Συνεδρίαση, περισσότερο ανάλωσης χρόνου παρά ουσίας, η πρώτης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και μετά την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου, που δεν βοήθησε στην εξαγωγή συμπερασμάτων, εκτός από το να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά, ότι (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν πρόκειται να υπάρξει ενδιαφέρον (τουλάχιστον "εισαγόμενο") σε μετοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη MSCI.
Και βέβαια εδώ προκύπτει και το ερώτημα του εκατομμυρίου: "Θα υπάρξουν εισροές στο Χ.Α. και μετά τις 26/11 και βέβαια που θα γίνουν τα "πακέτα" στα passive funds και τι θα κάνουν την ρευστότητα που θα αποκτήσουν οι 'front runners' ξένοι";
"Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ξεκινά ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ" δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μ. Βαρβιτσιώτης και ο τίτλος τερμάτισε την συνεδρίαση με απώλειες 2,15% και συνολικό όγκο 8175 τεμ. επιβεβαιώνοντας τις παραπάνω διαπιστώσεις (!)
Από εκεί και πέρα, μετοχή της ημέρας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Jumbo (+4%), καθώς ήταν από τους ελάχιστους τίτλους του 25αρη που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε σε νέα υψηλά 70 μηνών (!!!). Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" επόμενη, απόλυτα θεωρητική αντίσταση, στα 12,00 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της Jumbo, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν και οι ΕΧΑΕ και Τιτάνας, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ, Eurobank Properties και Motor Oil.
Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.44 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε "διπλή κορυφή" στην περιοχή των 1150 μονάδων, στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 1140,54 (+0,62%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1141,33 μονάδες με κέρδη 0,69%.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων έφθασε τα 80,2 εκατ. από τα οποία τα 10,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΣΥΜΒ).
Το 54% του τζίρου σε συναλλαγές μόλις τεσσάρων τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Εθνικής.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει υποσημείωσης η σχετική αύξηση της κινητικότητας που επέδειξαν οι πωλητές στον τίτλο της Εθνικής, μετά τις 15.15, για να ακολουθήσει, μετά τις 15.36 και η μετοχή της Alpha Bank.
Αντίθετα, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Πειραιώς και αν πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 1,46 ευρώ επιστρέφει σε βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι.
Από τις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, μετοχές του FTSE25, ξεχώρισε η Eurobank Properties (+5,83%), που όπως προαναφέρθηκε έκλεισε και στο υψηλό ημέρας. Τεχνικού χαρακτήρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή αντίδραση, καθώς η μετοχή "μετρούσε" πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική στις τελευταίες έξι.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Πλέον, μένουν 6 συνεδριάσεις για να δούμε τα περιβόητα passive funds να παίρνουν θέση στους 10 τίτλους του MSCI και φαίνεται δύσκολο η Αγορά να δώσει τα "πακέτα" σε χαμηλά επίπεδα, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το ενδιαφέρον παραμένει “ζωηρό” από πλευράς ξένων θεσμικών, με την διαφορά ότι οι επενδυτικοί τους στόχοι είναι πολύ λίγοι και συγκεκριμένοι τίτλοι.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται έχοντας γίνει κουραστική. Πολύ θα θέλαμε από την στιγμή που μας επιτηρεί να ακούγαμε τις θέσεις της, μια και μέχρι στιγμής ακούμε μόνο Κυβερνητικά δεδομένα και τις "υποτιθέμενες θέσεις" της τρόικας από την δική μας πλευρά. Θα θέλαμε να ακούσουμε και τις προτάσεις τους, μιας και η Κυβέρνηση φαίνεται να κινείται σε λάθος κατεύθυνση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Όσο τις τρύπες προσπαθούν να τις κλείσουν με φόρους, τόσο πιο πολύ καθυστερούν την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι φόροι πάνω στα ακίνητα βυθίζουν όλο και πιο πολύ την ήδη διαλυμένη Αγορά, με την Κυβέρνηση να μην θέλει ουσιαστικά να κόψει από κόστη το αντίστοιχο της δαπάνης, ή μέρος αυτής. Δεν είναι δυνατόν ο φόρος των ακινήτων να πλησιάζει των φόρο του εισοδήματος, καθώς ένα τέτοιο δεδομένο δεν οδηγεί πουθενά.
Αντίστοιχα την έχει πληρώσει και ο κλάδος του αυτοκινήτου, ή όπου βρίσκουν εύκολο φόρο να βάλουν για να κλείσουν τρύπες.
Είναι αδύνατον αυτό το μέγεθος των φόρων να αντέξει στον χρόνο μιας και πλέον το χαράτσι αποφασίστηκε να γίνει μόνιμος φόρος. Το φορολογικό έχει γίνει σαν το "γεφύρι της Άρτας" και με τον τρόπο που κινούνται θα συνεχίσει να δέχεται αλλαγές μόνιμα.
