ΧΑ: Δεν λέει να ανάψει το... παιχνίδι

Τρεις και σήμερα για τη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου, οπότε θα γίνει και η «τελική καταμέτρηση» θέσεων για τον MSCI. Καθημερινή πλέον η δοκιμασία του FTSE 25 στις 375-370 και της ΕΤΕ προς τα 4 ευρώ. Συνεχίζει με «νέα υψηλά» η Τιτάν.

Συνεδρίαση για λίγους και... εκλεκτούς η χθεσινή, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.145,09 μονάδες (0,33%), τον FTSE 25 στις 380,88 μονάδες (0,41%) και τον FT Mid με απώλειες 0,24% στις 1.168,63. Με τον τραπεζικό στις 179,12 μονάδες (-0,41%) και με τις συναλλαγές να φτάνουν τελικά τα 77,126 εκατ. ευρώ (έναντι περίπου 80 εκατ. στις 18/11).

Ωστόσο, όσον αφορά τον τζίρο, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος «...η συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 32 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 3/10 (61,1 εκατ.). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από τη συνολική μικτή αξία συναλλαγών πρέπει να αφαιρεθούν τα 8,6 εκατ. τα οποία αφορούσαν "πακέτα" (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΣΦΑ), ενώ το 71% του συνολικού τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις οκτώ τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνικής, ΔΕΗ, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, Alpha Bank».

Αρέσει δεν αρέσει, αυτή είναι η αγορά - μια 15άδα μετοχών. Κάποιοι παράγοντες επιμένουν πως όσο δεν ανοίγει, δεν διευρύνεται το παιχνίδι, δεν θα πρέπει να έχουμε απαιτήσεις για κάτι καλύτερο, για δείκτη υψηλότερα των 1.200 μονάδων και συναλλαγές που θα κυμαίνονται καθημερινά τουλάχιστον στα 100-110 εκατ. ευρώ.

Εγγενείς οι λόγοι που κρατούν το χρηματιστήριο καθηλωμένο, όπου οι όποιες κινήσεις περιορίζονται σε μεμονωμένα στοιχήματα και σε τίποτε περισσότερο. Συσσώρευση και σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, καθώς σε εβδομαδιαία βάση κύριοι δείκτες και μετοχές-σηματωροί παραμένουν σε στενό εύρος διακύμανσης και πολύ κοντά σε σημαντικές στηρίξεις.

Για παράδειγμα, ας μετρήσουμε τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του FΤSE 25 από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της 13ης/11 ο δείκτης γράφει χαμηλό ημέρας στις 371,87 μονάδες, ακολουθούν οι 376,41 και οι 372,47 μονάδες, συνεχίζει δε με 375,03 και 377,85 μονάδες εχθές.

Ας δούμε και τι μετρά στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Εθνικής, αναφέροντας πάλι τη χαμηλή τιμή ημέρας. Ξεκινώντας από τα 4,04 ευρώ της 13ης/11, η μετοχή σημειώνει «χαμηλά» στα 4,17, στα 4,12 και στα 4,05 και στα 4,02 ευρώ εχθές.

Οι στηρίξεις εμφανείς, όπως και η προσπάθεια να διατηρηθεί η αγορά (σ.σ. οι βασικοί δείκτες) κοντά σε αυτά τα επίπεδα. Επ' αυτού ορισμένοι εκτιμούν πως η αγορά «συσσωρεύει» εν όψει της πιθανότατης προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης προς τις 26 Νοεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη.

Μόχλευση στα 8+2 χαρτιά του MSCI και ό,τι βγει, υποστηρίζει αυτή η πλευρά. Όμως άλλοι εστιάζουν στη γενικότερη ρευστότητα που επικρατεί, στη διελκυστίνδα μεταξύ δανειστών-Αθηνών, στους... εφιάλτες της συγκυβέρνησης στην προοπτική λήψης νέων μέτρων.

