Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση για λίγους και... εκλεκτούς

Το περιορισμένο εύρος διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη αλλά και η σημαντική μείωση του τζίρου σηματοδότησαν τη συνεδρίαση. Υπεραπέδωσε ο Τιτάνας, κέρδη για ΕΛΠΕ, ΔΕΗ. Στον αντίποδα, πτώση κατάγραψαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank Properties, Τέρνα. Ράλι για Βογιατζόγλου. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Συνεδρίαση καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα και ανάλωσης χρόνου και η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έδωσε και τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 32 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 3/10 (61,1 εκατ.).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από την συνολική μικτή αξία συναλλαγών πρέπει να αφαιρεθούν τα 8,6 εκατ. τα οποία αφορούσαν "πακέτα" (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΣΦΑ), ενώ το 71% του συνολικού τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις οκτώ τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνικής, ΔΕΗ, Ελ. Πετρελαίων, Jumbo, Alpha Bank.

Δυστυχώς και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι πλην των 10 τίτλων του MSCI και ελάχιστων ακόμα μετοχών που αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, για τις υπόλοιπες μετοχές δεν υπάρχει Αγορά και αυτές θα συνεχίσουν να βυθίζονται στην συναλλακτική απαξίωση, εκτός και αν βγάλουν κάποια εντυπωσιακή είδηση, όπως σήμερα η Βογιατζόγλου Systems.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, προχώρησε στην υπογραφή Συμβολαιογραφικού Προσυμφώνου για την πώληση του ιδιόκτητου Aκινήτου της (αποθηκευτικών εγκαταστάσεων) που ευρίσκεται στα Οινόφυτα Βοιωτίας στο 54ο χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Χαλκίδας, προς την JUMBO, έναντι συνολικού τιμήματος 10.750.000 Ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι το ύψος του τελικού τιμήματος, το οποίο θα καταβληθεί στο σύνολό του κατά την ημερομηνία κατάρτισης του οριστικού συμβολαίου, ενδέχεται να έχει μια μικρή διαφοροποίηση ανάλογα με το εύρος του εξοπλισμού που θα παραμείνει στο κτίριο. Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας εξαγοράς θα λάβει χώρα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2014 και μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων ελέγχων.

Η Αγορά όχι μόνο αντέδρασε με εντυπωσιακή χρονοκαθυστέρηση, αλλά και μετά την σημερινή σημαντική (έστω και καθυστερημένη άνοδο) η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι στα 7,7 εκατ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 16.45 και μόλις 15 λεπτά πριν τις τελικές δημοπρασίες, στο ταμπλό του Χ.Α. υπήρχαν 66 μετοχές με κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλες 67 που δεν ξερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ. (!)

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων, ανοίγοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1136,79 (-0,4%) και με ημερήσιο υψηλό τις 1151,10 (+0,86%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1143,89 (+0,22%) και τελικά έκλεισε στις 1145,09 μονάδες με κέρδη 0,33%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Εμφανείς οι διαθέσεις συσσώρευσης της Αγοράς, στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με μειωμένο τζίρο και περιορισμένες διακυμάνσεις, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
 
Μόνο θετικό το γεγονός ότι η εν εξελίξει συσσώρευση συντελείται υψηλότερα των 1130 μονάδων, παρ΄ όλη την δυστοκία και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης - τρόικας.
 
Η Αγορά θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι και την Τρίτη 26 τρέχοντος, προκειμένου να διαπιστώσει αν θα υπάρξουν περαιτέρω εισροές λόγω MSCI και αυτό κάνει περισσότερο επιφυλακτικά τα ενεργά χαρτοφυλάκια τόσο στις αγορές όσο και στις πωλήσεις.
 
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust, το ενδιαφέρον θα παραμείνει επικεντρωμένο στα αποτελέσματα των εισηγμένων και στην συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, την Παρασκευή.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, ο Γενικός Δείκτης θα επαναδοκιμάσει την περιοχή των 1200 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικρές απώλειες στην Ασία (με τις Ιαπωνικές μετοχές να υποχωρούν μπροστά στην ενίσχυση του γεν), σχετικά μεγαλύτερες στην Ευρώπη, επιφυλακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά (39 ρεκόρ φέτος για τον Dow Jones) με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής αναζητώντας νεότερες ενδείξεις σχετικά με την πορεία νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.
 
Μπορεί η επικείμενη έξοδος της Ισπανίας και της Ιρλανδίας από τα προγράμματα στήριξης να αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα, ωστόσο Commerzbank και Berenberg Bank, προειδοποιούν ότι η κρίση δεν τελείωσε.
 