Η Κυβέρνηση ξέρει πως δεν έχει την πολυτέλεια να “παίξει” άλλο με τους φορολογούμενους, αφού δεν μπορεί να αντέξει στον χρόνο έχοντας αποδυναμωθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να παρουσιάσει στον Κόσμο πως δεν θα μπουν άλλα οριζόντια μέτρα. Πλέον μένει να δούμε αν η Τρόικα θα αρχίσει να "ρίχνει νερό στο κρασί της" και να αρχίσει να δέχεται τις προτάσεις της Κυβέρνησης, με την διαφορά ότι μέχρι τώρα έχει δει λίγα πράγματα από πλευράς μείωσης κόστους αλλά και από το κυνήγι τις φοροδιαφυγής.
Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα για την Αγορά με το επίπεδο 1180-1190 στον ΓΔ και το 390-395 στον F25 να μας έχει προβληματίσει βραχυπρόθεσμα με πλάγια συσσώρευση, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να μπορέσει να σπάσει.
Θυμίζουμε πως μεγάλος στόχος μας είναι η περιοχή του 1350-1500, επίπεδα που στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί πολλάκις ως χαμηλά (προ κρίσης) και που αποτελούν μια αποτίμηση της χειρότερης κατάστασης της οικονομίας.
Συνήθως και ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης είναι θετικοί μήνες, παρόλα αυτά θα περιμέναμε βραχυπρόθεσμα και την διάσπαση των αντιστάσεων για να μας το αποδείξουν.
Θυμίζουμε πως τα Αμερικάνικα funds κλείνουν βιβλία τέλος του μήνα, γεγονός που πάντα ωραιοποιεί αποτιμήσεις.
"Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα συμβεί με την πρώτη εξάσκηση των warrants στις 10 Δεκέμβρη με την Alpha Bank και αν τελικά υπάρξουν εξασκήσεις και σε τι μέγεθος από τους κατόχους warrants γεγονός που θα δώσει σημαντικές απαντήσεις στο αν υπάρχει από τώρα πίστη και ενδιαφέρον στον κλάδο" επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα στην Ασία (το Πεκίνο ανακοίνωσε ένα σχέδιο ευρείας μεταρρύθμισης της οικονομίας, λέγοντας πως η Κυβέρνηση θα ανοίξει τον Χρηματοοικονομικό Τομέα και θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις επενδύσεις)και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, κέρδη στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, υπό σχετική πίεση χρυσός και πετρέλαιο, ενώ προς νέα ιστορικά υψηλά βαδίζουν DAX και Dow Jones.
Μετά την απρόσμενη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%, ο Mario Draghi δεν αναμένεται να προχωρήσει σε νέες ενέσεις ρευστότητας στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, τον επόμενο μήνα, εκτιμούν αναλυτές του Bloomberg.
Σε δημοσκόπηση του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου, η πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρεί ότι η πλέον πιθανή επόμενη κίνηση της Ευρωτράπεζας είναι η χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων, το 77% των οποίων θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ μόλις το 9% εκτιμά ότι ο Draghi θα προβεί σε νέα μέτρα το Δεκέμβριο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, για τον δείκτη MSCI Ελλάδας, η JP Morgan εκτιμά ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 3,7% το 2014 και κατά 18,7% το 2015, ενώ το 2013 βλέπει μείωση της τάξης του 53,2%. Το p/e της Ελληνικής Αγοράς, με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου δωδεκαμήνου, τοποθετείται στο 15,9 για το 2014 και στο 13,4 για το 2015, ενώ η μερισματική απόδοση αναμένεται στο 3,1% το 2014, όπως εκτιμά η JP Morgan.
Από την άλλη και σύμφωνα με το Reuters "Αν και οι Τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμποδίζουν τόσο τους ισολογισμούς τους όσο και την οικονομία… Η κλασική απάντηση σε αυτό το πρόβλημα-η λύση που ακολούθησαν η Ισπανία και η Ιρλανδία- είναι η ίδρυση μιας bad bank". "Άλλες λύσεις είναι: Μία, να πουλήσουν οι Τράπεζες πακέτα δανείων σε vulture funds. Μια δεύτερη είναι να δημιουργηθούν επενδυτικά οχήματα ειδικού τύπου. Μία τρίτη είναι να ιδρύσει το ΤΧΣ μία bad bank η οποία, όμως, θα χρηματοδοτηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από ξένους επενδυτές".
