ΧΑ: Συνεδρίαση για... δέκα μετοχές

Πτώση στο ΧΑ με το τζίρο να επικεντρώνεται σε λίγους τίτλους. Εθνική και Jumbo οι μοναδικοί τίτλοι του FT 25 που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στο υψηλό ημέρας Frigoglass, FF Group, στο χαμηλό Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Την ώρα που ο Γενικός Δείκτης παρατείνει την βασανιστική του συσσώρευση μεταξύ 1.120 και 1.202 μονάδων και όλοι οι παράγοντες της Αγοράς, για πολλοστή φορά, ελπίζουν στην "έξωθεν βοήθεια", έστω και μέσω των "καθυστερημένων" τοποθετήσεων από τα passive funds (αν αυτά δεν μας "στήσουν στο ραντεβού" στις 26/11), όλες ανεξαιρέτως οι συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν ότι το ενδιαφέρον συνεχίζει να επικεντρώνεται σε λίγο περισσότερους από 10 τίτλους, οι οποίοι επί καθημερινής βάσεως μονοπωλούν περισσότερο από το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Οι υπόλοιπες από τις 200 και πλέον εισηγμένες μετοχές, συνεχίζουν να βυθίζονται στην συναλλακτική απαξίωση και παραμένουν στα "αζήτητα" έστω και αν τα θεμελιώδη κάποιων εταιρειών "απαιτούν" καλύτερη χρηματιστηριακή μεταχείριση (!)

Τρανό παράδειγμα η είδηση της Βογιατζόγλου, η οποία "ξεχάστηκε" την αμέσως επόμενη συνεδρίαση (!)
Ακόμα ένας παράγοντας που επιβεβαιώνει τα παραπάνω, είναι μία πιο προσεκτική ματιά στις αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί, κάποιες από τις οποίες μπορεί να επιφέρουν έως και χρηματιστηριακό "ίλιγγο".

Έτσι με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 68,55 δισ ευρώ. Το 78% αυτής αφορούσε τις αποτιμήσεις μόλις 13 εισηγμένων μετοχών που ήταν και οι μόνες που ξεπερνούσαν σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ ευρώ: ΔΕΗ (2,366 δισ), Εθνική (9,7), Ελ. Πετρέλαια (2,778), ΟΠΑΠ (2,886), ΟΤΕ (4,372), Τρ. Πειραιώς (7,050), Τιτάν (1,679), ΕΕΕ (7,791), Alpha Bank (6,99), ΑΛΦΑΤΠ (1,467), Eurobank (3,210), Folli Follie Group (1,526) και Jumbo (1,366).

Με αυτά τα δεδομένα, έχουν χάσει κάθε νόημα ακόμα και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, πλην ίσως αυτών που λόγω σημαντικής επιδείνωσης οδηγούνται στην κατηγορία της "επιτήρησης", καθώς ουδείς ασχολείται με τα θεμελιώδη, αλλά με την συναλλακτική δραστηριότητα των μετοχών.

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και μέχρι την καταλυτική συνεδρίαση της Τρίτης, είναι η τελευταία ευκαιρία του Χ.Α. να επιστρέψει σε αξιοπρεπείς τζίρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τελευταίο θα αποτελέσει ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου ο Δείκτης να διεκδικήσει νεότερα υψηλά.

Από εκεί και πέρα, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα μέτρα που δεν έχουν "κλειδώσει" και ο προϋπολογισμός που κατατίθεται τις επόμενες μέρες, είναι λόγοι άξιοι αναφοράς που μπορεί να συντηρούν τη στάση αναμονής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να κινούνται περισσότερο στη λογική της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, παρά για να πάρουν νέες τοποθετήσεις στην Αγορά ενόψει κάποιου γεγονότος.

Συμπερασματικά, η σταθεροποίηση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ επανέφερε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε "επιτόπιο βηματισμό" με ελάχιστους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο σενάριο της πλάγιας - ήπιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης, όμως σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης της ζώνης 1120 - 1100, η "νότια" κίνηση θα ανεβάσει στροφές.

Από εκεί και πέρα και κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 26 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1154,13 (+0,79%) και χαμηλό τις 1128,79 μονάδες (-1,42%), κινούμενος μετά τις 12.06 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Στις 17.00 βρέθηκε στις 1.136,63 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1136,65 με απώλειες 0,74%.

