Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αφορολόγητη» η βουτιά στο Χρηματιστήριο

Με βαριές απώλειες έκλεισε το ΧΑ στη σκιά της κυβερνητικής άρνησης να δεχθεί τις αλλαγές που ζητούσε η αγορά στο φόρο υπεραξίας. Τι κρύβει το ρεκόρ τζίρου στη μετά rebalancing εποχή. Τα «γυρίσματα» και η στάση των ξένων. Σε χαμηλό 47 συνεδριάσεων ο Γ.Δ.

Η αγορά για τις διαθέσεις φοροεπιδρομής της Κυβέρνησης πήρε μία πρώτη ουσιαστική πληροφόρηση την προηγούμενη Παρασκευή 13 τρέχοντος και προειδοποίησε με ένα -2,54%. Ακολούθησε μία εβδομάδα επιφυλακτικής υποχώρησης με λίγες ελπίδες για πιθανές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής. Σήμερα που τα πράγματα πήραν και τον πλέον επίσημο χαρακτήρα, "κοκκίνισαν τα κάγκελα" και βέβαια τα πράγματα θα ήταν ασυγκρίτως χειρότερα για FTSE25 και Γενικό Δείκτη αν δεν υπήρχε ο τίτλος της ΕΕΕ που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε με κέρδη 2,9%.

Από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, η εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων και μετά το rebalancing λόγω MSCI, αλλά και το γεγονός ότι στην πλευρά των πωλητών εμφανίστηκε και μεγάλο Ευρωπαϊκό fund (ασφαλώς όχι λόγω επικείμενης επιβολής του φόρου υπεραξίας, αλλά για άλλους δικούς του αδιευκρίνιστους λόγους), εντολές του οποίου έμειναν ανεκτέλεστες, προς πώληση, στο ταμπλώ και προϊδεάζουν, αν μη τι άλλο, για "πτωτική ουρά" στην συνεδρίαση της Δευτέρας.

Δυστυχώς, κώφευσε τελικά η Κυβέρνηση στο καθολικό αίτημα της Αγοράς για αλλαγές στον φόρο υπεραξίας, με πρώτο θύμα τη μη ύπαρξη αφορολόγητου. Το οικονομικό επιτελείο ρίχνει την ευθύνη στην τρόικα, ισχυριζόμενο ότι οι εκπρόσωποί της ήταν ανένδοτοι στο θέμα του αφορολόγητου. Και βεβαίως, όλα τα υπόλοιπα αιτήματα της Αγοράς (όπως π.χ. η απαλλαγή από τον φόρο πωλήσεων στο intraday και η υιοθέτηση τεκμαρτού ποσοστού υπεραξίας 20% για αγορές που έγιναν προ της αποϋλοποίησης) πετάχθηκαν στο καλάθι των αχρήστων.

Επαγγελματίες του χώρου κάνουν λόγο για μεγάλα λάθη που θα γίνουν αντιληπτά με δυσμενείς συνέπειες, κατά την εφαρμογή του νόμου, καθώς η φορολογική κόπωση των φορολογούμενων – επενδυτών μπορεί να εκδηλωθεί στο ταμπλώ του Χ.Α. και να διαμορφώσει σκηνικό αρνητικών συνεπειών για την εγχώρια Κεφαλαιαγορά.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός ιδιαίτερα υψηλός τζίρος, εκτός των "εισαγόμενων" πωλήσεων, ήταν αποτέλεσμα γυρισμάτων είτε "χέρι με χέρι", είτε υπό μορφή προσυμφωνημένων συναλλαγών και αυτή η εικόνα δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 2,89% και τον Τραπεζικό δείκτη απώλειες 1,55%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 23,79% και ο Τραπεζικός απώλειες 21,27%.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 13.45 (όπου και σταμάτησαν οι συναλλαγές προκειμένου να ολοκληρωθεί το triple witching Δεκεμβρίου) σταμάτησε στις 1143,64 μονάδες (-1,03%), στις 14.00 επέστρεψε στις 1141,23 και από εκεί και πέρα άρχισε να "βρέχει πωλήσεις" με συνεχώς αυξανόμενη ένταση. Ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1120,45 μονάδες (-3,04%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1123,39 (-2,78%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1123,86 μονάδες με απώλειες 2,74%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. "μετράει" επτά αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ και 11 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 14. Από το υψηλότερο κλείσιμο του έτους και των τελευταίων 29 μηνών των 1228,23 μονάδων που σημειώθηκε στις 2/12, αθροίζει απώλειες 8,5%. Επίσης το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 47 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/10 (1119,99 μονάδες).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Στρατής Πολυχροέας
 
"Η απόφαση για μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από τη FED κατά $10 δισ, αρχής γεννωμένης από τον επόμενο μήνα, καταδεικνύει τη διάθεση του Bernanke να καθορίσει την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο 2014, παρά την αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο αυτής στις 31/1 και την αντικατάστασή του από τη Yellen" τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Αξίζει να αναφερθεί, ότι μόνο ο τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QEIII) οδήγησε σε αύξηση του ισολογισμού της FED στα $4,01 τρισ. στις 18/12/2013 από $2,82 τρισ. το Σεπτέμβριο του 2012. Η απόφαση της FED στηρίχθηκε, στη βελτίωση που έχει παρατηρηθεί στην Αγορά κατοικιών, στην ανάκαμψη της Αγοράς εργασίας (203.000 νέες θέσεις εργασίας το Νοέμβριο του 2013 και υποχώρηση της ανεργίας στο 7% που είναι χαμηλό 5ετίας) και γενικότερα στην επιτάχυνση της Αμερικανικής οικονομίας.
 
