Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρευστοποιήσεις έφερε η απουσία καταλύτη

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει το Χρηματιστήριο. Στο «κόκκινο» ο ΓΔ σε όλη τη σημερινή συνεδρίαση. Προβληματισμός για τις τιμές-στόχους που δίνουν οι τελευταίες εκθέσεις ξένων οίκων. Σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος. Αυξημένες οι προσυμφωνημένες συναλλαγές λόγω λήξης τριμήνου.

Βραχύβιος αποδείχθηκε ο ενθουσιασμός για το ενδιαφέρον που σημειώθηκε από ξένους επενδυτές, για τα βιβλία προσφοράς που άνοιξαν Alpha Bank και Πειραιώς και η Αγορά επέστρεψε στην γνωστή "κουρασμένη" της εικόνα, με την "κόπωση" να είναι εμφανής στην συντριπτική πλειονότητα των Δεικτοβαρών μετοχών.

Σημαντικό προβληματισμό δημιουργεί και η διαφαινόμενη "αλλαγή πλεύσης" από οίκους του εξωτερικού, καθώς οι τελευταίες "εισαγόμενες" εκθέσεις είναι σαφώς επιφυλακτικότερες όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία των Ελληνικών "blue chips" και τις προτεινόμενες τιμές - στόχους, ενώ υπάρχει διάχυτη και μια μερική προεξόφληση σε πιθανές αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης μιας και έχουν προβληθεί ιδιαιτέρως από τον επενδυτικό τύπο.

Με αυτά τα δεδομένα και αφού ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2013, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό που θέλει το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιμέρους τίτλους εταιρειών που διακρίθηκαν κατά την παρελθούσα χρήση και τα αποτελέσματα δεν έχουν προεξοφληθεί από την Αγορά και βέβαια έχουν θετικές προοπτικές και για το 2014, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η Αγορά διαθέτει τα απαιτούμενα "αντανακλαστικά" και κάποια στιγμή θα "απεξαρτηθεί" από το ταμπλώ του FTSE25.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον μετοχές εταιρειών, αρκετές από τις οποίες παραμένουν ζημιογόνες, μόνο και μόνο επειδή παρουσιάζουν ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική υποχώρηση του τζίρου, η πολύ κακή τελική αναλογία ανοδικών (49) - πτωτικών (94) μετοχών, που ενδοσυνεδριακά ήταν και ελαφρώς χειρότερη και τα συνεχόμενα γυρίσματα, υπό μορφή προσυμφωνημένων συναλλαγών, λόγω επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού τριμήνου.

Έτσι και ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο, χθες οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έφθασαν τα 22,3 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ξεπέρασαν τα 28 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την σημερινή συνεδρίαση ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 138,8 εκατ. από τα οποία τα 28,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ). Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μόλις τρεις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς, ΔΕΗ και Alpha Bank, απέσπασαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα μόνο θετικό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε πτωτικές και μία ανοδική (η χθεσινή με κέρδη 0,21%) στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, ενώ από τους τίτλους του FTSE25, κατά την σημερινή συνεδρίαση, οι 16 δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο (εκτενής αναφορά θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου).

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1360 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 440 μονάδων, τόσο ενισχύεται το σενάριο για περαιτέρω διολίσθηση των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 1305 και 1293 μονάδες και για τον FTSE25, στις 424 και 416 μονάδες. Σε περίπτωση κλεισιμάτων χαμηλότερα των 1293 και 416 μονάδων, αντίστοιχα και οι δύο βασικοί δείκτες του Χ.Α. επιστρέφουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 1280 και 1265 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και στις 410 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά, μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Alpha Bank και Πειραιώς εστιάζει στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων έτους των εισηγμένων, τονίζει ο Νίκος Σακαρέλης.

Η προσοχή θα εστιαστεί όχι μόνο στην παρελθούσα χρήση, αλλά κυρίως στις προβλέψεις που θα κάνουν οι διοικήσεις των εταιρειών για το 2014 όσον αφορά την κερδοφορία, τα περιθώρια κέρδους και τον κύκλο εργασιών.

Είναι πιθανό οι αποτιμήσεις κάποιων εισηγμένων να έχουν προεξοφλήσει τα πιθανά κέρδη και του 2017 και η Αγορά να χρειαστεί κάποιον άλλο καταλύτη για να δικαιολογήσει τις κεφαλαιοποιήσεις που έχουν διαμορφωθεί.

H συμφωνία για το Ελληνικό επικροτήθηκε από την Αγορά, το μεγάλο "στοίχημα" όμως είναι να επιτευχθούν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το 2014.

Στον Τραπεζικό κλάδο, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας και την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να προχωρήσει και η πώληση της Εurobank. Η Αγορά μετά τη συμφωνία με τους δανειστές έχει προεξοφλήσει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και δεν την επηρεάζουν τυχόν μεμονωμένες διαφωνίες.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 1280 μονάδες και 1265 μονάδες, ενώ στον αντίποδα, η διάσπαση των 1330 μονάδων πιθανότατα να οδηγήσει εκ νέου προς τις 1380 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,01% του δείκτη Nikkei.

