκαναν το 3x3 στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως κανείς δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται με τα όσα συνέβησαν σήμερα στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς δεν ήταν λίγα αυτά που μεσολάβησαν μετά το πέρας της συνεδρίασης της Παρασκευής, έως και σήμερα.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και ενώ όλη η Αγορά περίμενε την Παρασκευή υποβάθμιση της Χώρας από την Moody's, την έκπληξη την έκανε η Standard & Poor's, που παίρνοντας αυτή πρώτη την "πρωτοβουλία" υποβάθμισε το Ελληνικό αξιόχρεο κατά μία βαθμίδα, σε "Β-" από "Β", διατηρώντας την αξιολόγηση σε "creditwatch negative", (ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση).
Την "σκυτάλη" πήρε η Moody's θέτοντας υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση "Caa1" της Ελλάδας και προειδοποιώντας ότι εάν η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να διασφαλίσει συμφωνία τις επόμενες λίγες εβδομάδες, η πιθανότητα στάσης πληρωμών αυξάνεται έντονα.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, μέχρι ενός σημείου και λόγω των φημών που προηγήθηκαν, ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, σε μεγάλο ποσοστό, είχε προετοιμαστεί για τις "ομοβροντίες" από τους οίκους αξιολόγησης, όμως το μεγαλύτερο χτύπημα στην ψυχολογία των ενεργών παικτών, ήλθε από δηλώσεις Αξιωματούχων, των οποίων η άποψη έχει βαρύνουσα σημασία για τις Αγορές.
Πρώτος "έσυρε το γαϊτανάκι" των δηλώσεων ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος σε δηλώσεις του στο BBC σημείωσε ότι "δεν προβλέπει λύση που να μην περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ".
"Η Βρετανία ετοιμάζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών George Osborne, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να νομίζει πως το κλίμα έχει αλλάξει τόσο στην Ευρωζώνη, ώστε να δεχτεί στο σύνολό τους τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις χθεσινοβραδινές προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, διά στόματος Αλέξη Τσίπρα.
Τις δηλώσεις των Αξιωματούχων, ακολούθησε σημαντικός αριθμός "εισαγόμενων" εκθέσεων, από ξένους οίκους (θα υπάρξει αναλυτική αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), που απλά επιβάρυναν το ήδη βαρύ κλίμα.
Σε αντίθεση με το μάλλον ουδέτερο κλίμα που επικράτησε στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι επέλεξαν να ακολουθήσουν την κίνηση της υποκείμενης και με σχετική αύξηση των συναλλαγών να διατηρήσουν την υποτίμηση στο συμβόλαιο του δείκτη, σαφώς πιο αρνητικά ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με τις πιέσεις να στέλνουν σημαντικά υψηλότερα τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 10ετες (10,48%), 5ετες (16%) και 3ετες (20,8%) (!)
Για όσους αρέσκονται σε στατιστικά στοιχεία, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 9,77% και τον Τραπεζικό αθροιστικές απώλειες 18,62%. Σε αυτές τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. επέστρεψε πίσω κατά 6,2 δισ, περίπου, από την ανοδική αντίδραση που είχε προηγηθεί, από τις 28/1 και μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, τόσο στην Αγορά ομολόγων, όσο και στην Αγορά μετοχών, κατά την σημερινή συνεδρίαση, τα ξένα χαρτοφυλάκια έπαιξαν περισσότερο τον "ρόλο του θεατή", προχωρώντας σε μερική "ανακωχή" πωλήσεων και τηρώντας στάση αναμονής η οποία δεν αποκλείεται να διατηρηθεί μέχρι τις 16 τρέχοντος, με σημεία - κλειδιά τις ημερομηνίες 11, 12 και 16 Φεβρουαρίου.
Κάποιοι, ξένοι, περισσότερο "υπομονετικοί" δεν αποκλείεται να περιμένουν και μέχρι τέλος του μήνα, προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία την ταμειακών διαθεσίμων της Χώρας και μετά να επανεξετάσουν την στρατηγική τους.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (11/2) θα διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup με βασικό θέμα το Ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια μέρα, στις 24.00 θα ανακοινωθούν οι πιθανές αλλαγές στους δείκτες MSCI, ενώ την αμέσως επόμενη μέρα (12/2) θα διεξαχθεί η Σύνοδος των Ευρωπαίων Ηγετών.