Περισσότερο ανησυχητική και από τελικό αρνητικό πρόσημο του Δείκτη ήταν η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ, καθώς ενδοσυνεδριακά η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών βρέθηκε να ξεπερνά το 1 προς 3 (!) για να ολοκληρώσει της συνεδρίαση στο 1 προς 2,25.

Το εντυπωσιακό της ημέρας δεν ήταν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo και η πλαγιοανοδική επιμονή των Τιτάνα, Folli Follie Group και Frigoglass, αλλά το γεγονός ότι της προσπάθειας αντίδρασης από τα χαμηλά ημέρας ηγήθηκε ο τίτλος της Εθνικής ο οποίος ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ήταν από τους Δεικτοβαρείς τίτλους που είχαν δημιουργήσει σημαντικούς τεχνικούς προβληματισμούς (!)

Να σημειωθεί εδώ, ότι Εθνική και Jumbo ήταν οι μοναδικοί τίτλοι του FTSE25 που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Όλοι οι υπόλοιποι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι κινήθηκαν πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Frigoglass, Folli Foillie Group και στο χαμηλό οι Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Αιφνιδίασε αρνητικά η μετοχή του ΟΠΑΠ που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τα 9,17 ευρώ, όμως μετά τις 15.33 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η πρόκριση της Εθνικής Ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ θα αυξήσει το παικτικό ενδιαφέρον στο "Πάμε Στοίχημα" με την Eurobank Equities να εκτιμά πως ένα ποσό της τάξης των 70 – 80 εκατ. ευρώ μπορεί να προστεθεί στα μικτά κέρδη του Οργανισμού από την Ελληνική συμμετοχή.

Ο τζίρος, ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με χθες, έφθασε τα 80,7 εκατ. από τα οποία τα 16,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ).

Προς επιβεβαίωση των όσων αναφέρονται στην αρχή του σχολίου, αξίζει να σημειωθεί ότι το 84% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις 10 τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, ΔΕΗ, Εθνικής, ΑΛΦΑΤΠ, Jumbo, Alpha Bank και Folli Follie Group.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Ανάμεσα στις δύο διαγραμματικές  ζώνες αντίστασης  1180 - 1200 μονάδες και στήριξης 1120 - 1100 μονάδων λαμβάνει τιμές από τα τέλη Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης σχηματίζοντας  βραχυχρόνια  μια ενδιαφέρουσα σημαία  (flag) γνωστό "technical charting pattern" στατιστικής συνέχειας της υπάρχουσας μεσοπρόθεσμης τάσης, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος. 
 
Η επιβεβαιωμένη λύση (διάσπαση) του εν λόγω σχηματισμού θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία του Δείκτη ανοίγοντας για τη μεν ανοδική το πεδίο για τις 1245 με 1280 μονάδες, για τη δε καθοδική  το διαγραμματικό δρόμο για τη κάτω πλευρά του καναλιού τάσης του περασμένου Καλοκαιριού στις 1070 μονάδες. 
 
Ο Δείκτης πάντως, φαίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να "χωνεύει" τα τωρινά επίπεδα τιμών, πραγματοποιώντας πέντε  συνεδριάσεις μέσα σε ένα στενό εύρος διακύμανσης (1158 με 1120 μονάδες) δίχως να έχει δώσει "τεχνικές λαβές" για τη φορά της επόμενης κίνησης. 
 
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όσο ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει δυνάμεις πάνω από το όριο στήριξης  -σε επίπεδο κλεισίματος - των 1100 μονάδων τόσο πιο βίαιη θα είναι  η ανοδική του εκτόνωση.
Στάση αναμονής τηρεί και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25 με το βραχυχρόνιο  σημείο αντίστασης  των  383 μονάδων να παίζει το ρόλο ανοδικού "stop" στην οποιαδήποτε προσπάθεια διάτρησής  του και κατεύθυνσής του προς τη ζώνη αντίστασης των 394 με 400 μονάδων. 
 
Ανάλογα, το κάτω τεχνικό όριο στήριξης εντοπίζεται στις 370 με 365 μονάδες, όπου εάν τμηθεί καθοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει το όριο πτώσης  προς την ισχυρή περιοχή στήριξης των 355 με 345 μονάδων, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στην Ασία, κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με ελεγχόμενες ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.
 
Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί σήμερα στην ανακοίνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed. Τα πρακτικά ακολουθούν τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Ben Bernanke στο περιθώριο εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τις οποίες τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ενδεχομένως να παραμείνουν χαμηλά και μετά την υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το επίπεδο του 6,5%.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά θα προσφέρει στις Τράπεζες ένα νέο γύρο φθηνού χρήματος στις αρχές του 2014, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
 
Οι επενδυτές είναι λίγο πιο αισιόδοξοι απ' ότι ήταν νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με την έρευνα της Fitch Ratings σε Ευρωπαίους επενδυτές σταθερού εισοδήματος το δ' τρίμηνο. Όπως προκύπτει από την έρευνα, μόνο το 40% αυτών που συμμετείχαν θεωρούν ότι μια παρατεταμένη ύφεση αποτελεί υψηλό κίνδυνο για τις Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Αγορές –έναντι του 71% τον Ιούλιο και του ιστορικού υψηλού του 86% τον Απρίλιο.
 
Τα προβλήματα χρέους της Ευρωζώνης και ο περιορισμός της χαλαρής νομισματικής πολιτικής θεωρούνται ως οι βασικοί κίνδυνοι από το 57% και το 56% των ερωτηθέντων. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανησυχούν για τιςαναδυόμενες Αγορές, με το 60% να αναμένουν επιδείνωση των θεμελιωδών πιστωτικών συνθηκών στα αναδυόμενα Κράτη, ποσοστό οριακά χαμηλότερο έναντι του Ιουλίου.
 
Η έρευνα δ' τριμήνου της Fitch διενεργήθηκε από την 1η Οκτωβρίου έως την 4η Νοεμβρίου και αντιπροσωπεύει τις απόψεις διαχειριστών assets σταθερού εισοδήματος εκτιμώμενου ύψους 7 τρισ. ευρώ.
 
Μεγάλα στοιχήματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έκαναν Αμερικανικά fundsτους τελευταίους 4 μήνες, ποντάροντας στην ανάκαμψη των Τραπεζών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των "Financial Times", από τον Ιούνιο η αξία των μετοχών που κατέχουν Αμερικανικά funds στις 10 μεγαλύτερες εισηγμένες Τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου αυξήθηκε κατά 40%. Ο αριθμός των μετοχών Ευρωπαϊκών Τραπεζών που κατέχουν Αμερικανικά funds ενισχύθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο, μετά από μεγάλες επενδύσεις ομίλων όπως η T Rowe Price, η BlackRock και η Wadle & Reed.
 
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να υπεραποδώσουν έναντι των Αμερικανικών και των αναδυόμενων Αγορών, ο Marc Faber. Μιλώντας στο CNBC, δήλωσε πως κατέχει μετοχές σε εταιρείες Τηλεπικοινωνιών, σε Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην Ελβετία. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα κρατήσει τις τοποθετήσεις του σε 10ετή Αμερικανικά ομόλογα και ότι θα αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε χρυσό.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια μικρότερη από την συνηθισμένη περικοπή του επιτοκίου καταθέσεων, αν οι αξιωματούχοι αποφασίσουν να το μειώσουν σε αρνητικό επίπεδο για πρώτη φορά στην ιστορία, ανέφεραν δύο πηγές στο Bloomberg. Η πρόταση που έχει συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμα κερδίσει την στήριξη της πλειοψηφίας των μελών, πρόσθεσαν οι πηγές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ανάκαμψη 0,6%, "βλέπει" η BNP Paribas για την Ελλάδα, το 2014, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ενίσχυση της τάσης το 2015. Η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει πρόβλημα για την οικονομία εξαιτίας της συνεχούς μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Από την άλλη πλευρά, καθώς οι διαρθρωτικές αλλαγές ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, αποδίδοντας καρπούς, το Εμπόριο θα έχει θετική συμβολή. Η κάλυψη της αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς βοηθάει στην ανάκαμψη του Τουρισμού.
 
