Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται επιχείρηση... απεγκλωβισμού!

Τι σημαίνει η παραμονή του Γενικού Δείκτη από τα μέσα Οκτωβρίου στο στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 1.120 και 1.200 μονάδων. Πού θα βρει «καύσιμα» για υψηλότερα. Ποιες μετοχές θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν. Τα στατιστικά.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στην περιοχή των 1.130-1.135 μονάδων, τον FΤ25 στις 376,34 και τον FT MId στις 1.175,51 μονάδες.

Όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε αυτή την συγκυρία «...συνεχίζεται η πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη, που απλά επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι δύσκολα θα υποχωρήσει χαμηλότερα των 1120 - 1100 μονάδων και ακόμα δυσκολότερα θα επιτύχει κλεισίματα υψηλότερα των 1202 μονάδων. Έτσι όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις αποδεικνύονται περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα, με κάποιες από τις Δεικτοβαρείς μετοχές να διορθώνουν και άλλες λιγότερες να κρατάνε τα "προσχήματα" για τον Δείκτη».

Πράγματι από τα μέσα Οκτωβρίου η διακύμανση του ΓΔ και του 25άρη περιορίζεται σε ένα στενό εύρος 70-80 μονάδων με χαμηλό όριο τις 1.130-1.120 και υψηλό τις 1.200-1.205 μονάδες.

Το γεγονός πως στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο μέσος όρος συναλλαγών μειώθηκε αισθητά (σε σύγκριση με τον μ.ο των προηγούμενων δύο εβδομάδων) ενισχύει την εκτίμηση, πως ορισμένα «ισχυρά χέρια» μένουν εκτός παιχνιδιού και ότι οι αναμενόμενες εισροές (κυρίως λόγω MSCI) είναι μέτριες και περιορίζονται σε λιγοστές μετοχές.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως η αγορά δεν μπορεί να προσελκύσει «νέο χρήμα», πως τα επιχειρηματικά stories περιορίζονται σε 2-4 μεμονωμένες περιπτώσεις.

Επιλεκτικές κινήσεις που επ' ουδενί μπορούν να δημιουργήσουν «μόχλευση» σε μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, να διαχύσουν το ενδιαφέρον και τη ρευστότητα προς τη «μεσαία» και «χαμηλότερη» κατηγορία.

Με βάση τα στοιχεία των δύο προηγούμενων μηνών οι επενδυτικές μερίδες ούτε έχουν αυξηθεί αριθμητικά, ούτε έχουν «ανεβάσει» τζίρους. Πράγματι αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται μόνο σε συνεδριάσεις έντονες ανοδικής κίνησης ή πιεστικής διόρθωσης, οπότε και είτε κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμες θέσεις ή κλείνουν stop losses.

«Νέο χρήμα» δεν έρχεται, το δε παιχνίδι δεν λέει να...ανοίξει και σε άλλες πέραν των 15-20 μετοχών σχεδόν αποκλειστικά από τους FT25 και FT MId.

Βέβαια η αλήθεια είναι, πως η μεν κυβέρνηση επιχειρεί μετά τον πολιτικό χρόνο -που φαίνεται ότι εξασφάλισε- να κερδίσει και σε οικονομικό, επιχειρηματικό επίπεδο.

Λιγοστές οι κινήσεις ουσίας τις τελευταίες ημέρες λ.χ. η στρατηγική συνεργασία της ΓΕΚ/Τέρνα με το York Capital ή ακόμη η σπουδή της διοίκησης του ΟΤΕ να προχωρήσει σε ακόμη ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (περίπου 1.000 εργαζομένων). Λιγοστές οι ειδήσεις και οι ενέργειες που μπορεί να προσδώσουν δυναμική όχι στην αγορά συνολικά αλλά σε επί μέρους κλάδους και εισηγμένες.

Ενδεικτική η περίπτωση της...νέας επανεκκίνησης των «μεγάλων οδικών αξόνων» ή η αξιοποίηση κεφαλαίων της ΕΤΕπ, που συνέβαλαν στην χρηματιστηριακή μόχλευση των Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ/Τέρνα και λιγότερο την ΙντραΚατ.

