Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα στο ΧΑ

Απώλειες 3% για τον Γενικό Δείκτη και 3,78% για τον τραπεζικό, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Ήπια πτώση προς τις 1.130 μονάδες σήμερα, με πιέσεις σε τράπεζες, αλλά και ΓΕΚΤέρνα, Interalot, Μυτιληναίο, MIG. Ισχυρά κέρδη κόντρα στην πτωτική κίνηση για ΟΤΕ.

Συνεχίζεται η πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη, που απλά επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι δύσκολα θα υποχωρήσει χαμηλότερα των 1120 - 1100 μονάδων και ακόμα δυσκολότερα θα επιτύχει κλεισίματα υψηλότερα των 1202 μονάδων.

Έτσι όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις αποδεικνύονται περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα, με κάποιες από τις Δεικτοβαρείς μετοχές να διορθώνουν και άλλες λιγότερες να κρατάνε τα "προσχήματα" για τον Δείκτη.

Ευνόητο είναι ότι με αυτά τα δεδομένα δεν λείπουν τα "παράξενα" που δημιουργεί το συνεχόμενο "rotation". Π.χ. χθες οι Τράπεζες έβγαλαν αγοραστές και σήμερα, πλην της Πειραιώς, κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Μέσω των δημοπρασιών, κατά την χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,95% ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ηγήθηκε (έστω και αποτυχημένα) της προσπάθειας αντίδρασης. Αν ο τίτλος θέλει να πείσει ότι μπορεί "το κάτι παραπάνω", πρέπει να κινηθεί προς τις επόμενες βραχυχρόνιες αντιστάσεις στα 8,98, 9,20 και 9,50 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, πρώτη στήριξη στα 8,57 ευρώ και πολύ σημαντική στα 7,80 ευρώ.

Αντίθετα, σε "λογικά πλαίσια" κινήθηκε ο τίτλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η στήλη είχε ειδοποιήσει ότι στην χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν οι "αναγκαστικές" τοποθετήσεις λόγω εισόδου της μετοχής στον δείκτη FTSE25 και στην θέση της Βιοχάλκο και σήμερα, απόλυτα φυσιολογικά, ήλθε η διόρθωση.

Σταμάτησαν και τα "πονταρίσματα" στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, για πιθανή υποβολή δημόσιων προτάσεων από την μητρική και όλοι οι τίτλοι, πλην της Σωλ. Κορίνθου που τερμάτισε την συνεδρίαση αμετάβλητη, έκλεισαν στο "κόκκινο".

Από εκεί και πέρα και επειδή επικρατεί σύγχυση μεταξύ επενδυτών και επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά την ημερομηνία που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό της μέσης τιμής εξαμήνου, αν αυτή είναι η 15/10 και έξι μήνες πριν (που αναφέρεται και στο ενημερωτικό δελτίο), σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec, οι μέσες τιμές εξαμήνου είναι οι εξής: Σωλ. Κορίνθου (2,15), Ελβάλ (2,00), Σιδενόρ (1,67), Ελ. Καλώδια (1,60), Χαλκόρ (0,8650), ΕΤΕΜ (0,4200) και ΣΙΔΜΑ (0,5638).

Αν πάλι σημείο αναφοράς είναι η 15/11 και έξι μήνες πριν, όπου επίσημα ολοκληρώνεται η διασυνοριακή συγχώνευσης, με στοιχεία της ίδιας ΑΧΕ οι μέσες τιμές εξαμήνου είναι οι εξής: Σωλ. Κορίνθου (2,12), Ελβάλ (1,98), Σιδενόρ (1,66), Ελ. Καλώδια (1,5780), Χαλκόρ (0,8586), ΕΤΕΜ (0,4186) και ΣΙΔΜΑ (0,5334).

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που συνέπεσε και με την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1150,33 μονάδες (+0,59%), όμως μετά τις 13.33 κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο, υποχώρησε μέχρι τις 1122,46 μονάδες (-1,85%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1130,32 (-1,16%) και τελικά έκλεισε στις 1133,46 μονάδες με απώλειες 0,89%.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, έφθασε τα 104,5 εκατ. από τα οποία τα 19 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΦΡΛΚ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 53% του συνολικού τζίρου, αφορούσε συναλλαγές μόλις τεσσάρων τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Jumbo.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ, ενώ δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΛΠ, Motor Oil, Jumbo.

Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG και ΕΧΑΕ, ενώ δεν υπήρξε τίτλος που να κλείσει στο υψηλό ημέρας.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να "μετρά" εβδομαδιαίες απώλειες 3,04% και τον Τραπεζικό δείκτη απώλειες 3,78%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 24,84% και ο Τραπεζικός απώλειες 20,2%. Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,9 εκατ. μειωμένη κατά 8,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Εξαιρετικά προβληματική η "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς, με τις πτωτικές μετοχές να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ξεπέρασε κατά πολύ το 1 προς 2 (!)

Τι αχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

---Μάνος Χατζηδάκης

Σε χαμηλότερους ρυθμούς κινήθηκαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τόσο σε συναλλαγές όσο και σε τελικό πρόσημο συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες για τον Γενικό Δείκτη, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι σε επίπεδο νέων ώστε να δικαιολογείται κάτι θετικότερο από πλευράς τάσης, από την άλλη πλευρά η φθορά σε επίπεδο μονάδων ήταν μάλλον αναμενόμενη από την στιγμή που οι προσδοκίες άρχισαν να χάνουν σε δυναμική ενώ τα έως τώρα αποτελέσματα των εταιρειών αν και κινήθηκαν καλύτερα από τις εκτιμήσεις στερούνται το στοιχείο της έκπληξης. Η μόνη θετική ανάγνωση έως τώρα είναι η βελτίωση κάποιων ακραία αρνητικών καταστάσεων καθώς πληθαίνουν οι εταιρείες που προσεγγίζουν το νεκρό σημείο στην τελική γραμμή, είτε σε επίπεδο τριμήνου είτε σε επίπεδο εννεαμήνου, εμφανίζοντας τα πρώτα απτά δείγματα γραφής των αναδιαρθρώσεων σε επίπεδο κόστους στον ισολογισμό τους.
 
Αυτό ωστόσο δεν φτάνει καθώς η Αγορά έχει προεξοφλήσει ένα σημαντικό μέρος αυτής της εξέλιξης και οι επενδυτές αναζητούν περισσότερο βάθος στην κερδοφορία και την προοπτική ανάπτυξης των εταιρικών αποτελεσμάτων.
 
Την ίδια στιγμή οι συνεχείς παρατάσεις στις συζητήσεις με την τρόικα επισκίασαν την βελτίωση που παρατηρήθηκε στο ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ ενώ η ανακοίνωση για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank περισσότερο σύγχυση προκάλεσε,  αφού δεν διευκρινίζεται επαρκώς αν πρόκειται για διάθεση μετοχών ή νέες μετοχές που θα εκδοθούν ή και τα δύο.
 
Τα δύσκολα για τον Γενικό Δείκτη έχουν αρχίσει να φαίνονται μετά την συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης όπου μετά από δύο μήνες αναιρέθηκε το σήμα αγορών του κινητού μέσου των 30 ημερών ακολουθώντας τον MACD ο οποίος έχει από νωρίς (1.189) δώσει σήμα εξόδου από την Αγορά.
 
Οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον της ουδέτερης ζώνης, σαφώς αποφορτισμένοι από την υπεραγορασμένη εικόνα με πτωτική όμως δυναμική αφού μετά από κάθε ανοδική αντίδραση σημειώνουν νεότερο χαμηλό.
 
Η πρώτη στήριξη στις 1.150 μονάδες φαίνεται να αποτελεί παρελθόν και οι πιθανότητες άμεσης προσέγγισης της επόμενης ζώνης που εδράζεται στις 1080 μονάδες απέκτησαν πλειοψηφικό ποσοστό. Στο συγκεκριμένο επίπεδο συμπληρώνεται ποσοστό διόρθωσης από το πρόσφατο υψηλό 10%, όπου πιθανόν να υπάρξει ενεργοποίηση κάποιων αντανακλαστικών αντίδρασης.
 
Προσεγγίζοντας την κομβική ημερομηνία της 26ης Νοεμβρίου (MSCI) εκτιμούμε ότι η Αγορά θα αρχίσει να ανεβάζει στροφές προς το μέσον της άλλης εβδομάδας.
 
Σημείο αναφοράς παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, μετά από ένα δυνατό Οκτώβριο, πέφτοντας κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση. Μέχρι την επανάκαμψη των συναλλαγών διατηρούμε την επιφυλακτική στάση και θα εξετάζαμε την συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη πέριξ των επιπέδων των 1080 μονάδων για να μεταβάλλουμε ως προς το θετικότερο αυτή την στάση.
 
Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας να εκκρεμούν, το ενδιαφέρον θα στραφεί μοιραία στα αποτελέσματα τα οποία πυκνώνουν την παρουσία τους ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις από ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ (20/11) ενώ την προηγούμενη ημέρα δημοσιεύει η S&B. Η Autohellas προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ύψους 0,64 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την ίδια ημέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Βιοχάλκο στο Euronext. Τέλος, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου αναμένεται η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2014, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
 
---Στρατής Πολυχρονέας
 
Η αύξηση της αβεβαιότητας (διαπραγματεύσεις τρόικας-Κυβέρνησης, με το Υπουργείο Οικονομικών να έχει προτείνει  πακέτο διαρθρωτικών μέτρων ύψους €1,3 δισ. για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού) και η υποχώρηση των ξένων εντολών αγοράς, οδήγησαν μετοχές και ομόλογα σε χαμηλότερα επίπεδα την εβδομάδα που διανύσαμε, παρά τα "καλύτερα" μακροοικονομικά στοιχεία (ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα), τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνά κάνεις και την παραδοσιακή αποκομιδή κερδών σε θεσμικά χαρτοφυλάκια για το κλείσιμο του έτους (κέρδη 24,8% για το ΓΔ και 21,5% για τον FTSE Large Cap) που δε συνάδει κατ’ ανάγκη με την ημερολογιακή λήξη του και η οποία είναι λογικό να ενισχύεται,  όταν υπάρχουν σημαντικές ψηφοφορίες στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα (Προϋπολογισμός, Ενιαίος Φόρος Ακινήτων).
 
Από τεχνικής απόψεως για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE Large Cap οι στηρίξεις εντοπίζονται  στις 1,080 και στις 360 μονάδες αντίστοιχα.
 
Κατά τα άλλα το ενδιαφέρον των επενδυτών στο εσωτερικό, πλην βεβαίως των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, αναμένεται να εστιασθεί στα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄3μήνου δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της υποχρεωτικής ανακοίνωσής τους.
 
Στο εξωτερικό, πλην των μακροοικονομικών στοιχείων, σημείο αναφοράς αποτελούν οι δηλώσεις της Yellen (έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα τους τελευταίους μήνες, καθώς θα διαδεχτεί το Bernanke στον προεδρικό θώκο της FEDστα τέλη Ιανουαρίου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), η οποία δε διατίθεται να τραβήξει το "δεκανίκι" ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας, δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση , συντηρώντας κέρδη ύψους  άνω του 21% για  τη Wall Streetαπό την αρχή του έτους.
 
Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δημιουργία Κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά όχι τόσο για τους ίδιους τους Γερμανούς, όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη που περισσότερο ελπίζει, παρά περιμένει, αλλαγή στη συνταγή λιτότητας για την κρίση και ενδεχομένως και μια ταχύτερη Τραπεζική ένωση.
 
Από τεχνικής απόψεως και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. οι στηρίξεις σε S&P 500 και DAX εντοπίζονται στις 1,750 μονάδες και στις 9,070 μονάδες αντίστοιχα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Αξιοσημείωτα κέρδη στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,95% τουNikkei (επέστρεψε υψηλότερα των 15165 μονάδων), μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να διεκδικούν νέα ιστορικά υψηλά παρά την χθεσινοβραδινή υποβάθμιση Αμερικανικών Τραπεζών από την Moody΄ς.
 
Πιο συγκεκριμένα, στην υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα των Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Bank of New York Mellon προχώρησε η Moody's, θεωρώντας ότι η Κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να τις βοηθήσει να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους στο ενδεχόμενο κρίσης. Αντιθέτως, ο οίκος διατήρησε αμετάβλητες τις αξιολογήσεις των Bank of America, Citigroup, State Street και Wells Fargo.
 
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν φθάσει οι χρεοκοπίες Επιχειρήσεων στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου οι χρεοκοπίες εταιρειών ανήλθαν στις 9.902, καταγράφοντας αύξηση 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Όπως αναφέρει η εταιρεία Cerved, η οποία ειδικεύεται σε αναλύσεις για το επιχειρείν στην Ιταλία, ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών είναι ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας.
 
Η Credit Suisse προτρέπει τους επενδυτές να είναι "overweight" στις μετοχές της Περιφέρειας, με προτίμηση προς τις Αγορές της Ιταλίας και της Ιρλανδίας. Η CS δηλώνει "benchmark" για την Αγορά της Ισπανίας (είναι υπερτιμημένη και ακριβή βάσει κάποιων δεικτών). Παράλληλα, "benchmark" είναι η σύσταση και για την Ελλάδα ενώ στον αντίποδα "underweight" είναι η σύσταση για την Πορτογαλία.
 