"Περιμένουμε να βρεθεί λύση πάνω στο χρηματοδοτικό κενό του 2014 μετά από πολλές διαπραγματεύσεις. Μακροπρόθεσμα, πάντως, η τρόικα χρειάζεται να βρει τρόπο για να θέσει το Ελληνικό χρέος σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι. Αυτή η λύση θα πρέπει να έχει βρεθεί μέχρι τα μέσα του 2014, καθώς το ΔΝΤ με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα είναι ο μοναδικός χρηματοδότης του Ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2016, οπότε και αυτό τελειώνει" αναφέρει η BNP Paribas.
 
Διεθνές road show με αντικείμενο τις υπό ανάπτυξη Αγορές πραγματοποιεί η UBS στη Νέα Υόρκη, με παρουσία Ελληνικών εταιρειών στις 3 Δεκεμβρίου.
 
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 του Δεκέμβρη, ακολουθεί το μεγάλο διεθνές Τραπεζικό συνέδριο που διοργανώνει η Citi στο Λονδίνο. Όπως κάθε χρόνο το παρών θα δώσουν οι διοικήσεις όλων των Ελληνικών Τραπεζών. 
Στις 10 Δεκεμβρίου ακολουθεί στο Λονδίνο το road show του ESN, εταίρος του οποίου είναι η IBG. Από Ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν Εθνική Τράπεζα και Folli Follie Group, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετάσχουν σε κλειστά ραντεβού με επενδυτές. 
 
Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την πρόθεση πώλησης έως 3.217.288 μετοχών (ποσοστό 6,1%) εκδόσεως της εταιρείας "Μέτκα" με ιδιωτική τοποθέτηση (placement) σε θεσμικούς επενδυτές, μέσω ταχείας διαδικασίας ανοίγματος βιβλίου προσφορών. Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. H Credit Agricole CIB και η HSBC Bank plc ενεργούν από κοινού ως διαχειριστές του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση των μετοχών.
 
Την Τρίτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, αναμένεται να κατατεθούν τελικά οι δεσμευτικές προσφορές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και την εκμετάλλευση της χερσονήσου "Μικρό Καβούρι". Προς το παρόν, το χρηματιστηριακό ταμπλώ δείχνει ότι η Αγορά δεν αναμένει κάτι το εξαιρετικά εντυπωσιακό.
 
Με το "rotation" να συνεχίζεται στις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και με την τεχνική ανάλυση να "κινδυνεύει" να εκτεθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, αξίζει απλά να σημειωθεί ότι κάποιες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές πλησιάζουν σε κάποιες πρώτες στηρίξεις.
 
Πιο συγκεκριμένα οι: Ελλάκτωρ (3,08 ευρώ), ΕΧΑΕ (7,31 ευρώ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,18 ευρώ), Intralot (1,70 ευρώ) και Alpha Bank (0,62 ευρώ).
 
Ελάχιστα τα άξια λόγου στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αν υπάρχουν ακόμα εκεί ενδιαφερόμενοι, όπου ξεχώρισε η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Κυριακίδης και οι αξιοπρόσεκτες πιέσεις για την Minoan Lines, με την μετοχή να επαναπροσεγγίζει τα χαμηλά διετίας.
 
Εντυπωσιακό το "ξεφούσκωμα" στην Γενική, που συντελείται με ελάχιστες συναλλαγές, όπως και η αναρρίχηση που προηγήθηκε.   
 

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και κλίμα ελεγχόμενης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων.
 
Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.510 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με ελαφρώς μεγαλύτερες απώλειες μειώνοντας το premium στο 0,10%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.816, 5.737 Δεκεμβρίου, 39 Ιανουαρίου, 40 Φεβρουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 379,25) κινήθηκαν μεταξύ 375,25 και 385,75 μονάδων.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (12.600 ΟΤΕ, 13.000 ΔΕΗ, 26.100 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.469), ΔΕΗ (933), Alpha Bank (1.321), Εθνική (705), Πειραιώς (2.130), Μυτιληναίο (282), ΓΕΚ (503), Jumbo (162), ΟΠΑΠ (359), Intralot (517), Motor Oil (252), MIG (925).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτρια ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στα δικαιώματα του FTSE/ASE-25 όπου καταγράφηκαν συνολικά 888 δικαιώματα (68calls και 820 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 40%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19.793.535 τεμ.), Εθνική (3.170.897 τεμ.), MIG (2.023.008 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v