Επίσης και σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem: "η 16η Φεβρουαρίου αποτελεί τελική ημερομηνία για την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση, καθώς ορισμένα Μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των Κοινοβουλίων τους".
Συμπερασματικά, η σημερινή σημαντική υποχώρηση, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα κινήσεων από εγχώρια χαρτοφυλάκια, που είτε επέλεξαν να προχωρήσουν σε κινήσεις "stop loss", είτε να βγουν αγοραστές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας ύψιστο "ψυχαναγκασμό" σε όσους traders έπρεπε να προχωρήσουν σε σημαντική μείωση θέσεων.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το σύνολο των μετοχών του FTSE25, πλην των Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακής και Folli Follie Group, να ξεκινήσουν με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και να κινηθούν αποφασιστικά προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Στο πρωινό, αλλά και ενδοσυνεδριακό "μίνι ξεπούλημα" ο τίτλος της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,2950 ευρώ (-10,61%), της Εθνικής μέχρι τα 0,8910 ευρώ (-11,78%), της Eurobank μέχρι τα 0,1170 ευρώ (-13,33%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,502 ευρώ (-17,02%).
Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Το "κουδούνι της λήξης", στο ταμπλό του FTSE25, βρήκε με τον τίτλο της ΔΕΗ να διασώζεται με οριακά θετικό πρόσημο (+0,58%) και αμετάβλητο τον τίτλο του Τιτάνα. Οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για Πειραιώς (-14,05%) και Ελλάκτωρα (-11,06%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 9% ακολούθησαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Eurobank.
Από την άλλη, η "διακριτική" απουσία των ξένων χαρτοφυλακίων επιβεβαιώνεται και από τον σημαντικά χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), ο οποίος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, όταν και υπήρξε σχετικός "συνωστισμός στην θύρα εξόδου". Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο 10λεπτο των συναλλαγών ολοκληρώθηκε με τον τζίρο μόλις στα 4,4 εκατ., ενώ η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου βρήκε την μικτή αξία συναλλαγών λίγο κάτω από τα 9,5 εκατ.
Για να υπάρξει κάποια σύγκριση με την σημαντική υποχώρηση της προηγούμενης Πέμπτης, τότε στο πρώτο 10λεπτο ο τζίρος ήταν 16,3 εκατ. και στο πρώτο ημίωρο είχε ξεπεράσει τα 28 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο χαμηλός τζίρος αποτέλεσε κάποιου είδους "bull trap", για όσους πίστεψαν ότι οι χαμηλές συναλλαγές ήταν ένδειξη εύκολης αναρρίχησης των δεικτών σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, μόλις υπήρχε σχετική ενεργοποίηση μεγαλύτερου αριθμού αγοραστών, όμως αυτό στην συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του 25αρη, δεν συνέβη.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να πλήττεται περισσότερο και πλέον βλέπουμε δύο Αγορές, μία αυτή των Τραπεζών και μία όλες τις υπόλοιπες εταιρείες, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η Κυβέρνηση τρέχει ένα σημαντικό αγώνα δρόμου για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στο έκτακτο Eurogroup, σε μία προσπάθεια να πείσει την ΕΕ να τις δώσει ένα νέο δάνειο, ή τον τρόπο εκείνο να πληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της μέχρι το Καλοκαίρι, χωρίς να την αναγκάσει να πάρει νέα μέτρα.
Οι δύο πλευρές θέλουν να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα, ξέροντας παρόλα αυτά πως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει κανέναν. Παρόλα αυτά η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση μιας και δεν έχει ιδιαίτερες εναλλακτικές λύσεις (που δεν θα προβληματίσουν το σύστημα), για να βρει ρευστότητα, καθώς δεν μπορεί να εκδώσει ΟΕΔ σε μία λύση βραχυπρόθεσμη και με μεγάλο κόστος.
Η πίεση που θα ασκηθεί την Τετάρτη θα είναι μεγάλη, ενώ το πιο πιθανό είναι οι διαπραγματεύσεις και η λύση να βρεθούν στις 18 του μήνα.
Μπορεί η Κυβέρνηση να θέλει να δώσει σημαντικές μετεκλογικές παροχές, παρόλα αυτά ξέρει πως χρειάζεται να κυβερνήσει και όχι να φέρει την Χώρα σε μία κατάσταση ασφυξίας, με προβλήματα που δεν θα είναι εύκολο να λυθούν στο άμεσο μέλλον.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι χωρίς μέτρα θα πάρουμε μία δίμηνη παράταση χρόνου, το πρόβλημα θα έρθει μπροστά μας και πάλι σε δύο μήνες, μιας και είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν τόσο σύντομες "αναίμακτες" λύσεις που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την πίεση, περισσότερο για μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική οικονομία.