Στο επιχειρηματικό πεδίο η ΒΙΟΧΑΛΚΟ προχωρά στην υλοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης (πλούσια η αρθρογραφία του euro2day, συνοπτικό υλικό «ανέβηκε» στον Εκηβόλο της Παρασκευής 15/11. σ.σ. σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τη Δευτέρα).

Παρ' όλα αυτά δεν βοηθά και το μάκρο-οικονομικό περιβάλλον. Αγεφύρωτο το χάσμα Αθηνών- Βρυξελλών, δεν θα υποκύψουμε σε νέα μέτρα λιτότητας δηλώνει/προειδοποιεί ο Γ. Στουρνάρας (στο CNBC) γνωρίζοντας πολύ καλά πως η κοινωνία δεν αντέχει.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει η Αλεξάνδρα Γκίτση, δεν πιάστηκαν οι στόχοι για δάνεια προς επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η μη επίτευξη του αρχικού στόχου αποδίδεται από τραπεζικά στελέχη στο κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε τον Οκτώβριο. Οι ίδιοι δεν έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση για το αν εκτιμούν ότι το κλίμα θα αποκατασταθεί σύντομα. Οι... αιτιάσεις του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού δυστυχώς δεν βελτιώνουν την απαράδεκτη κατάσταση, που πλέον ξεπερνά τα όρια. Αν είναι δυνατόν.

Ετσι ο... μονόδρομος για την αγορά είναι αναπόφευκτος, επικέντρωση του παιχνιδιού στις 15-20 λίγο ως πολύ γνωστές μας εισηγμένες με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στις μετοχές που...σε στέλνουν ταμείο.

Όπως παραδέχονται χρηματιστηριακοί παράγοντες υπό αυτές τις συνθήκες και με τον πολιτικό παράγοντα κοντά στο όριο ενός «θεωρητικού πολιτικού ατυχήματος» οι 1.100-1.200 μονάδες (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) είναι ορθά αποτιμημένες. Με βάση και τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου (και εννεαμήνου) που μπορούν να «κάνουν τη διαφορά» μόνο σε επί μέρους περιπτώσεις (λ.χ. Τιτάν).

Για τη συνέχεια μετά και το...ασθενές «κλείσιμο» της σειράς μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις. Ει μη μόνον στην περίπτωση που συμπέσουν τα...συμφέροντα των διαχειριστών που «κλείνουν βιβλία» τέλη Νοεμβρίου- πρώτο 5νθήμερο Δεκεμβρίου, μετατεθεί για μετά τις εορτές η λήψη των όποιων μέτρων, οι πρόνοιες στο μεσοπρόθεσμο (Δεκέμβριος) δεν προβλέπουν επιπλέον βάρη και λόγω MSCI αυξηθεί κατά τι η εισροή ξένων κεφαλαίων σταδιακά μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση έχουμε αναφερθεί πλειστάκις πως χρειάζεται πειστική ανοδική διάσπαση των 390 μονάδων- προκειμένου να καταγραφούν νέα υψηλά πάνω από τις 400 μονάδες (για τον FΤ25) και ο μ.ο συναλλαγών να ξεπεράσει τα 100-110 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.133,46 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 3,04%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 3,30% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 4,95%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης (7,62%), Κατασκευές- Υλικά (3,74%), και Τηλεπικοινωνίες (0,57%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Βιομηχανικά Προιόντα – Υπηρεσίες (-14,42%) και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-5,87%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αθηνα (52,22%), Γενική Τράπεζα (51,52%), PC Systems (43,75%), ΕΚΤΕΡ (23,16%), Παρνασσός (21,85%), Ακρίτας (20,34%), Χατζηκρανιώτης  (19,35%), ΒΙΣ (19,15%), Unibios (18,97%) και Τζιρακιάν (14,44%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βιοχάλκο (-29,70%), Spider (-29,51%), Δάιος Πλαστικά (-26,29%), Ιντεάλ (-25,39%), Νίκας (-25%), Μπουτάρης (ΚΑ) (-24,44%) Πήγασος Εκδοτική (-20%), Compucon (-20%), Pasal (-18,37%) και Lavipharm (-17,13%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v