"Το πρόβλημα είναι ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν τα 'κόκκινα' δάνεια με γερό discount, ενδεχομένως στο ένα τέταρτο της ονομαστικής τους αξίας. Δεδομένου ότι έχουν πάρει προβλέψεις για το ήμισυ της ονομαστικής αξίας, οι απομειώσεις μπορεί να αποδειχθούν μεγαλύτερες, ίσως στα 15 δισ. ευρώ. Και έτσι εγείρεται το μείζον ερώτημα: πού θα βρεθούν τα χρήματα; Υπάρχουν δύο απαντήσεις. Η πρώτη είναι με νέα κεφαλαιακή ένεση από το ΤΧΣ, που έχει ακόμη στη 'φαρέτρα του' 11,3 δισ. ευρώ. Η δεύτερη είναι η πώληση μετοχών στην Αγορά, ο δρόμος δηλαδή που επέλεξε η Eurobank".
Οι Ελληνικές Τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες κι έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με την εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας, μετά τις απώλειες του PSI, αλλά και την αύξηση των επισφαλειών που έχουν υποστεί. Τιμές-στόχους 1,75 για την Τράπεζα Πειραιώς, 0,75 για την Alpha και 4,5 για την Εθνική, δίνει η ανάλυση της Pantelakis Sec.
Με τίτλο “Η άβολη αλήθεια για την Ελλάδα”, η BofA Meryll Lynch εκτιμά ότι η σημερινή δυναμική χρέους – ανάπτυξης, δεν είναι βιώσιμη και, κατά συνέπεια, προβλέπει επιμήκυνση των ομολόγων και μείωση των επιτοκίων.
Μάλιστα εκτιμά πως εάν οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας απογοητεύσουν μακροπρόθεσμα και οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν ή δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα τότε θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισ ευρώ.
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 10,5 από 9 ευρώ δίνει η Citi, όπου ανεβάζει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2014 κατά 115 και του 2015 κατά 14%. Ο οίκος εκτιμά τα οφέλη για τον οργανισμό από τη διάθεση του VDSL στα 2 ευρώ ανά μετοχή, υπό την υπόθεση ότι το 50% των πελατών internet του ΟΤΕ θα μετακινηθούν στις υψηλότερες ταχύτητες. Παράλληλα, η Citi βλέπει επιτάχυνση στο ρυθμό αύξησης των συνδρομητών της Pay TV, εκτιμώντας ότι αυτό ενισχύει την αξία της μετοχής κατά 1,2 ευρώ. Σύμφωνα με τον οίκο, η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται με discount έναντι του κλάδου, ενώ σημειώνει ότι η εταιρεία είναι ισχυρότερη από ότι ήταν προ κρίσης.
Χαμηλότερα του 25αρη, για αύξηση των συναλλαγών και επιστροφή των αγοραστών προϊδέασε η σημερινή συνεδρίαση για τον Αστέρα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, για το ξενοδοχειακό συγκρότημα, οι επενδυτές θα υποβάλλoυν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, ενώ για το οικόπεδο των περίπου 5.000 στρεμμάτων τα ενδιαφερόμενα σχήματα αναμένεται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι την εκπνοή της χρονιάς.
Επίσης, στην Creta Farm και στα 0,6850 ευρώ άλλαξαν χέρια 98379 τεμ. (όχι προσυμφωνημένη συναλλαγή), ενώ στην ΕΚΤΕΡ θα χρειαστεί κλείσιμο υψηλότερα των 0,8190 ευρώ προκειμένου ο τίτλος να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο.
Στον Πετρόπουλο, με ελάχιστες συναλλαγές, συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,57 ευρώ (κλείσιμο 29/10), επιμένει πλαγιοανοδικά και Unibios, ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση σημείωσε ο Χατζηκρανιώτης με το "bid" να ανεβαίνει στα 0,1600 ευρώ και τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές διαθέσεις.
Προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την FHL Κυριακίδης, ενώ στον Καρέλια δημιουργούνται ενδείξεις σχετικής διόρθωσης μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.
----ΧΠΑ
Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την νέα σημαντική βύθιση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.149 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με ελαφρώς καλύτερη απόδοση, κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.749, 3.679 Δεκεμβρίου, 30 Ιανουαρίου, 40 Φεβρουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 379,25) κινήθηκαν μεταξύ 375,75 και 384,5 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (838), ΔΕΗ (814), Alpha Bank (661), Εθνική (608), Πειραιώς (1.642), Μυτιληναίο (571), Intralot (164), ΓΕΚ (400), MIG(568), Jumbo (171).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE αυξήθηκε στο 41%, με την συναλλακτική δραστηριότητα να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα 3.446 δικαιώματα, (420 δικαιώματα αγοράς και 3.026 δικαιώματα πώλησης), με πρωταγωνιστές τα δικαιώματα πώλησης με strike 340 και 370 λήξης Δεκεμβρίου με 2.386 και 580 τεμάχια αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19.793.535 τεμ.), Εθνική (2.726.897 τεμ.), MIG (2.070.008 τεμ.).