Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι στρατηγικές με ορίζοντα την 25η Γενάρη

Πώς θα «παιχτεί» η αγορά στις 14 κρίσιμες συνεδριάσεις μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα για ΓΔ και FTSE 25. Πότε «επιστρέφουν» τα ξένα funds στην αγορά. Οι μετοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

Απομένουν μόλις 14 συνεδριάσεις μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και το Χρηματιστήριο καλείται να τιμολογήσει τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις και ανάλογα να διαμορφώσει τάση.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι των αναλυτών, δηλώνουν ότι «χρειάζεται πολύ θάρρος» για να τοποθετηθεί κάποιος, στην παρούσα φάση, σε ελληνικές αξίες, μετοχές και ομόλογα.

Μάλιστα δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι απολύτως τίποτα δεν δικαιολογεί την συγκρατημένη αισιοδοξία των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, καθώς συνεχίζουν να υφίστανται οι λόγοι που έφεραν την τελευταία καταβαράθρωση των τιμών σε δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Σύμφωνα με τους περισσότερο «απαισιόδοξους», από εδώ και πέρα ο «διαθέσιμος» χρόνος περιορίζεται αισθητά και δεν αποκλείεται ο πρώτος λόγος να επιστρέψει σε αυτούς που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των θέσεών τους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, "δικαιώνοντας" τις επιλογές των εμπλεκομένων στην αγορά παραγώγων, έστω και αν οι τελευταίοι στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς μείωσαν κάπως την υπάρχουσα υποτίμηση.

Σύμφωνα με τους εγχώριους επαγγελματίες της αγοράς, προσπάθειες εκμετάλλευσης της υψηλής μεταβλητότητας θα πρέπει να γίνονται μόνο σε μέρες υψηλών απωλειών και πανικού, με "σφιχτά" "stop-loss", για αυξημένη προστασία, αν και δεν συνιστώνται.

Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι όποιες τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και σε ιδιαίτερα προσεκτικά επιλεγμένες εταιρείες. Επίσης, σε κάθε χαρτοφυλάκιο θα πρέπει τουλάχιστον ένα 20% με 30% να βρίσκεται με τη μορφή μετρητών.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει κοινή διαπίστωση ότι τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, τα όποια πιθανά επιχειρηματικά deals έχουν "μπει στα συρτάρια" και η αγορά θα επικεντρωθεί στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Κάθε πολιτικό σενάριο θα διαμορφώνει διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και είναι βέβαιο ότι θα αποτιμηθεί µε διαφορετικό τρόπο από το Χρηματιστήριο, ενώ η προσφυγή στις κάλπες θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και κάθε άλλη εξέλιξη που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την υλοποίηση άλλων διαρθρωτικών αλλαγών.

Όλα θα "παιχτούν" στις συνεδριάσεις που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα και κυρίως από την συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν και θα έχει επιστρέψει στα "desks" το σύνολο των ξένων διαχειριστών.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως καλύτερα θα ήταν οι ενεργοί επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις για να προβούν σε τοποθετήσεις, μιας και τι θα συμβεί πολιτικά το επόμενο διάστημα είναι δύσκολο να προβλεφτεί. Οι αποτιμήσεις σε αρκετούς τίτλους είναι δελεαστικές παρόλα αυτά όσοι αγοράζουν "fundamental" πρέπει να έχουν μετρητά, σε περίπτωση που η πτωτική κίνηση συνεχιστεί.

Από εκεί και πέρα, την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 10 Ιουλίου 2015.

Τεχνικά και όσον αφορά τα ημερήσια διαγράμματα και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το "stop" για τους "short" παραμένει στις 269 μονάδες, που είναι και κύρια αντίσταση, ενώ στήριξη κοντινή έχουμε στο 260 και κύρια στις 256 μονάδες. Μία διάσπαση του 269 μπορεί να δώσει συνέχιση προς το 275.

Για τους περισσότερο συντηρητικούς και με βάση τα βραχυχρόνια διαγράμματα, δεν επιτρέπονται κινήσεις επανατοποθετήσεων αν ο FT 25 δεν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 300 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 332 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Γενικός Δείκτης μετά την επαφή με το κρίσιμο σημείο στήριξης των 750 μονάδων, αντέδρασε έντονα ανοδικά θέλοντας να γράψει για ακόμα φορά το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Από εκεί και έπειτα κάτι η "γιορτινή ατμόσφαιρα" και κάτι η αποχή λόγω διακοπών των ισχυρών διαχειριστών από τα dealing rooms έδωσε τις απαραίτητες "ανάσες" στο Γενικό Δείκτη για να αποχαιρετήσει το 2014 με όση "ευπρέπεια" του είχε απομείνει.

Η έναρξη του καινούργιου έτους και κυρίως η έλευση της 5ης και 6ης Ιανουαρίου, όπου συνήθως τα διεθνή funds επανέρχονται στο σύστημα, θα θέσει τον Γενικό Δείκτη "επί τον τύπον των ήλων" οδηγώντας τον σε άμεση αντιπαράθεση με τα πολιτικοοικονομικά δεδομένα.

Το "έργο" σε αυτή τη φάση φαίνεται να είναι πολύ πιο δύσκολο για το "στρατόπεδο" των "Bulls", καθώς θα χρειαστούν έναν πολύ ισχυρό καταλύτη για να μπορέσουν να κινηθούν με ασφάλεια άνω της ζώνης αντίστασης των 850 με 875 μονάδων, ενώ αντιθέτως οι "Bears" το μόνο που θέλουν για να ανοίξουν το πεδίο για τις 735 μονάδες, είναι ένα "γλίστρημα" του Δείκτη χαμηλότερα των 800 με 790 μονάδων.