Σύμφωνα με την Commerzbank η Ιταλία, η μεγαλύτερη από τις χώρες της κρίσης στην Ευρωζώνη, δεν καταβάλλει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
 
Αντίθετα, σύμφωνα με την Berenberg Bank, η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας στην Ευρωζώνη δεν είναι η Ιταλία αλλά η Γαλλία, όπου διακρίνει μία αργή αλλά βαθμιαία μείωση ανταγωνιστικότητας. 

"Ποια ανάκαμψη;" διερωτάται, ο "Economist", απαντώντας σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται πως η Ευρωπαϊκή οικονομία ισχυροποιείται με γοργούς ρυθμούς.
 
Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει το Βρετανικό περιοδικό, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν ξεπέρασε το 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, χαμηλότερα από το ήδη αμφισβητούμενο ποσοστό του 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και μόλις που γίνεται αντιληπτή, μετά τους 18 μήνες συνεχούς ύφεσης.
 
Κατά τον Economist, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για το εξής: Τα στοιχεία για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν απογοητευτικά. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, είχε δίκιο που άσκησε πιέσεις για τη μείωση των επιτοκίων. Όσο η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει τόσο υποτονική, τόσο θα συντηρούνται σε πρώτο πλάνο οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

"Ο συνδυασμός της αναιμικής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο μείγμα", προειδοποιεί το περιοδικό. Όπως διαμηνύει, τα επίπεδα χρέους - Δημόσιο και Ιδιωτικό - στην Ευρωζώνη παραμένουν υπερβολικά υψηλά, κυρίως στις αδύναμες Χώρες του Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Αυτά τα βάρη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, όσο η ανάπτυξη παραμένει ισχνή.
"Ο κίνδυνος για πολιτική αποσταθεροποίηση παραμένει ορατός στις Χώρες του Νότου που έχουν εφαρμόσει τα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας", προειδοποιεί ο "Economist", κάτι που "θα βάλει ταφόπλακα στο ενδιαφέρον των επενδυτών για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Αγορά".
 
Το 2014 θα είναι μια "άτονη" χρονιά για τις μετοχές Παγκοσμίως, με την όποια άνοδο να εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 10%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της HSBC. Ο οίκος δεν βλέπει να υπάρχουν στον ορίζοντα εμφανείς λόγοι για αρνητικές αποδόσεις –ή ένα "bear market"- αναμένοντας περιθώριο ανόδου 8% για τις παγκόσμιες μετοχές μέχρι το τέλος του 2014 (ή 10% εάν συνυπολογιστούν τα μερίσματα). Προβλέπει επίσης ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να "ξεφορτώνονται" ομόλογα και να προτιμούν μετοχές. Η HSBC προβλέπει πως η απόδοση του 10ετούς Αμερικανικού ομολόγου θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,1% και 3% το 2014.
 
Η Morgan Stanley υποστηρίζει πως το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί, καθώς οι ενέσεις ρευστότητας θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα Χρηματιστήρια και τηρεί "overweight" στάση στις Ευρωπαϊκές μετοχές. "Η ρευστότητα φαίνεται να είναι ο κύριος 'ούριος άνεμος' για τις μετοχικές Αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ενώ η ψυχολογία και η τεχνική ανάλυση δείχνουν πως είναι σε πολύ 'αισιόδοξο έδαφος', δεν έχουν αγγίξει ακόμη υπερβολικά επίπεδα και οι θέσεις σε μετρητά, οι ροές και η εποχικότητα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συνέχιση του ράλι. Ο οίκος εκτιμά ότι προς το τέλος του έτους θα υπάρξει νέα σημαντική άνοδος, το γνωστό "Santa Claus rally", επισημαίνοντας ότι θα ήταν καλύτερο να μην υπάρξουν ακόμη τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων στα τρέχοντα επίπεδα των Αγορών.
 
Με βάση στοιχεία από το 1970 ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι δύο από τους ισχυρότερους μήνες του έτους, με τον Απρίλιο να ακολουθεί, όπως καταλήγει.
 
Θετική για τις μετοχές και για το 2014 παραμένει η Credit Suisse προσβλέποντας σε στόχο για τον S&P 500 τις 1.900 μονάδες. Όπως αναφέρει, τα εταιρικά κέρδη δείχνουν ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται με υψηλούς μονοψήφιους – διψήφιους ρυθμούς και τα περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν υποστηριζόμενα, καθόσον οι Αγορές εργασίας βρίσκονται υπό πίεση. 
 
Οι σχετικές αποτιμήσεις και η υπερβάλλουσα ρευστότητα δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα για τις Χρηματιστηριακές Αγορές. Οι μετοχές είναι ακόμα φθηνές έναντι των ομολόγων. Η νομισματική χαλάρωση και η επιμονή στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι καλή για τις μετοχές και κακή για τα ομόλογα. Μια αύξηση επίσης των πληθωριστικών προσδοκιών είναι θετική για τις μετοχές.
 