Κατά την άποψή μας, το θέμα διακρατικό χρέος ήρθε μπροστά για να προσπαθήσει να καλύψει όλα τα υπόλοιπα.
Η ΕΕ από την άλλη δεν θέλει να δώσει μπροστά μία λύση, μιας και θέλει πρώτα να λύσει τα ανοιχτά θέματα των μεταρρυθμίσεων κάτι που δεν κατάφερε να κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Από την άλλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει πίσω σε κάποια θέματα "καλή τη πίστη", μιας και ξέρει ότι μπορεί να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οπότε το πιο πιθανό οι διαπραγματεύσεις να μας φέρουν σε μία λύση-παράταση χωρίς όμως να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, σε σχέση με αυτά που ο Κόσμος περιμένει.
Καλώς ή κακώς η λύση δεν μπορεί να έρθει ως δια μαγείας και σε πρώτο χρόνο και η οικονομία χρειάζεται κάποιο διάστημα να μπορέσει σταδιακά να ισορροπήσει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι χωρίς την στήριξη της ΕΕ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μιας και είναι ο μόνος δρόμος η Χώρα, μέσω του QE, να μπορέσει να βγει στις Αγορές, κάτι που θα την απεξαρτήσει σταδιακά από τον "βραχνά" του μνημονίου, κάνοντας την πολιτική που θέλει και πιστεύει για να γυρίσει η Οικονομία σε μία σταθερή ανάπτυξη.
Από την άλλη χωρίς ΕΚΤ και ΕΣΠΑ δεν έχει ιδιαίτερες εναλλακτικές, κάτι που γνωρίζει καλά μιας και ακόμα και αν βρει βραχυπρόθεσμα μία λύση δανεισμού από άλλες Χώρες αυτό δεν της λύνει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα.
Εν κατακλείδι να πούμε πως η Αγορά μεσοπρόθεσμα παραμένει πτωτική, με το επίπεδο του 1000 να έχει γίνει πλέον η κύρια αντίστασή μας μεσοπρόθεσμα.
"Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το 'volatility', σε μία Αγορά που κινείται με βάση τα νέα θα πρέπει να έχουν πολύ δεδομένους, κανόνες κρατώντας μετρητά παράλληλα, ενώ όσοι νομίζουν ότι θέλουν να κάνουν 'fundamental' τοποθετήσεις σε ενδιαφέρουσες αποτιμήσεις εταιρειών, θα πρέπει να ξέρουν ότι τυχόν αρνητικά γεγονότα μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +0,62% για την Shanghai και το -1,71% για τον δείκτη Sensex 30.
Αξιοπρόσεκτες πιέσεις στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Ξεκινώντας από την Ασία, οι περισσότεροι από τους διεθνείς αναλυτές εστίασαν την προσοχή τους στα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας που ανακοινώθηκαν χτες. Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο έδειξαν εξαγωγική αποδυνάμωση, με τις εξαγωγές να υποχωρούν 3,3% τον Ιανουάριο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 19,9%, πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανία ανακοίνωσε αύξηση των εξαγωγών κατά 3,4% σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – αύξηση των εξαγωγών μόλις κατά 1%. Πτωτικά κινήθηκαν οι εισαγωγές και μειώθηκαν, σε μηνιαία βάση, το Δεκέμβριο κατά 0,8%. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας εκτινάχθηκε στα 21,8 δισ ευρώ από 17,9 δισ ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Συνεχίζει την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης το πετρέλαιο, στον απόηχο της μηνιαίας έκθεσης του ΟΠΕΚ σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι η ζήτηση πετρελαίου που παράγει ο Οργανισμός θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 29,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, ποσότητα αυξημένη κατά 430.000 βαρέλια έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης. Συνολικά, προβλέπει πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 20.000 βαρέλια ημερησίως στα 1,17 εκατ. βαρέλια.
Με μικρά κέρδη κινείται ο χρυσός, μετά το "ξεπούλημα" της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με αναλυτές η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από τα όρια των $1238 και $1254. Καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο προς τα $1221 και ανοδική έκπληξη θα ξαναφέρει το πολύτιμο μέταλλο να αναμετράται με την σημαντική ζώνη $1300 - $1307.