Την ίδια ώρα τα πιο αργά διαγράμματα έχουν αρχίσει να εμφανίζουν επικίνδυνες ενδείξεις, όπως για παράδειγμα στο μηνιαίο "chart" του Γενικού Δείκτη ο "Smoothing MACD" έχει διασπάσει καθοδικά ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου συνήθως ξεκινάει μια μεσομακροπρόθεσμη παρατεταμένη πτωτική τάση.

"Την τελευταία φορά, που εν λόγω δείκτης είχε αποτυπώσει την ίδια ένδειξη ήταν τον Ιανουάριο του 2008 δίνοντας ταυτόχρονα και το 'εναρκτήριο λάκτισμα' για μία βίαιη καθοδική κίνηση από τις 4362 έως τις 1457 μονάδες" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Με άξονα τις δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες θετικές συνεδριάσεις ήταν σε εορταστικό κλίμα, με χαρακτηριστική μείωση του τζίρου που υποδηλώνει την αποχή των επενδυτών και των επαγγελματιών, σύμφωνα με την άποψη του Βαγγέλη Σιούτη.

Το τοπίο παραμένει θολό για το νέο έτος. Ως τις εκλογές η αύξηση της μεταβλητότητας και η υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Οι δημοσκοπήσεις που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα επηρεάζουν τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις του Δείκτη, με άνω εύρος διακύμανσης τις 890 μονάδες, ενώ σε περίπτωση διάσπασης των 810 μονάδων θα ανοίξει ο δρόμος προς τις επόμενες στηρίξεις των 750 και 650 μονάδων.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αν θα προκύψει σταθερή Κυβέρνηση και από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους Πιστωτές.

"Κινούμενη άμμος", λοιπόν, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά για το τρέχον έτος, με τον πολιτικό παράγοντα, δυστυχώς, πρωταγωνιστή. Σε αυτό το τοπίο οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να έχουν ρευστότητα ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και στις βυθίσεις της Αγοράς να επενδύουν σε εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, ή εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς, που έχουν αποδείξει σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ότι διαθέτουν ισχυρές διοικήσεις και τα εργαλεία να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, είναι η εκτίμηση του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 

Κόντρα στην επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και τις αρχικές εκτιμήσεις, αποφάσισε να κινηθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο και με μία κίνηση ιδιαίτερα χαμηλού κόστους προσπάθησε να κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις, κάνοντας "ποδαρικό" με θετικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια περαιτέρω καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, έπιασε σχεδόν όλο το εύρος του 25αρη, αφού με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση μόνο οι Τιτάν (-0,83%), ΕΕΕ (-2,74%), Ελ. Πετρέλαια (-0,26%), Grivalia (-0,79%), Jumbo (-0,94%).

Από τους "πράσινους" τίτλους ξεχώρισαν οι Αεροπορία Αιγαίου (+6,23%), Πειραιώς (+4,95%), ΟΠΑΠ (+4,38%), Viohalco (+4,84%). Από τα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, η Forthnet με άνοδο 18,9%.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η περίπου κάθετη, ενδοσυνεδριακή διόρθωση που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε οριακά αρνητικό πρόσημο, όχι μόνο έγινε με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο, αλλά κατέδειξε το πόσο ελάχιστες "αντοχές" είχαν οι λίγοι αγοραστές και πόσο εύκολα διασπώνται οι γραμμές τους και αυτοί υποχωρούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης "διακριτικό παρών" έδωσαν οι εν δυνάμει πωλητές κατά τις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει πέντε μονάδες χαμηλότερα, από τις τιμές που "έγραφε" στις 17.00.

Μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων σημειώνεται και στα Ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται ως εξής: 10ετές 9,39%, 54ετές 10,11% και 3ετές στα 11,83%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς συνοδεύτηκε από εξαιρετικά χαμηλό τζίρο.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, το θετικό κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εκμεταλλεύτηκαν αρκετοί τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων με αποτέλεσμα την ικανοποιητική τελική εικόνα, με 91 ανοδικές μετοχές έναντι 24 πτωτικών, ενώ για 26 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν τις επτά ποσοστιαίες μονάδες (αρκετοί από τους θετικούς πρωταγωνιστές με ελάχιστες συναλλαγές).

Επιμένουν στην αντίδρασή τους από τα πρόσφατα (για αρκετούς ιστορικά) χαμηλά οι Κέκροψ, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Άνεμος, Frigoglass, Intralot, Lamda Development.

Άξια λόγου και η κίνηση στην Χαλκόρ, όπου μετά τις πρώτες "ανοιχτές" εντολές αγοράς συνολικά 72 τεμ. βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,3670 ευρώ (+22,33%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,3190 ευρώ (+6,33%) με συνολικό όγκο 483 τεμ.

Από την άλλη, ίσως αξίζει μεγαλύτερης παρατήρησης η κίνηση που συντελείται στην Forthnet (+18,89%). Μετά το "πακέτο" των 550.000 τεμ. που σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής και στα 0,8700 ευρώ, σήμερα σημειώθηκε και δεύτερο "πακέτο" 550.000 τεμ. στην τιμή των 0,8732 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v