Αρωγός της ανόδου οι τράπεζες στο ΧΑΑ

Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα α’ εξαμήνου της Eurobank και της Εθνικής (σε μικρότερο βαθμό) που ανακοινώθηκαν σήμερα επέτρεψαν στη Σοφοκλέους να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών. Κέρδη 4,4% για την Alpha Bank, 2,3% για την Εθνική και 2,4% για την Eurobank.

Σχεδόν ολοκληρωτική η αφομοίωση του θετικού κλίματος που διέπει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές σήμερα στη Σοφοκλέους, αφού εμφανής υπήρξε η διάθεση των θεσμικών χαρτοφυλακίων να επανατοποθετηθούν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με επίκεντρο σήμερα τις τράπεζες (2,45%).

Αλλωστε Εθνική και Eurobank, ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2002, τα οποία (παρά τη μείωση, ιδιαίτερα στην Εθνική) ήταν καλύτερα των αναμενομένων. Μάλιστα, στην προοπτική αυτή στηρίχθηκε και η σημερινή άνοδος στον κλάδο, αλλά και η ιδιαίτερη κινητικότητα στη μετοχή της Alpha Bank.

Ετσι, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην πορεία των δεικτοβαρών μετοχών της Alpha Bank (4,4%), ETE (2,3%) και Eurobank (2,4%), ενώ και η ΔΕΗ (2,6%), όπως και χθες, συνέχισε την ανοδική της αντίδραση, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε κέρδη 1,59% και δη στις 2.127,12 μονάδες.

Παρότι θα πρέπει να εκφράσουμε, για πολλοστή φορά, αμφιβολίες γύρω από το κατά πόσον η αντίδραση θα έχει διάρκεια, η σημερινή κίνηση της αγοράς επιβεβαιώνει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τρεις βασικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο την εγχώρια κεφαλαιαγορά:

1) Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος διακύμανσης (trading range) περίπου 80 μονάδων, με βάση τις 2.070 μονάδες και τέλμα τις 2.150 στην ανοδική κίνηση, εύρος που εκμεταλλεύονται το τελευταίο διάστημα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, αγοράζοντας ΣΜΕ του FTSE-20 και επιμέρους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην προσέγγιση των χαμηλών και πωλώντας στην προσέγγιση της αποπεράτωσης της ανοδικής κίνησης.

2) Η Σοφοκλέους φαίνεται να προσαρμόζεται στον υψηλό βαθμό μεταβλητότητας των διεθνών κεφαλαιαγορών, με συνέπεια η μεσαία και υψηλή κεφαλαιοποίηση να κινούνται με βάση τη διεθνή τάση.

Ωστόσο, υπάρχει η αντίληψη για την πιθανότητα μιας μεγαλύτερης, σε εύρος και βάθος, αντίδρασης από τα χαμηλά, αφού η απόπειρα της τελευταίας εβδομάδας απέτυχε προς το τέλος του πενθημέρου. Υπό αυτή την έννοια, οι σημερινοί αγοραστές ενδεχομένως να προσδοκούν σε μια κίνηση προς τις 2.200, αν δεν υπάρξει νέα πληθώρα αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων στο εξωτερικό.

3) Η Περιφέρεια δεν είναι αυτή που ”προσφέρεται” για trading αυτή την εποχή, αφού με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών μόλις στο 2,8 προς 1 στην ευρύτερη αγορά και το τζίρο να ανέρχεται μόλις στα 63 εκ. ευρώ, με 11,7 εκ. να αφορούν μάλιστα σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, είναι προφανές ότι το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις ”ποιοτικές” επιχειρήσεις, που τεχνικά έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν και προπάντων μπορούν να προσελκύσουν ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αφού το retail δεν έχει δραστηριοποιηθεί, ούτε φαίνεται να το κάνει στο άμεσο μέλλον.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Περσεύς, Stabilton (κοινές), LogicDis, ΕΣΧΑ, ΑΛΤΕ, Alfa Alfa Συμμετοχές, Mύλοι Κεπενού, Σιγάλας, Rainbow και Q&R.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Περσεύς, ΑΛΤΕ, Μύλοι Κεπενού, Αγροτική Ζωής και Q&R.

Πραγματοποιήθηκαν επτά πακέτα του ΟΠΑΠ από τα οποία τρία (60.000, 100.000, 125.000 τεμαχίων) στην τιμή των 10,14 ευρώ, δύο 60.000 τεμαχίων έκαστο στην τιμή των 10,32 και 10,12 ευρώ αντίστοιχα και δύο (139.200, 60.000 τεμαχίων) στην τιμή των 10,20 ευρώ αντίστοιχα.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 149.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4,1 ευρώ, ένα πακέτο 160.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 14,48 ευρώ και ένα πακέτο 150.000 τεμαχίων της FORTHnet στην τιμή των 8 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα πακέτο 240.000 τεμαχίων της Σαράντης, ένα πακέτο 500 τεμαχίων της Κανάκης στην τιμή των 2,42 ευρώ και ένα πακέτο 900 τεμαχίων της Κλωνατέξ (κοινές) στην τιμή των 3,62 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε τέλος ένα πακέτο 75 τεμαχίων της Εθνικής στην τιμή των 18,94 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v