Οι διεθνείς εισροές των κεφαλαίων είναι υπέρ των μετοχών. Τα spreads στη χρηματοοικονομική πίστη μειώνονται και η εκτίμηση του οίκου είναι ότι οι μετοχές θα φθάσουν στο υψηλό τους όταν θα υπάρξει ξεκάθαρο αίσθημα ευφορίας. Όσον αφορά τις Κεντρικές Τράπεζες, οι εκτιμήσεις είναι ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε ακόμα ένα LTRO (δημοπρασία ρευστότητας) ή να μειώσει τα επιτόκια. Κατά δεύτερον η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε ένα QE το α' τρίμηνο του 2014. Όσον αφορά τη Fed, προβλέποντας ανεργία στο 5,7% το 2016, σημαίνει ότι τότε μόνο το επιτόκιό της θα έχει φτάσει στο 1,75%. Το αποτέλεσμα είναι τα ενεργητικά των Κεντρικών Τραπεζών να αναμένεται να αυξηθούν κατά 16% από τώρα μέχρι το μέσον του 2014. Εξαιτίας αυτού, η υπερβάλλουσα ρευστότητα θα “τρέχει” με ρυθμό 6,3%.
 
H Credit Suisse προβλέπει ότι η Παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3,7% το 2014, από 2,9% το 2013. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι αυτές που θα συμβάλλουν περισσότερο στην επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1% το 2014, σχεδόν διπλάσιο από το 1,1% του 2013. Την ίδια ώρα το ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα αυξηθεί κατά 5,3% το 2014, έναντι 4,7% το 2013. Ως εκ τούτου η "ψαλίδα" μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών θα συρρικνωθεί στις 3,2 μονάδες βάσης το 2014, την μικρότερη από το 2002.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για την Ελλάδα προχώρησε ο ΟΟΣΑ, προβλέποντας ύφεση 0,4% για το 2014 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 1,2%) και ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας στο 2015 με ρυθμό ανάπτυξης 1,8%. Ο διεθνής Οργανισμός καλεί τη Χώρα να συνεχίσει στην πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τους διεθνείς πιστωτές να μην αποκλείσουν το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης του χρέους.
 
Η Bofa, παρά τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και οι οποίες εκτιμά ότι θα ήταν αδύνατες πολιτικά χωρίς την κρίση, η οικονομία της Ελλάδας παραμένει η πιο δύσκαμπτη και ανελαστική από τις αναπτυγμένες, σύμφωνα με τις συγκρίσεις τόσο με βάση την κατάταξη του δείκτη World Economic Forum Competitiveness όσο και του δείκτη World Bank Doing Business Indicator.
 
Κλάδοι - κλειδιά δεν έχουν να παρουσιάσουν ουσιώδης αλλαγές, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων, η αναδιάρθρωση της διοίκησης του Δημοσίου και των ζημιογόνων εταιρειών του και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα, αν και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών έχει ολοκληρωθεί, οι ισολογισμοί δεν έχουν "καθαρίσει" και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός "κόκκινων" δανείων που αντιμετωπίζεται από ένα αναποτελεσματικό σύστημα, προκαλώντας σοβαρά ρίσκα για τον Τραπεζικό δανεισμό.
 
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την ΕΥΔΑΠ στα 10,50 ευρώ ανά μετοχή, από 6,00 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Alpha Finance, με έκθεσή της στην οποία διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση "outperform".
 
Σε ξεχωριστή της έκθεση, η χρηματιστηριακή υποβαθμίζει την σύσταση για τα Ελληνικά Πετρέλαια σε "neutral" από "outperform", αυξάνοντας όμως την τιμή-στόχο στα 8,60 ευρώ ανά μετοχή, από 8,50 ευρώ προηγουμένως. Όπως επισημαίνει, η υποβάθμιση πραγματοποιείται λόγω του ρίσκου ισχνών μεγεθών σε ότι αφορά την διύλιση το 2014.
 
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας, μοιραία, από τις μετοχές τουFTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και Τιτάν. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΟΛΠ και EurobankProperties.
 
Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil,Frigoglass και στο υψηλό οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα Τιτάν και Folli Follie Group.
 
Για την περίπτωση της Μέτκα αξίζει αναφοράς η ανακοίνωση της εισηγμένης σύμφωνα με την οποία υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Société Algérienne de Production de l'Electricité (SPE Spa), σε κοινοπραξία με την General Electric. Η συνολική αξία του συμβολαίου για τη κοινοπραξία είναι € 348.717.350 συν DZD 2.587.539.691 (περίπου € 372 εκατ. συνολικά), με το μερίδιο της ΜΕΤΚΑ στα 47% επί του συνόλου. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 16,5 μήνες.
 