Σε "κόκκινο φόντο" κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με "πράσινη εξαίρεση" την Μαδρίτη, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση, οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζονται τα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να υποχωρεί σε χαμηλά δύο μηνών και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 δολαρίων ανά ουγκιά, στον απόηχο των ανησυχιών σύμφωνα με τις οποίες η ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας μπορεί να ανεβάσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι επενδυτές. Μπαράζ μακροοικονομικών ειδήσεων, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας αναβαθμίστηκε στην νέα εκτίμηση της Κυβέρνησης. Το Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,6% στο δ΄ τρίμηνο. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε τρία χρόνια. Οι αναλυτές περίμεναν καλύτερη αναβάθμιση, στο 2,7%.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, μειώθηκε κατά 10.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Στα ταμεία εμφανίστηκαν 311.000 νέοι άνεργοι, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός σε τέσσερις μήνες. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 320.000 αιτήσεις.

Τα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών μειώθηκαν 0,8% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ και διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών. Ο δείκτης για τις προ-πωλήσεις ακινήτων υποχώρησε επί όγδοο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 93,9 τον Φεβρουάριο από 94,7 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,2% του δείκτη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για την Ελλάδα κάποια στιγμή το Μάιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, William Murray, λέγοντας πως ενδέχεται να εκταμιευτούν περισσότερες από μία δόσεις προς την Ελλάδα. Σε ερώτηση για το αν το Ταμείο έχει λάβει διαβεβαίωσης πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες απάντησε πως το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν είχαμε αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις Αγορές χρέους προβλέπει η Citi. Μια τέτοια εξέλιξη θα αντιμετωπιστεί θετικά από τους οίκους αξιολόγησης και μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του outlook σε θετικό.

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας το 2015 σε 0,8% από 0,4% προηγουμένως. Την ίδια ώρα αναθεωρεί οριακά την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2014, αναμένοντας συρρίκνωση 0,9% έναντι 1% στις 26 Φεβρουαρίου.

H Citi τονίζει πως η ρευστότητα του Ιδιωτικού τομέα παραμένει αδύναμη, ο ρυθμός αποταμίευσης των Νοικοκυριών είναι αρνητικός και η ανάπτυξη των Εξαγωγών υπολείπεται των υπόλοιπων Χωρών της Περιφέρειας. Σημειώνει πως αναμένει μια ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα τα επόμενα τρίμηνα, αλλά αποκλείει μια απευθείας διαγραφή χρέους.

Μετά την ολοκλήρωση του book building η Alpha Bank είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη εκτιμά η Bank of America για να αντιμετωπίσει πιθανή αύξηση των προβλέψεων ή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η μέση απόδοση (ROAE) στο 12% αντανακλάται στη τιμή. Ο οίκος διατηρεί τιμή στόχο τα 0,76 ευρώ.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Motor Oil για το δ' τρίμηνο ήταν χαμηλότερα του μέσου όρου των εκτιμήσεων των αναλυτών, αλλά ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις της UBS, σχολιάζει ο διεθνής οίκος, που διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση "Buy" και την τιμή στόχο των 9 ευρώ για την μετοχή.

Οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 54 εκατ. ευρώ έναντι των 23 εκατ. που ανέμενε η UBS, χάρη στις θετικές εξελίξεις στο κεφάλαιο κίνησης.

Το μέρισμα που πρότεινε η διοίκηση είναι περίπου 50% χαμηλότερο σε σχέση με την εκτίμηση της UBS. Ο οίκος εκτιμά πως η επιφυλακτική αυτή απόφαση πιθανότατα οφείλεται στο υφιστάμενο αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον διύλισης. Θεωρεί όμως ότι είναι πιθανό η εισηγμένη τελικά να επιστρέψει περισσότερα στους μετόχους της, όπως έπραξε τα τελευταία χρόνια.

Στα 429,4 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Folli Follie το 2013 εκτιμά η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 29,4 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή της εισηγμένης. Ο τζίρος της Folli εξαιρουμένης της επίδρασης από την πώληση των ΚΑΕ προβλέπεται να ανέλθει στα 862,2 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εταιρία θα διανείμει μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για την Τιτάν σε "neutral" από "buy" προχώρησε η Goldman Sachs, διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 25 ευρώ ανά μετοχή. Όπως επισημαίνει, η υποβάθμιση αυτή πραγματοποιείται διότι ο οίκος θεωρεί ότι η τιμή στόχος δεν υποδηλώνει πλέον επαρκές περιθώριο ανόδου σε σχέση με άλλες εταιρείες του κλάδου.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, εξακολουθεί να βλέπει περαιτέρω αξία στην Τιτάν στην περίπτωση που ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αναφέρει πως παραμένει κλειδί για την κερδοφορία της, σημειώνοντας πως, ενώ αναμένει ουσιαστική ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης των όγκων στην εγχώρια Αγορά, ωστόσο το "turn around" στην κερδοφορία θα είναι σχετικά βραδύ.

