Οι διορατικοί (ξανά) αγοράζουν στο ΧΑΑ

Από τον τρόπο που θα κατοχυρώσουν στην αρχή της συνεδρίασης κέρδη όσοι τοποθετούνται σε τραπεζικούς τίτλους τις τελευταίες ημέρες θα καθοριστεί η ενδοσυνεδριακή τάση. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου όμως, η ανοδική φορά δύσκολα θα αναιρεθεί, ακόμη και εάν κινηθεί χαμηλότερα στο κλείσιμο ο Δείκτης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υποτιμητική προεξόφληση κάνει συχνά κακό στα χαρτοφυλάκια των ”ειδικών”. Άξιον απορίας είναι το γεγονός ότι τα ομολογουμένως θετικά αποτελέσματα των Eurobank – Εθνικής (κατά σειρά ανακοίνωσής τους), ξάφνιασαν ευχάριστα, αλήθεια ποιους;

Όλους όσοι δαιμονολογούσαν εδώ και ημέρες, εκτιμώντας περισπούδαστα και προβλέποντας αυτές οι Κασσάνδρες μέχρι και την κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος. Στον κανόνα βέβαια, υπάρχουν οι δύο τρεις θετικές εξαιρέσεις αναλυτών (αλλά και ελάχιστων συναδέλφων) που σοβαροί και φειδωλοί δικαιώθηκαν, είναι αυτοί που διαχρονικά επιβραβεύονται από την ευρύτερα εννοούμενη αγορά.

Εάν μάλιστα, δεν ”γυρίσουν” σημαντικά οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ανακοίνωσης του μηνιαίου bulletin της ΕΚΤ, θα δοκιμασθούν για το ΧΑΑ, σήμερα κιόλας οι αντοχές των 2.150 μονάδων. Να ξεκαθαρίσουμε πως εμμένουμε στην αρχική μας –από τη Δευτέρα- εκτίμηση πως στην αγορά έχουν διαμορφωθεί σημαντικές ενδείξεις αντίδρασης και πως γι’ αυτό το λόγο ο στόχος δεν αναιρείται από το στόχο μιας πτωτικής –σήμερα- συνεδρίασης.

Ακόμη καλύτερα θα λέγαμε, εάν η αγορά διόρθωνε λίγο, και αντιδρούσε από Δευτέρα, διασπώντας τον κινητό μέσο όρο τριάντα ημερών, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο την τάση για υπέρβαση στη συνέχεια των 2.200 μονάδων.

Το σύνηθες τραπεζικό τρίγωνο, θα καθορίσει και σήμερα από την πρώτη κιόλας εντολή την τάση. Κατά την εκτίμησή μας δεν έχουν και τόση σημασία οι ”ξαναζεσταμένες” φήμες για επικείμενη συνεργασία, όσο τα πρώτα θετικά στοιχεία που εντοπίζονται στα αποτελέσματα εξαμήνου των ίδιων των τραπεζών.

Θα πρέπει να προσεχθεί στο πρώτο ημίωρο η αντίδραση όσων αγόρασαν εσπευσμένα χθες Εθνική στο τελευταίο 10λεπτο και ενδεχομένως μπουν στον πειρασμό κατοχύρωσης ρευστότητας μέχρι τις 11.30. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το καθοριστικότερο διάστημα της σημερινής συνεδρίασης, με συνέπεια, να θεωρούμε απαραίτητη την στήριξη του τραπεζικού δείκτη σε επίπεδα έστω και οριακά υψηλότερα των 3.400 μονάδων.

Όπως και χθες έτσι και σήμερα αναμένουμε πολλά από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όπου διαμορφώνεται και πάλι δυναμική προσέγγισης των 1.000 μονάδων σε επίπεδο κλαδικού δείκτη.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πλην των προαναφερθέντων, το ιδιότυπο για λόγους θεσμικού arbitrage, δίδυμο των ΔΕΗ – ΟΠΑΠ, αναμφίβολα η μετοχή της Hyatt και ορισμένων τίτλων μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Στα υπόψη μετοχές όπως ο Φουρλής, όπου χθες εμφανίστηκε ζήτηση, η πάντα εμπορεύσιμη ΔΑΡΙΓΚ, το κερδοφόρο Alpha Leasing, η ανακάμπτουσα Ηλέκτρα, η φιλόδοξη κρητική της Δομικής, και όπως τελευταία φημολογείται, ο συγκεκριμένης ζήτησης τίτλος του Τζιρακιάν.

Εμμένουμε στην αρχική μας εκτίμηση για σήμερα, πως ενδεχόμενη υποχώρηση δεν αναιρεί την υπό διαμόρφωση τάση σημαντικής αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v