Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Συντήρηση» στις 1.150

Στην περιοχή των 380 μονάδων κινείται ο FT Large Cap με τους παίκτες να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές του 25άρη αλλά και του FT Mid. Κλειδί τα 4,25 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής και οι 180 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη.

Ανοδική συνεδρίαση περιορισμένης κλίμακας η χθεσινή, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.144, αλλά με τον FT 25 στην περιοχή των 380 μονάδων.

Συγκριτικά καλή η εικόνα των τραπεζών και του FT Mid καθώς παρέμεινε στη ζώνη των 1.190-1.200 μονάδων. Σημειωτέον πως ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δοκίμασε και προς τις 1.215 μονάδες, για να γυρίσει λόγω της κατοχύρωσης θέσεων σε μετοχές-σηματωρούς.

Όμως τη ζημιά σε αυτόν την έκανε η μετοχή της Eurobank (υψηλή τιμή ημέρας στο 0,670, χαμηλή στο 0,581 ευρώ) κι η διοίκησή της επισπεύδει τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως σημειώνει ο Σέργιος Μελαχροινός (στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου "...η αγορά αφουγκράζεται πολιτικό κίνδυνο και δύσκολα θα βγει από το στενό εύρος κίνησης μεταξύ 1.120 και 1.200 μονάδων.

Από τη μία υπάρχουν οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και από την άλλη οι συζητήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας που δεν οδηγούν σε τελικό αποτέλεσμα.

Στους αρνητικούς παράγοντες και η μη συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία, που περιπλέκει τα πράγματα όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα.

Όσον αφορά το Χ.Α., δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή του ενδιαφέροντος για τραπεζικές μετοχές, όσο πλησιάζει η εποχή άσκησης των warrants.

Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι 10 ελληνικές μετοχές εμπεριέχονται στον MSCI, με ημερομηνία εφαρμογής την 26η Νοεμβρίου, και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει περαιτέρω εισροές από κεφάλαια παθητικής διαχείρισης".

Δυστυχώς, και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., παραμένει εκτός συναλλακτικού ενδιαφέροντος το σύνολο σχεδόν των μετοχών που απαρτίζουν τη μικρή κεφαλαιοποίηση, αλλά και ένα σημαντικότατο κομμάτι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εισηγμένες με ελκυστικά θεμελιώδη και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο -του πολιτικού κινδύνου- εντάσσουν ορισμένοι παράγοντες της αγοράς τις τελευταίες εξελίξεις στο ΤΧΣ, την επικείμενη συμφωνία για την Πανγαία, την επίσπευση της ΑΜΚ  από τη διοίκηση της Eurobank.

Ούτως ή άλλως, οι διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο έχουν εισέλθει στην επόμενη -μετά την ανακεφαλαιοποίηση- φάση. Με τον Χρ. Κίτσιο να σημειώνει:"...Η απουσία αξιόπιστων αγοραστών μεταθέτει τα πωλητήρια. Στο προσκήνιο η λύση της διμερούς ανταλλαγής θυγατρικών. Το στίγμα Προβόπουλου και γιατί οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να αποφύγουν την... αλά γαλλικά αποεπένδυση".

Στα 4,28 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με πειστική επαναφορά πάνω από τα 4,25, στο 0,647 η μετοχή της Alpha Bank και στο 1,37 ευρώ της Πειραιώς με επαναφορά σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι. Ο κλαδικός δείκτης φαίνεται πως κάνει βάση στις 170-175 μονάδες και υπό προϋποθέσεις μπορεί να δοκιμάσει έως τις 190.

Στα 8,53 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 9,16 του ΟΠΑΠ και στα 9,87 ευρώ της ΔΕΗ με σταθερούς αγοραστές - με κατοχύρωση θέσεων στα τοπικά υψηλά και νέες τοποθετήσεις από "ισχυρά χέρια".

Στις κατασκευές το μέτωπο των 3, Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ και ΓΕΚ Τέρνα, έκανε εκ νέου την εμφάνισή του αναλαμβάνοντας τον διαγωνισμό για την κατασκευή του τεμένους στον Βοτανικό. Στην κ/ξ συμμετέχει ως τέταρτη η Intrakat κλείνοντας την εικόνα που διαμορφώνεται στον κλάδο και στη συνέχεια θα απασχολήσει και χρηματιστηριακά την αγορά.

Σημειωτέον πως στη χθεσινή συνεδρίαση παρά τον ήπιο ρυθμό, την... ελεγχόμενη διάθεση, σημειώθηκαν για πολλοστή συνεδρίαση νέα υψηλά για μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κατηγορίας.

Στα 3,25 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 6,10 του Μυτιληναίου αλλά και στα 3,63 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα, στα 3,66 ο Fourlis, στα 3,30 ευρώ η MLS. Και έπεται συνέχεια...

Από τεχνική πλευρά όσο ο 25άρης διατηρείται υψηλότερα των 375-380 μονάδων (και ο τραπεζικός πάνω από τις 180 μονάδες - με την ΕΤΕ από τα 4,20 ευρώ και ανώτερα...) τόσο οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις-τοποθετήσεις μπορεί να αποφέρουν υπεραξίες.

Η σημερινή συνεδρίαση χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή μετά τις 13.00-13.30 στη διαδικασία της δημοπρασίας και στο κλείσιμο θέσεων στα παράγωγα για τον Νοέμβριο.

 

Υ.Γ. Η Παρασκευή  15/11/2013 θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των Παραγώγων προϊόντων με υποκείμενο τίτλο την μετοχή της Βιοχάλκο. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της 15/11/2013, τα Παράγωγα προϊόντα επί της μετοχής της ΒΙΟΧΚ θα διαγραφούν, οπότε και σύμφωνα με βάση το άρθρο 2.6.12 του Κανονισμού § (7) και (8) θα ακολουθήσει χρηματικός διακανονισμός με βάση την τελευταία τιμή του υποκείμενου τίτλου την ημέρα αυτή. Για τα σχετικά προϊόντα δανεισμού, η ΕΤ.ΕΚ. θα εξασκήσει εντός της 15/11/2013 τα δικαιώματα της έναντι των αγοραστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v