Από εκεί και πέρα, αίτηση πτώχευσης λόγω επαπειλούμενης αδυναμίας κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της, ώστε να ληφθούν άμεσα προστατευτικά μέτρα υπέρ της εταιρείας, αποφάσισε να υποβάλει το διοικητικό συμβούλιο της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Στον απόηχο της απόφασης, το δ.σ. του Χ.Α. αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας, από σήμερα 27 Μαρτίου 2014 και ώρα 15.00.

Ξεκινώντας την αναφορά από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και όπως προαναφέρθηκε, 16 από αυτούς (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΣΩΛΚ, ΤΙΤΚ, ΦΡΙΓΟ, ΦΦΓΚΡΠ) δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Frigoglass.

Πιέσεις, με αυξημένο όγκο και στην ΔΕΗ, έστω και αν τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τον αναβαλλόμενο φόρο € 228,3 εκατ. που σχετίζεται με την προγραμματισμένη πώληση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ A.E.). Αν οι πωλητές επιμείνουν, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 11,4 και 11,08 ευρώ. Χαμηλότερα των 11,08 ευρώ, ο τίτλος επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση και βάζει σαν στόχο την επόμενη στήριξη στα 10,80 ευρώ.

Σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι επέστρεψαν και οι Jumbo (επόμενη στήριξη στα 11,10 ευρώ), Motor Oil (επόμενη στήριξη στα 9,00 ευρώ) και Πειραιώς (προσεγγίζει την τιμή στην οποία θα διατεθούν οι μετοχές στους εγχώριους επενδυτές).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1308,05 μονάδες (-1,8%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1311,77 (-1,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1314,99 με απώλειες 1,27%.

Λίγα τα άξια λόγου χαμηλότερα του 25αρη.

Σε νέα υψηλά 66 μηνών έκλεισε ο τίτλος του Σαράντη, ενώ σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε στην Lamda Development (λόγω και των τελευταίων εξελίξεων στο Ελληνικό), όμως ο τίτλος έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 6,74 ευρώ.

"Ανάποδα τα τιμόνια" στον Κέκροπα, μετά τις 15.10, με τον τίτλο να κλείνει στο χαμηλό ημέρας και με σημαντικές απώλειες (-15,13%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ηρακλή, ενώ λίγα πράγματα επέδειξε ο τίτλος των Ελ. Καλωδίων, στην είδηση σύμφωνα με την οποία ανέλαβε το υποέργο που αφορά στις υπόγειες και υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV Τήνου - Σύρου, Σύρου - Μυκόνου, Σύρου - Πάρου και Τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο.

Απόλυτη επιβεβαίωση των θετικών εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα της FHL Κυριακίδης, με την τελική γραμμή να εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους. Σύμφωνα με την λογιστική κατάσταση ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 41,147 εκατ. από 34,716 εκατ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους τα 11,352 εκατ. από 2,98 εκατ., το 2012. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή στα 0,4880 ευρώ, διαμορφώνουν ένα κραυγαλέα μονοψήφιο p/e. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 5,444 εκατ. με τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 2,89 εκατ. και τις μακροπρόθεσμες στα 4,378 εκατ.

--ΧΠΑ

Επέστρεψαν εκ νέου οι πωλητές και στην Αγορά Παραγώγων.
 
Τις πιέσεις συνόδευσαν οι ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σχετική μείωση παρουσίασαν οι όγκοι στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.321 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.466 - 11.227 για τον Απρίλιο, 178 για τον Μάιο, 61 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 423,25) κινήθηκε μεταξύ 422,5 και 430 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,24%.
 
Δεν σημειώθηκε αξιόλογος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (527), ΔΕΗ (920), Alpha Bank (1.174), Εθνική (592), Πειραιώς (12.490), Μυτιληναίο (377), ΟΠΑΠ (317), ΓΕΚ (450), ΕΧΑΕ (191), Τιτάνα (236), MIG (1.150), Ελ. Πετρέλαια (293), Eurobank (208), Intralot(498), Motor Oil (127), Frigoglass (124), Ελλάκτωρα (168), Τέρνα Ενεργειακή (111).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στον αντίποδα βρέθηκε η κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού στο τέλος της συνεδρίασης τα τερματικά έδειξαν μόλις 397 δικαιώματα να έχουν αλλάξει χέρια (250 calls και 147puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε αμετάβλητη (33%).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (48.058.701 τεμ.), Εθνική (1.754.266 τεμ.), Πειραιώς (7.928.403 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v