Επιστροφή στο ΧΑ
Η UBS αναμένει πως τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει μια βασανιστική διαπραγματευτική διαδικασία. Τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να σώσει τα προσχήματα και για τους δύο.
Προειδοποίηση για τα στενά περιθώρια χρόνου που έχουν η νέα Ελληνική Κυβέρνηση και οι Δανειστές για να φτάσουν σε μια συμφωνία για το Ελληνικό πρόγραμμα που θα απελευθερώσει περισσότερα κεφάλαια για την Αθήνα, απευθύνει η Commerzbank.
Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και οι Πιστωτές της, κυρίως της ΕΚΤ, θα έρθουν τελικά σε μια συμφωνία για τη συνέχιση της διάσωσης για αποφευχθεί το "Grexit" και η χρεοκοπία, επισημαίνει η Citigroup. Όμως, κάποιες πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν τους κινδύνους.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, πρώτος στόχος παραμένουν οι 850 μονάδες, προκειμένου να υπάρξουν ενδείξεις αναστροφής της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης, ενώ για να ξεκινήσουν συζητήσεις για αλλαγή της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 995 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη.
Από την άλλη, αν σημειωθεί ένα ακόμα κλείσιμο χαμηλότερα των 770 μονάδων, ανεβαίνουν οι πιθανότητας επαναδοκιμασίας των πρόσφατων χαμηλών.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 754,11 μονάδες (-6,13%). Με σαφώς μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες ο Τραπεζικός δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 587 μονάδες (-12,21%).
Στις 17.00, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 767,82 (-4,42%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 765,22 μονάδες με απώλειες 4,75%.
Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 85,8 εκατ. από τα οποία τα 12,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΤΙΤΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ). Έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ) απέσπασαν το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Διακινήθηκαν 161506526 τίτλοι, από τους οποίους οι 152641173 άλλαξαν χέρια στο ταμπλώ του FTSE25.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, μόνο η ΔΕΗ "είδε" και τα δύο πρόσημα. Οι υπόλοιποι τίτλοι του 25αρη, κινήθηκαν μόνιμα στο "κόκκινο". Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρ και στο υψηλό ημέρας οι Viohalco, ΔΕΗ και Τιτάν.
Νέες εντυπωσιακές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου παραμένει αμετακίνητη και σε απόσταση, η ΕΕΕ (5,369 δισ), ακολουθούμενη από Alpha Bank (3,958 δισ), ΟΤΕ (3,754 δισ), Εθνική (3,218 δισ) και Πειραιώς (3,173 δισ).
Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 98 πτωτικών, ενώ 31 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.
Χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζουν περαιτέρω παρατήρησης οι σημερινές κινήσεις για Inform Λύκος (+4,76%) και Πλ. Θράκης (+8,91%).
--ΧΠΑ
Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων.
Με αυξητικές διαθέσεις ο όγκος στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντικά μειωμένες ήταν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.520 συμβόλαια).
Κοντά στα χαμηλά ημέρας σημειώθηκε μικρό κλείσιμο "short" θέσεων, με αποτέλεσμα οι ανοιχτές θέσεις για το συμβόλαιο του δείκτη στον πρώτο μήνα να μειωθούν στα 48.813 συμβόλαια.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.272, 10.156 για τον Φεβρουάριο, 1.116 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 226) κινήθηκε μεταξύ 217,5 και 234,5 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση και κλείνοντας σχετικά κοντά στην θεωρητική του τιμή.
Νεότερη μείωση στον αξιοσημείωτο δανεισμό τίτλων (22.950 ΟΠΑΠ, 5.000 Μυτιληναίος, 89.691 Εθνική, 19.162 Ελλάκτωρ, 76.000 ΕΧΑΕ, 14.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (849), ΔΕΗ (1.052), Alpha Bank (11.748), Εθνική (11.432), Πειραιώς (8.252), Eurobank (6.426), ΟΠΑΠ (735), Μυτιληναίο (418), MIG (1.156), Ελλάκτωρα (144), ΕΧΑΕ (124), ΓΕΚ (438), Jumbo (259), Τιτάνα (120).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένη υπήρξε η κινητικότητα στα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 347 τεμάχια (238 calls και 109 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη παρέμεινε στο 73%.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (45.107.686 τεμ.), Eurobank (6.772.468 τεμ.), Πειραιώς (25.272.609 τεμ.).