Η πλαγιολισθητική κίνηση του Δείκτη από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά των 1202 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 22/10, 1202,77) και το χθεσινό "γκελάρισμα" στις παρυφές των 1120 μονάδων (χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1121,94 μονάδες) δείχνουν να συντηρούν την συσσώρευση των τελευταίων ημερών, χωρίς να διαφαίνεται κίνηση εκτόνωσης.
Στα θετικά η διατήρηση του Δείκτη υψηλότερα των 1100 - 1095 μονάδων, όμως θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι τα χαρτοφυλάκια που έχουν αυξημένη ρευστότητα δεν θα προβληματιστούν για πιθανές επανατοποθετήσεις αν ο Δείκτης δεν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1185 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1203 μονάδων και ο FTSE25, σε πρώτη φάση, υψηλότερα των 394 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 400 μονάδων.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1158,39 μονάδες (+2,33%), όμως σχετικά γρήγορα έμεινε από δυνάμεις, στις 17.00 βρέθηκε στις 1144,55 (+1,11%) και τελικά έκλεισε στις 1143,62 μονάδες με κέρδη 1,02%.
Ο τζίρος στα 90,7 εκατ. από τα οποία τα 8,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ). Ασφαλώς και δεν αποτελεί έκπληξη να αναφερθεί ότι το 73% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις 10 τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Εθνικής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Τιτάνα, ΑΛΦΑΤΠ και Alpha Bank.
Δεν έλειψαν και οι μικροεκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Intralot και στο υψηλό ημέρας τους Εθνική και ΟΛΠ.
Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η επιστροφή των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο, προεξαρχούσης της Πειραιώς (απέχει περισσότερο από τις άλλες από την τιμή της ΑΜΚ), προκειμένου να δημιουργηθούν "ευνοϊκότερες" συνθήκες για εξάσκηση των warrants.
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 1.418.750.000 νέες μετοχές της Eurobank που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 5.469.166.865 μετοχές.
Ο τίτλος ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τα 0,6700 ευρώ και τελικά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 7,18%, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που προχώρησαν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις "φοβούμενοι" τους όρους της ΑΜΚ που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα και μετά την λήξη της συνεδρίασης.
Κινητικότητα και στα Τραπεζικά warrants. Αυτό της Alpha Bank έκλεισε στα 1,25 ευρώ με κέρδη 3,31% και συναλλαγές 3173947 τεμ., της Πειραιώς στα 0,85 ευρώ (+4,94%) με όγκο 2783589 και της Εθνικής έκλεισε στα 1,57 ευρώ (+9,03%) με συναλλαγές 1515668 τεμ.
Από τον υπόλοιπο 25αρη, ασφαλώς και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή η προτελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της "παλαιάς" Βιοχάλκο, με τον τίτλο να κινείται μεταξύ 4,53 (+9,95%) και 3,92 ευρώ (-4,85%) διακινώντας 1709994 τεμ.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η Αγορά αφουγκράζεται πολιτικό κίνδυνο και δύσκολα θα βγει από το στενό εύρος κίνησης μεταξύ 1120 και 1200 μονάδων, εκτιμά ο Σέργιος Μελαχροινός.
Από τη μία υπάρχουν οι προοπτικές ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και από την άλλη οι συζητήσεις Κυβέρνησης τρόικας που δεν οδηγούν σε τελικό αποτέλεσμα.
Στους αρνητικούς παράγοντες και η μη συγκρότηση Κυβέρνησης στην Γερμανία που περιπλέκει τα πράγματα, όσον αφορά το Ελληνικό ζήτημα.
Όσον αφορά το Χ.Α., δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή του ενδιαφέροντος για Τραπεζικές μετοχές, όσο πλησιάζει η εποχή εξάσκησης των warrants.
Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι 10 Ελληνικές μετοχές εμπεριέχονται στον MSCI, με ημερομηνία εφαρμογής την 26η Νοεμβρίου και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει περαιτέρω εισροές από κεφάλαια παθητικής διαχείρισης.
Δυστυχώς και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., παραμένει εκτός συναλλακτικού ενδιαφέροντος, το σύνολο σχεδόν των μετοχών που απαρτίζουν την μικρή κεφαλαιοποίηση, αλλά και ένα σημαντικότατο κομμάτι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εισηγμένες με ελκυστικά θεμελιώδη και εξαγωγικό προσανατολισμό.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
"Πράσινα" ταμπλώ σε Ασία και Ευρώπη, επιφυλακτικότερη η άνοδος στην WallStreet, μετά τα συνεχόμενα ρεκόρ.