Νέα υψηλά 70 μηνών για την Jumbo, με τον τίτλο να μην παρουσιάζει "υψοφοβικά σύνδρομα". Ισχυρή εκκίνηση στο έτος 2013-2014 αναμένει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος για την Jumbo, σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "hold" και τιμή-στόχο στα 10,5 ευρώ. Η ΑΧΕ προβλέπει ότι η Jumbo θα ανακοινώσει στις 25 Νοεμβρίου αύξηση των καθαρών της κερδών κατά 6% σε ετήσια βάση, στα 18,2 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο. Τα ΕΒΙΤDA της εταιρείας προβλέπεται να ενισχυθούν14% στα 27,8 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο να ενισχύεται κατά 150 μονάδες βάσης στο έτος. Σημειώνεται ότι τα έσοδα της εταιρείας στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2013 αυξήθηκαν κατά 5,8% στα 131 εκατ. ευρώ.
 
Νέα υψηλά 45 μηνών για τον Τιτάνα. Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια", εκπλήσσοντας και τους πλέον αισιόδοξους, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις στα 21,10 και 22,50 ευρώ.
 
Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ και η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι το ιδιαίτερο, πλην ίσως την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση για τον τίτλο της Εθνικής. Αν μετοχή επιστρέψει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 4,03 ευρώ (σήμερα υποχώρησε μέχρι και τα 4,02 ευρώ) δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία της επόμενης σημαντικής στήριξης στα 3,88 ευρώ.
 
Χαμηλότερα των 15,00 ευρώ και σε χαμηλά 38 συνεδριάσεων επέστρεψε ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος συνεχίζοντας να απογοητεύει τους τυχόν εναπομείναντες "θαυμαστές" του.
 
Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, περιμένουν η Αγορά "να ανεβάσει στροφές" εν όψει της 26ης Νοεμβρίου. Έτσι σημείο αναφοράς παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Μέχρι την επανάκαμψη των συναλλαγών οι αναλυτές συνιστούν επιφυλακτική στάση και επιθετικές τοποθετήσεις μόνο σε περίπτωση υποχώρησης του Δείκτη χαμηλότερα των 1120 - 1100 μονάδων.
Επίσης, πιθανή επανεξέταση της επενδυτικής στρατηγικής θα απαιτούσαν κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα των 1179 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1202 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 393 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 400 μονάδων, κάτι που θα άλλαζε την στάση των ενεργών χαρτοφυλακίων επί το θετικότερον.
Χαμηλότερα του 25αρη, λίγα τα άξια αναφοράς.
 
Έτσι, παρά τις λίγες συναλλαγές συνεχίζει την ανοδική προσπάθεια ο Πετρόπουλος, ενώ αύξησε σημαντικά συναλλαγές ο Χατζηκρανιώτης με το σημαντικό "bid" να αναρριχάται στα 0,1820 ευρώ.
 
Παραμένει σε πλαγιοκαθοδική κίνηση ο Νηρέας, που σήμερα έφθασε να υποχωρεί έως τα 0,3800 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο θα σημάνει νέα χαμηλά 14 μηνών.
 
Με "ανοιχτές" εντολές αγορών τα σημερινά κέρδη για την Creta Farm, όπου αίσθηση προκάλεσε το "offer" 103551 τεμ. στα 0,7500 ευρώ.
 
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Q&R, με σχετικά χαμηλές συναλλαγές. Η προσφορά "στέγνωσε" ξαφνικά και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.
 
Δεύτερη μέρα σημαντικών απωλειών για τον Logismo, με αξιοσημείωτες συναλλαγές. Η νέα πλαγιοκαθοδική κίνηση έχει ξεκινήσει από τα 0,7980 ευρώ (κλείσιμο 14/10) και τα ιστορικά χαμηλά δεν απέχουν μακριά.
 

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που συνοδεύτηκε με αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα συρρίκνωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.805 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με ελαφρώς καλύτερη απόδοση, κλείνοντας με premium 0,30%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.611, 5.608 Δεκεμβρίου, 3 Ιανουαρίου, 0 Φεβρουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 382) κινήθηκαν μεταξύ 375 και 385,25 μονάδων.
 
Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (49.000 ΟΤΕ, 500.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (639), ΔΕΗ (830), Alpha Bank (382), Εθνική (1.069), Πειραιώς (889), Μυτιληναίο (381), ΓΕΚ (262), Jumbo (173), Ελ. Πετρέλαια (137), Τιτάνα (102), Σιδενόρ (188), ΟΠΑΠ (245).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 37%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 637 δικαιώματα (456 calls και 181 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19.793.535 τεμ.), Εθνική (3.221.897 τεμ.), MIG (2.023.008 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v