Επί της ουσίας το "τύπωμα χρήματος" από τη FED, κάτι το οποίο κάνει τόσο η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετάνια, είχε επιτυχία για τις ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ευρωζώνη, κατ’ επιταγή της Γερμανίας εφαρμόζει πολιτική αυστηρής λιτότητας και όχι "τύπωμα χρήματος".
 
Η πολιτική της Γερμανίας δύσκολα φαίνεται να αλλάζει μέσα στο 2014, καθώς Μέρκελ και Σόιμπλε επικροτήθηκαν για τις επιλογές τους από τους Γερμανούς ψηφοφόρους, παραμένοντας στα αξιώματά τους, τη στιγμή μάλιστα που η Ιρλανδία προβάλλει ως το παράδειγμα επιτυχίας της πολιτικής αυτής εξερχόμενη από το Μνημόνιο.
 
Επιστρέφοντας στην οικονομία των ΗΠΑ, η αφαίρεση των "δεκανικιών" ανάπτυξης μέσα στο 2014, δηλαδή της ποσοτικής χαλάρωσης, όχι μόνο θα δείξει πόσο ισχυρή είναι η οικονομία της, αλλά και κατά πόσο η παγκόσμια οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους του 3%.
 
"Πάντως τα βήματα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η FED, είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, για αυτό και είναι λογικό να υποθέσει κάνεις ότι η όποια αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί μετά την αναστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης" εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.                                                                                                                         
 --Μάνος Χατζηδάκης
 
Η Αγορά "κρεμάστηκε" από την απόφαση για επιβολή του φόρου υπεραξίας και τις λεπτομέρειες που εμπεριέχονται σε αυτόν και μοιραία οδηγήθηκε σε πιέσεις, κυρίως "τεχνικής φύσεως" από επενδυτές που επέλεξαν να πάρουν τα κέρδη τους και δε θέλησαν να εμπλακούν σε πρωτόγνωρες για αυτούς διαδικασίες, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Η έλλειψη "αγοραστικού αντίβαρου" ανέβασε στροφές στην πτωτική τάση, φαινόμενο το οποίο ενδεχομένως να αποτελέσει κύριο χαρακτηριστικό και στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η παντελής έλλειψη ξένων αγοραστών συνηγορεί σε ένα τέτοιο σενάριο.
 
Κύρια στήριξη δείχνουν οι 1080 μονάδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν στις επόμενες τρεισήμισι συνεδριάσεις που απομένουν για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς.
 
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., η φύση των πιέσεων δεν δείχνει να έχει μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν θα αργήσει να δημιουργήσει "αγοραστικές ευκαιρίες".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, θετικό το κλίμα σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η υποχώρηση του γεν σε νέο χαμηλό πέντε ετών έναντι του δολαρίου, διασκέδασε της ανησυχίες από την Κίνα και ο Ιαπωνικός Nikkeiέκλεισε με οριακή άνοδο 0,07%.
 
Αντίθετα συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις περισσότερες από τις υπόλοιπες Ασιατικές Αγορές, καθώς τα επιτόκια της Χρηματαγοράς συνέχισαν να ενισχύονται μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ότι διενέργησε πράξεις βραχυπρόθεσμης ρευστότητας για να προσφέρει ένα "κατάλληλο" ποσό κεφαλαίων στην Αγορά χρήματος την Πέμπτη.
 
Μεταφερόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της υπερεθνικής Ε.Ε. σε "ΑΑ+" από "ΑΑΑ" προχώρησε η Standard & Poor's, επικαλούμενη τις αυξανόμενες εντάσεις στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό και μετά τις υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων Χωρών-Μελών στις οποίες προχώρησε τους τελευταίους μήνες.
 
Ο μικτός Κυβερνητικός δανεισμός για στις Ευρωπαϊκές Χώρες θα είναι μειωμένος το 2014 σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με την Fitch Ratings, η οποία αναμένειμείωσή του κατά 1,2% στα 1,811 τρισ. ευρώ από 1,823 τρισ. ευρώ το 2013. Σύμφωνα με τον οίκο, στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο μικτός δανεισμός θα είναι μειωμένος κατά 2,9% σε ετήσια βάση στα 1,5 τρισ. ευρώ, ή στο 15,1% του ΑΕΠ, ενώ στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ οι απαιτήσεις μικτού δανεισμού το 2014 αναμένεται να διαμορφωθούν στο 37% και 22% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Σε απόλυτους όρους, ο Κυβερνητικός δανεισμός είναι υψηλότερος στην Ιταλία (393 δισ. ευρώ), στη Γαλλία(352 δισ. ευρώ), στην Βρετανία (267 δισ. ευρώ) και στην Ισπανία (216 δισ. ευρώ), ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλότερος στην Κύπρο (31%), στην Πορτογαλία(26%), στην Ιταλία (25%), στην Ελλάδα (24%) και στην Σλοβενία (23%).
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό 4,1% σε ετήσια βάση το γ΄ τρίμηνο, μέγεθος πιο ισχυρό απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στην προηγούμενη ανακοίνωση του έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,6% στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
 