Ξεκινώντας από την Ασία, ξεχώρισε το +2,12% του Nikkei, στον απόηχο των στοιχείων για την πορεία της Ιαπωνικής οικονομίας. Το Ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση το γ΄ τρίμηνο, επιβραδύνοντας από το β΄ τρίμηνο όταν είχε εμφανίσει ανάπτυξη 3,8%, αλλά ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 1,7% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.
Από εκεί και πέρα το σύνολο των επενδυτών είχε στραμμένο το βλέμμα στην ακρόαση της Janet Yellen ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση η αντικαταστάτρια του Ben Bernanke δήλωσε αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι Αγορές: "Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ωφελεί όλους τους Αμερικανούς. Η στήριξη της ανάπτυξης είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής. Η ανεργία είναι υπερβολικά υψηλή και ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω του 2%"
Με λίγα λόγια "Ας κάνουμε περισσότερα QE τώρα για να γίνει η δουλειά πιο γρήγορα" (!)
Η Αμερικανική Αγορά μετοχών παραμένει ισχυρή, υποστηρίζει η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον οίκο, η Janet Yellen είναι μια εκ των κορυφαίων πολιτικών αναλυτών στις ΗΠΑ και της αξίζει να είναι η επόμενη πρόεδρος της Fed. Προέβλεψε δε ότι ο S&P 500 θα φτάσει τις 1.900 μονάδες μέχρι τα τέλη του 2014.
Από εκεί και πέρα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δεσμευτούν την Παρασκευή να στηρίξουν τις Τράπεζές τους, εάν τα "stress tests" που θα πραγματοποιηθούν το 2014 δείξουν ότι χρειάζονται ενίσχυση κεφαλαίων, αναφέρει το προσχέδιο της σχετικής ανακοίνωσης, σύμφωνα με το Reuters. Σε περίπτωση που οι τα "stress tests" δείξουν ότι μια Τράπεζα έχει κεφαλαιακό έλλειμμα, το βάρος θα κληθούν να υποστούν οι μέτοχοι και άλλοι επενδυτές με τις Κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν τελευταίες "να καλύψουν την τρύπα". Εν καιρώ, αναφέρει το Reuters, πιθανόν από το 2015, θα ζητείται η βοήθεια ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης και των καταθετών άνω των 100.000, για την αναδιάρθρωση μιας Τράπεζας.
Δύσκολη παραμένει η πρόσβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην πίστωση όπως αποτυπώνει έκθεση της ΕΚΤ κάνοντας ειδική αναφορά στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης και στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της ΕΚΤ σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αναφέρει πως το 12% αναφέρουν απόρριψη των αιτήσεών τους για χρηματοδότηση από Τράπεζες. Σε Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία σχεδόν το ήμισυ των μικρών Επιχειρήσεων αναφέρουν πως "η ελλιπής πρόσβαση στην πίστωση είναι πολύ πιεστικό πρόβλημα". Στον αντίποδα, η Γερμανία είναι η μόνη Χώρα όπου η πρόσβαση των Επιχειρήσεων στην πίστωση βελτιώθηκε το τρίμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου.
Η Γαλλία υστερεί έναντι άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και πρέπει να προχωρήσει σε εκτεταμένα μέτρα για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, προειδοποιεί έκθεση του ΟΟΣΑ, σημεία της οποίας αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times".
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 3ο τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 2,96% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2012.
Σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο, μετά τις οριακές αναπροσαρμογές που έγιναν η ύφεση προσδιορίστηκε στο με 3,7% του ΑΕΠ, ενώ το πρώτο με 5,5%. Έτσι, για το πρώτο εννεάμηνο του έτους η ύφεση περιορίζεται στο 3,99% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή, δεν αντανακλάται στα στοιχεία για την απασχόληση. 'Οπως φάνηκε από την ανακοίνωση της EΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο, η ανεργία παρέμεινε στο 27,3%.
H BNP σημειώνει ότι ακόμα δεν υπάρχουν τα αναλυτικά στοιχεία, αλλά τονίζει ότι η επίδοση του τρίτου τριμήνου είναι καλύτερη από την εκτίμηση που είχε η ίδια διατυπώσει (πτώση 3,5% του ΑΕΠ). Εκτιμά πως η Ελλάδα επωφελείται από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η διάχυση των πόρων από το πρόγραμμα στην οικονομία και την μείωση του ρίσκου για έξοδο από το ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια εξισορρόπησης, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση επενδυτικών προσπαθειών παραμένει περιορισμένη και η εγχώρια ζήτηση θα εξακολουθήσει να δημιουργεί προσκόμματα στην ανάκαμψη.
Επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις εξαγωγές, δεδομένου ότι οι τελευταίες αντιστοιχούν σε μόλις 24% του ΑΕΠ αλλά εκτιμά ότι είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση ο εξαγωγικός τομέας να σηκώσει το βάρος σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ.
Η ανάσχεση της ύφεσης, πάντως, και το γεγονός ότι αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, δημιουργούν θετική ειδησεογραφία για την τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα. Η Τράπεζα αναμένει ότι τελικά θα βρεθεί λύση, τουλάχιστον στο δημοσιονομικό κενό για το 2014. Ωστόσο θέματα όπως το χρέος, όπως όλα δείχνουν θα πάνε για αργότερα.
Σύμφωνα με τη Dromeus, το τρέχον "bull market" στο Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως επισημαίνει, τα ιστορικά στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι οι Ελληνικές μετοχές μπορεί να φτάνουν στο ανώτατο όριό τους, τουλάχιστον συναθροιστικά. Αυτή η ένδειξη είναι ακόμα πιο έντονη εάν συνυπολογιστεί η απουσία αξιοσημείωτης διόρθωσης τους τελευταίους 17 μήνες. Ωστόσο ένα στοιχείο που υποστηρίζει το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου είναι η βαθιά επίπτωση της προηγούμενης περιόδου "bear market" (-83%) που δικαιολογεί πλήρως μια ισχυρότερη αντίδραση της Αγοράς, υπερβαίνοντας τις μέσες αποδόσεις και τη μέση διάρκεια, σημειώνει η Dromeus.
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, δέκα από αυτές κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αν συνεχίσουν να κινούνται "βόρεια" οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις εντοπίζονται ως εξής: Alpha Bank (0,68),MIG (0,5340 - 0,54), Frigoglass (6,70), Εθνική (4,40), Πειραιώς (1,57), ΔΕΗ (10,66), Ελλάκτωρ (3,50), Ελ. Πετρέλαια (9,70), Μέτκα (14,35) και Τέρνα Ενεργειακή (4,10).
Ελάχιστα πράγματα χαμηλότερα του 25αρη, όπου και σήμερα ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία των "αναγκαστικών" τοποθετήσεων, καθώς από αύριο παίρνει την θέση της Βιοχάλκο στον FTSE25 και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει την σημασία του ...
Κινητικότητα στον Fourli που επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους, ενώ στο Πλαίσιο και στα 6,00 ευρώ άλλαξαν χέρια 29952 τεμ. (όχι "πακέτο").
"Ανάποδα τα τιμόνια" στην ΕΚΤΕΡ, με την εικόνα να επιδεινώνεται μετά την εμφάνιση εντολής πώλησης 105630 τεμ. στα 0,77 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι λίγο αργότερα τα 50000 τεμ. αποσύρθηκαν, ο τίτλος συνέχισε να κινείται "νότια" κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας των 0,7270 ευρώ με σημαντικές απώλειες 9,13%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στα συμβόλαια του δείκτη και να παρουσιάζουν και νέα υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.779 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, γυρίζοντας σε premium 0,40%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 41.776, 20.429 Νοεμβρίου, 21.236 Δεκεμβρίου, 9 Ιανουαρίου και 102 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 381) κινήθηκαν μεταξύ 379 και 386 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15.000 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (590), ΔΕΗ (579), Alpha Bank (765), Εθνική (477), Πειραιώς (4.299), ΟΠΑΠ (104), Μυτιληναίο (443), Βιοχάλκο (483),Intralot (128), Ελ. Πετρέλαια (124), ΓΕΚ (2.187), MIG (361), Eurobank (356), Τιτάνα (125), Ελλάκτωρα (122).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 42%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 477 δικαιώματα (264 calls και 213 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (20.093.535 τεμ.), Εθνική (2.726.897 τεμ.), MIG (2.070.008 τεμ.).
Να σημειωθεί ότι 6.082 συμβόλαια, λήξεως Νοεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
Η Παρασκευή 15/11/2013 θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των Παραγώγων προϊόντων με υποκείμενο τίτλο την μετοχή της Βιοχάλκο. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της 15/11/2013, τα Παράγωγα προϊόντα επί της μετοχής της ΒΙΟΧΚ θα διαγραφούν, οπότε και σύμφωνα με βάση το άρθρο 2.6.12 του Κανονισμού § (7) και (8) θα ακολουθήσει χρηματικός διακανονισμός με βάση την τελευταία τιμή του υποκείμενου τίτλου την ημέρα αυτή. Για τα σχετικά προϊόντα δανεισμού, η ΕΤ.ΕΚ. θα εξασκήσει εντός της 15/11/2013 τα δικαιώματα της έναντι των αγοραστών.