Υπάρχει και μία τρίτη άποψη που θέλει το παιχνίδι απόλυτα ελεγχόμενο, τις διαπραγματεύσεις να τελεσφορούν καθώς η κυβέρνηση -όπως υποστηρίζεται- έχει κερδίσει την ανοχή των Βρυξελλών και του Βερολίνου, έχει πάρει «πολιτικό χρόνο» μέχρι τον Μάιο.

Πάγια θέση μας εδώ και εβδομάδες είναι πως αγορά και... παιχνίδι με 10-15 μετοχές δεν γίνεται. Όσο οι συναλλαγές δεν δίνουν πάνω από 100-110 εκατ. ευρώ, «μόχλευση» στη μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν προκύπτει.

Με τις τράπεζες εγκλωβισμένες στις διεργασίες αναδιάρθρωσης του κλάδου, εύλογα η προσοχή επικεντρώνεται κυρίως στον έλεγχο που τρέχει ήδη η BlackRock. Όπως αναφέρει ενδεικτικά ο Χρ. Κίτσιος: «...ο ξένος οίκος προχωρά την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις ελληνικές τράπεζες, από την οποία θα προκύψουν οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου της τριετίας 2014-2016. Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης για τις μητρικές αναμένεται να παραδοθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου θα κατατεθούν τα αποτελέσματα για τις θυγατρικές του εξωτερικού. Για τον τελικό προσδιορισμό, όμως, των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την ΤτΕ, την τρόικα και την EBA θα προσμετρηθούν και τα business plans των τραπεζών».

Αναφερθήκαμε νωρίτερα αναλυτικά στη βραχυπρόθεσμη κλίση της Εθνικής, που παραμένει σηματωρός για τον κλάδο. Εάν δεν αρθεί η... εκκρεμότητα των ελέγχων της BlackRock, ο κλαδικός δείκτης δεν δείχνει να απεγκλωβίζεται είτε χαμηλότερα των 170 είτε ψηλότερα των 200-205 μονάδων.

Σχεδόν ανάλογη κίνηση συνεχίζεται και για τον 25άρη, παρά το γεγονός της επιλεκτικής αντίδρασης μετοχών εταιριών όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Folli Follie Group, η Τιτάν. Ειδικότερα, η εκθετική κίνηση της μετοχής της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, και εχθές με αυξημένες συναλλαγές και «νέο υψηλό» στα 21 ευρώ (στο υψηλό ημέρας), ενισχύει τις... δεύτερες σκέψεις, που κάνουν αρκετοί στην αγορά. Θυμίζουμε το σχόλιο του Χαμαιλέοντα (στις 14/11) για το... ράλι του Τιτάνα και το «πυρ ομαδόν» στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Πλέον η αποτίμηση του ομίλου ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ.

Όμως ο Τιτάνας είναι μία μεμονωμένη περίπτωση, όπως νωρίτερα ο Μυτιληναίος ή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή και κάποιες λιγοστές μετοχές. Με αυτά τα μεμονωμένα πονταρίσματα όμως η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί πάνω από τις 1.200 μονάδες, ούτε ο FTSE 25 να καταγράψει «νέο υψηλό» πάνω από τις 400 μονάδες, όπως εκτιμούμε από την αρχή-μέσα Οκτωβρίου.

Προσώρας αρκούμεθα στην καθημερινή δοκιμασία και επιβεβαίωση, τουλάχιστον στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, των 375-370 μονάδων για τον δείκτη και των 4-4,05 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Σε αυτό το δίδυμο εστιάζουμε και σήμερα την προσοχή μας αλλά και στα «νέα υψηλά» του Τιτάνα, στην προσπάθεια του Μυτιληναίου να επανέλθει πάνω από τα 6 ευρώ, των ΕΛΠΕ να κινηθούν προς τα 9,35-9,40 ευρώ και ακόμη 2-4 περιπτώσεων όπου θα αναφερθούμε στη συνέχεια, στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v