Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κλειδί» οι 375-371 για FTSE 25

Σε νέο κύκλο ταλαιπωρίας το Χρηματιστήριο, με προεξοφλούμενη τη «δοκιμασία» βασικών δεικτών και μετοχών προς τις πρώτες στηρίξεις. Κλειδί οι 375 μονάδες για FTSE 25, οι 175 για τον τραπεζικό. Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχώρησης ΕΤΕ προς τα χαμηλά των €4,04.

Σφίγγει και πάλι ο κλοιός γύρω (και) από το χρηματιστήριο. Μετά το άδειασμα της Παρασκευής, το κλείσιμο των παραγώγων σε χαμηλότερα επίπεδα και την εκ νέου υποχώρηση του FTSE 25 προς τις 375 μονάδες, η συνέχεια απαιτεί αυξημένη προσοχή και ενδελεχή παρακολούθηση.

Στις 1.133,46 μονάδες (-0,89%) το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, κατά 0,84% χαμηλότερα στις 376,34 ο FTSE 25, μεγαλύτερες απώλειες (-1,65%) για τον FT Mid και οπισθοχώρηση του Τραπεζικού προς τις 180 μονάδες με το θερμόμετρο και πάλι στο κόκκινο.

Σε νέα «κοπτοραπτική» για τα μέτρα αναφέρεται η Έλενα Λάσκαρη, ψάχνει λύση η κυβέρνηση για τις απαιτήσεις-σοκ της τρόικας για τους πλειστηριασμούς σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζει στα τρία «stop» που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού (και) στο χρηματιστήριο.

Το χρηματιστήριο, κατ' εξοχήν προεξοφλητικός μηχανισμός, αντέδρασε μέχρι τα επίπεδα των 1.202 μονάδων, αποτυπώνοντας εκείνες τις εξελίξεις που έδιναν πόντους στην προσπάθεια κυβέρνησης-οικονομικού επιτελείου στο «οικονομικό πεδίο». Τις τελευταίες ημέρες προστέθηκε ξανά η παράμετρος της πολιτικής ρευστότητας (η συγκυβέρνηση έχει -στηρίζεται- 154 βουλευτές, προσώρας...) που εν αναμονή του λογαριασμού των νέων μέτρων εύλογα επιδρά ανασχετικά για την αγορά, ανακόπτει την ανοδική τάση και με αφορμή το κλείσιμο των ΣΜΕ την Παρασκευή οδηγεί αρκετούς παίκτες στο ταμείο.

Η αγορά ξέρει πολύ καλά πως η τρόικα θα επιμείνει μέχρι το σημείο... ανελαστικότητας της συγκυβέρνησης, καθώς με 154 ψήφους δεν μπορεί να κάνει και πολύ πίσω.

Θα φανεί σε αυτές τις συνεδριάσεις κατά πόσον οι insiders προεξοφλούν τη μία ή την άλλη λύση, εάν υποθέσουμε πως (και) το χρηματιστήριο συνεχίζει υπό σχετικές κανονικές συνθήκες.

Για το θέμα των πλειστηριασμών η αγορά επίσης γνωρίζει πως και εδώ τα περιθώρια υποχώρησης της συγκυβέρνησης είναι μετρημένα. Και μέχρι ποιου σημείου θα πιέσουν και θα εκβιάσουν οι δανειστές. Εκτός εάν το σύστημα (τρόικα κ.λπ.) έχει κάνει άλλους σχεδιασμούς, που δεν γνωρίζουμε ή ξεπερνούν την κοινή λογική.

Περιβάλλον ρευστό, λοιπόν, με αρκετούς παίκτες να κατοχυρώνουν κερδοφόρες θέσεις στο διήμερο 14-15 Νοεμβρίου. Και σε καλά επίπεδα, θα λέγαμε, καθώς ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 1.159 μονάδες (ενδοσυνεδριακά της 14ης/11) και ο FTSE 25 έως τις 384,90.

Κατά γενική εκτίμηση, τα επίπεδα της αγοράς, με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία, δικαιολογούν τον Γ.Δ. έως τις 1.200 και μέχρι τις 1.080 μονάδες. Για τον FΤSE 25 τα όρια είναι λίγο έως πολύ γνωστά, προς τα πάνω οι 399,9 και προς τα κάτω οι 370-369 μονάδες και με την υπενθύμιση πως ενώ για τον Γ.Δ. έχει σημειωθεί «υψηλή κορυφή» (1.202,77 μονάδες στις 22/10) για τον 25άρη όχι ακόμη.

Στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης εμμέναμε στην εκτίμησή μας πως ζητούμενη ήταν (και παραμένει) η καταγραφή «υψηλής κορυφής» για τον FTSE 25 και αυτό αποτέλεσε (και αποτελεί) στόχο μας για φέτος. Το αν θα επιτευχθεί θα το δούμε, όταν θα κάνουμε ταμείο για το 2013, θυμίζουμε όμως τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έναντι του Γ.Δ.

Στον FTSE 25 συνεκτιμώνται από την Πέμπτη-Παρασκευή και οι επιμέρους αλλαγές λόγω εξόδου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Αναβάθμιση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον δείκτη και αντικατάστασή της από τη Autohellas (στον FT Mid).

Πάντως στις 15/11 τόσο στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και στην πλειονότητα των μετοχών των δύο δεικτών η επικράτηση των πωλητών ήταν αδιαμφισβήτητη. Σε σημείο που... ουρά ρευστοποιήσεων προεξοφλείται πως θα οδηγήσει σε άμεση δοκιμασία όλων των τεχνικών τιμών από τις 376 μονάδες και χαμηλότερα.

Στα 4,17 ευρώ διόρθωσε η μετοχή της Εθνικής γυρίζοντας από το υψηλό ημέρας των 4,31 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναλύονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την Πανγαία, ένα deal που έχει προκαλέσει ένθεν-κακείθεν προσεγγίσεις. Η μετοχή της Εθνικής έχει... διορθωτικό υπόβαθρο έως τα 4,04 ευρώ, καθώς πρόκειται για «τοπικό χαμηλό» που σημειώθηκε δύο φορές στις 13 και στις 5 Νοεμβρίου.

Ενδεχόμενη πιθανότατη υποχώρηση της ΕΤΕ παρασέρνει και τον κλαδικό δείκτη και πάλι προς τις 175 μονάδες, όπου έχει σχηματισθεί μια ισχυρούτσικη στήριξη.

Η κόντρα κίνηση του ΟΤΕ (στα 8,80 ευρώ, 3,17% με συναλλαγές 18,1 εκατ. ευρώ) δεν αρκεί για να κρατήσει τη φορά του δείκτη ανοδικά. Ωστόσο, το κλείσιμο της ΔΕΗ (-0,71%) και λιγότερο του ΟΠΑΠ (-1,20% ) και της CCHBC (-1,04%) αφήνει λιγοστές ελπίδες να υπάρξει στήριξη από άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.

Όμως η σύνθεση των πωλητών, το εύρος της διόρθωσης για μετοχές-σηματωρούς (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) μας υποχρεώνει να εστιάσουμε στην επιβεβαίωση πρώτα απ' όλα του εύρους τιμών των 375-371/369 μονάδων για τον FΤSE 25. Θυμίζουμε πως στον Εκηβόλο της 13ης/11 είχαμε ανεβάσει μέτρηση του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v