Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλειδί η στάση των βραχυπρόθεσμων

Με αφορμή τις επουσιώδεις αλλαγές στο "φοροπλαίσιο" για το ΧΑ οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο και να ρυθμίζουν την εικόνα της αγοράς. Στήριξη οι 168-170 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη. Κινητικότητα στα warrants.

Έσπασε εχθές το πτωτικό μίνι σερί του Γενικού Δείκτη, αλλά η αγορά... δεν τραβάει.

Σε νέα υψηλά ο Dow Jones, τα καλύτερα κέρδη 3μήνου στις ευρωαγορές, στο ελληνικό χρηματιστήριο όμως στάθηκε αδύνατον για την κυβέρνηση να βρει λύση στο φοροαδιέξοδο. Παρότι εχθές είχε καλλιεργηθεί μία προσδοκία πως θα μπορούσαν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κασσάνδρας Αντωνίου, η κυβέρνηση εκώφευσε. Γι' αυτό αρχικό ζητούμενο να αποτιμηθεί η στάση ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών, κυρίως όσων σχεδίαζαν να κλείσουν θέσεις και το ανέβαλλαν για 1-2 ημέρες.

Εικάζω πως οι τελευταίες εξελίξεις θα αποτυπωθούν και στο ταμπλό.

Ανοδική αντίδραση στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.155,53 μονάδες (0,81%), τη στιγμή που στα ξένα γινόταν πάρτι και στη Νέα Υόρκη το γιόρταζαν με ακόμη ένα υψηλό για τον DJIA. Για άνοδο με αμερικάνικο... δάκτυλο κάνει λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον FT 25 στις 380,61 μονάδες, έχοντας διακόψει το πτωτικό σερί του νωρίτερα από τον Γ.Δ. (σ.σ. εκτενής η αναφορά μας στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day).

Συνεδρίαση αλλαγής θέσεων στα «υψηλά», γυρίσματα πακέτων όπως προτάσσει το έθιμο και αδιαμφισβήτητο κέρδος για το ελληνικό χρηματιστήριο το γεγονός πως συμπεριλαμβάνεται στη 10άδα των πιο... αποδοτικών διεθνώς για εφέτος. Πράγματι συγκεκριμένες μετοχές-εισηγμένες άντεξαν σε έναν μαραθώνιο αναστροφής της μακροπρόθεσμης διόρθωσης και με αφετηρία τα ιστορικά χαμηλά τους ανέκαμψαν.

Σε έναν μεσομακροπρόθεσμο κύκλο αναστροφής (από πέρυσι τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2012) αυτοί που δείχνουν να αντέχουν και να συνεχίζουν -κατά πάσα βεβαιότητα- είναι όσοι στηρίζονται σε ουσιώδη βελτίωση της εν γένει θέσης τους, σε πολλά μέτωπα.

Όμως η αγορά χρειάζεται και ουσιαστική βοήθεια από τους υπευθύνους, οι οποίοι στην περίπτωση της φοροεμπλοκής αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Παρ΄ όλα αυτά, η αγορά θα συνεχίσει να πορεύεται έχοντας προεξοφλήσει στα επίπεδα των 1.120 - 1.230 μονάδων πολλές από τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σύντομα, σε ορίζοντα 3μήνου του 2014. Σε αυτά τα επίπεδα η αγορά είναι κατά γενική εκτίμηση ορθολογικά αποτιμημένη, λίγο πάνω, λίγο κάτω, κάπου εδώ με οροφή για τον FΤ25 τις 410 μονάδες. Υψηλό έτους από τις 17 Μαΐου, που ο δείκτης δεν υπερέβη όταν στις 2 Δεκεμβρίου σημειωνόταν κορυφή για τον Γενικό Δείκτη. Ποντάρισμα που δεν μας βγήκε καθώς στις συνεδριάσεις που απομένουν ο δείκτης δεν... μπορεί.

Ωστόσο από τη χθεσινή συνεδρίαση προέκυψαν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Οι 168-170 μονάδες λειτουργούν σαν στήριξη για τον τραπεζικό δείκτη, η κινητικότητα στα warrants προοιωνίζεται δραστικές αλλαγές στο πλαίσιο άσκησης αυτών (αρκετοί εκτιμούν πως αυτές θα δρομολογηθούν στο πρώτο 3μηνο του 2014), η σοβαρότητα της στήριξης από τα 3,90-3,95 - 4 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, η κυριαρχία των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και η ημιαυτόνομη κίνηση μετοχών-εισηγμένων με ενδεικτικότερη την περίπτωση των Τέρνα Ενεργειακής, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ αλλά και ακόμη 2-4 από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ζητούμενη -κατά την εκτίμηση αρκετών αναγνωστών και φίλων- τη στάσης ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών που προσβλέποντας σε ουσιαστικές αλλαγές στο φοροπλαίσιο ανέβαλαν για 1-2 ημέρες τη ρευστοποίηση θέσεών τους. Κυρίως από την αντίδραση αυτών θα διαμορφωθεί η τάση των τελευταίων συνεδριάσεων του 2013.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v