Έτος καμπής πρόκειται να είναι το 2014 για την οικονομία των Η.Π.Α σύμφωνα με τη Moody’s. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τα Δημόσια οικονομικά αλλά και την ανάπτυξη. Παρά τις θετικές αναφορές, η Moody’s επισημαίνει στην έκθεσή της ότι οι προκλήσεις στο άμεσο μέλλον παραμένουν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", η απόδοση της Αγοράς Ελληνικών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (RMBS) επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε το Νοέμβριο του 2013, αναφέρει η Moody’s. Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, οι επισφάλειες (καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) στα συγκεκριμένα δάνεια αυξήθηκαν στο 5,3%, από 3,9% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.
 
Ξεκινώντας την αναφορά στα όσα "ενδιαφέροντα" διαδραματίστηκαν σήμερα στο ταμπλώ του Χ.Α. και ως συνήθως από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο, εκτός της ΕΕΕ (τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες πέντε), κινήθηκε ο τίτλος της Σωλ. Κορίνθου. Δεν "πρασίνισαν" καθόλου οι Alpha Bank, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Τιτάνας. Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Σωλ. Κορίνθου και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Eurobank Properties και MotorOil. Ας σημειωθεί το ανεκτέλεστο προς πώληση 1291972 τεμ. στα Ελ. Πετρέλαια και 976230 τεμ. στην Motor Oil.
 
Ο τζίρος ξεπέρασε τα 230 εκατ. από τα οποία τα 19,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕΤΠ, ΠΕΙΡ, ΚΡΙ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΦΡΛΚ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΔΕΗ). Το 85% του τζίρου σε συναλλαγές μόλις 15 τίτλων (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΕΕ, ΕΤΕΤΠ, ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ).
 
Ευνόητο είναι ότι το σημερινό κλείσιμο επιδείνωσε έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα σε αρκετά blue chips. Έτσι, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για τον ΟΠΑΠ στα 8,80 ευρώ, για τον Μυτιληναίο στα 4,80 ευρώ, για την ΕΥΔΑΠ στα 7,20 ευρώ, για την ΕΧΑΕ στα 7,20 ευρώ, για τον Τιτάνα στα 18,00 ευρώ για την Frigoglass στα 4,84 ευρώ, για τον ΟΛΠ στα 17,00 ευρώ και για τα Ελ. Πετρέλαια στα 7,30 ευρώ.
 
Επίσης για τον Γενικό Δείκτη οι επόμενες στηρίξεις είναι στις 1120 και 1080 μονάδες και για τον FTSE25 στις 371 και 365 μονάδες.
 
Μάλλον λίγοι οι θετικοί πρωταγωνιστές χαμηλότερα του 25αρη, όπου συνεχίστηκε η κινητικότητα σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.
 
Έτσι η ΝΕΛ συμπλήρωσε και ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Από την άλλη, στη Forthnet (η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως από τις 5/12 για επερχόμενο "γκολ και θέαμα") η τουλάχιστον "απαιτητική" κεφαλαιοποίησης των 135,4 εκατ. ευρώ, δεν φαίνεται να προβληματίζει τον επιθετικό αγοραστή (!) 

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής πτώσης ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων. Σαφώς μειωμένη η συναλλακτική δραστηριότητα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.436 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς κλείνοντας κοντά στην θεωρητική του τιμή, για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19.073 - 6.913 Δεκεμβρίου, 11.375 Ιανουαρίου, 246 Φεβρουαρίου και 539 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 372) κινήθηκε μεταξύ 371,5 και 383 μονάδων.
 
Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (42.200 ΟΤΕ, 5.000 Ελ. Πετρέλαια, 5.000 ΕΧΑΕ, 10.000 Μέτκα, 25.000 ΔΕΗ, 26.600 ΟΠΑΠ, 5.000 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.063), ΔΕΗ (2.617), Alpha Bank (7.647), Εθνική (2.101), Πειραιώς (7.176), Μυτιληναίο (5.617), ΟΠΑΠ (3.770), MIG (6.343), Ελ. Πετρέλαια (1.123), Motor Oil (737), ΕΧΑΕ (684), ΓΕΚ (2.649), Τέρνα Ενεργειακή (295), Ελλάκτωρα (947), Intralot (1.645), Τιτάνα (389), ΕΥΔΑΠ (316), Eurobank (1.238), Frigoglass (753), Μέτκα (655), Σιδενόρ (632), Σωλ. Κορίνθου (212), Folli Follie Group (555), ΟΛΠ (169), Jumbo(870), EEE (146).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 35% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη με μόλις 353 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (165 δικαιώματα αγοράς και 188 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (13.769.222 τεμ.), Εθνική (3.310.871 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v