Ειδικά για την Ελληνική Αγορά μετοχών, αν και η σχετική της αποτίμηση της σε σχέση με την Ηπειρωτική Ευρώπη φαίνεται αρκετά "τραβηγμένη" σε όρους P/E για τους επόμενους 12 μήνες, την ίδια στιγμή είναι πιο φθηνή σε σχετικούς όρους P/BV(δείκτης τιμής προς λογιστική αξία).
 
Η Credit Suisse εξακολουθεί να "βλέπει" σαν παράγοντες ανησυχίας:
 
Το Τραπεζικό Σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο και επισημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,2% και ίσως απαιτεί ένα δείκτη 10% έως 12%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της.
 
Το "κενό" της Χώρας (χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό), βάσει των εκτιμήσεων της Credit Suisse τοποθετείται στα 4 - 5 δισ. ευρώ το 2014 και σε 6-7 δισ. ευρώ το 2015. Αυτό το κενό χρηματοδότησης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2014, όταν η μεγάλη πληρωμή που οφείλεται στην ΕΚΤ λήγει.
Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζουν να απογοητεύουν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η αδυναμία περαιτέρω ανόδου των τιμών των Τραπεζικών μετοχών οφείλεται σε ορισμένες αβεβαιότητες, αναφέρει η Exotix. Η πρώτη περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων πλησιάζει (με πρώτη αυτή της Alpha Bank στις 10 Δεκεμβρίου) και φαίνεται ότι οι περισσότεροι μικροεπενδυτές θα τα ασκήσουν. Παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα επαναγοράς των warrants (και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει σε premium;).
 
Μία ακόμα αβεβαιότητα αποτελεί η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με την τρόικα. Όπως σημειώνει η Exotix είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να επιτευχθεί τελικά τον Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο.
 
Εντωμεταξύ τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα οι εταιρείες, δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά.
 
Η Coca Cola έχει χάσει τον "ρυθμό" της, τα ΕΛΠΕ αν και ανακοίνωσαν καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα παραμένουν αδύναμα - κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για τη μερισματική πολιτική της εταιρείας- ενώ στη Τιτάν οι προσδοκίες της Αγοράς είναι μάλλον πολύ υψηλές. Καλύτερη εικόνα εμφανίζει ο ΟΤΕ, όπου υπάρχει μια πιθανή στρατηγική κίνηση- κλειδί και αφορά σε πιθανή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της DT στην εταιρεία.
 
Η επιβράδυνση της ύφεσης στην Ελλάδα ήταν κάτι εποχιακό και ήδη στο τρέχον τρίμηνο ανεβάζει και πάλι ρυθμούς, σχολιάζει η Citi, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.  Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η ύφεση στο γ' τρίμηνο περιορίστηκε λόγω του Τουρισμού. Την ίδια ώρα όμως οι μηνιαίοι δείκτες από τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας (λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή κτλ) εξακολουθούν να δείχνουν ότι το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους αποδυναμώνεται. Κάτι, που σύμφωνα με τη Citi θα αποτυπωθεί στα στοιχεία του δ' τριμήνου. Την ίδια ώρα η Citi θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα νέα μέτρα θα συνεχιστούν για αρκετές εβδομάδες με δεδομένο ότι η Αθήνα δεν επείγεται για τη δόση του 1 δισ ευρώ.
 
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α., τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE25 συνεχίζουν να κινούνται σε σταθεροποιητικό κανάλι.
 
Σύμφωνα με τα απόλυτα βραχυχρόνια διαγράμματα, η εικόνα θα αλλάξει επί το θετικότερον, αν ο Γενικός Δείκτης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1179 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 392 μονάδων.
 
Σταθεροποιητικά, ή ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, με μοναδικές εξαιρέσεις τους ΟΠΑΠ, Intralot, Πειραιώς και Alpha Bank.
 
Οι παραπάνω τίτλοι για να επιστρέψουν σε βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 9,53 ευρώ (ΟΠΑΠ), 2,09 ευρώ (Intralot), 0,68 ευρώ (Alpha Bank) και 1,46 ευρώ (Πειραιώς).
 
Λίγα τα ενδιαφέροντα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Έτσι, ο Πετρόπουλος με ελάχιστες συναλλαγές δείχνει να διατηρεί την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που έχει ξεκινήσει από τα 1,57 ευρώ (κλείσιμο 29/10), με "ανοιχτές" εντολές και χωρίς "bid" τα σημερινά ημερήσια κέρδη για την Αθηνά, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile και δεύτερη για την Ελτράκ (με ελάχιστες συναλλαγές), ενώ εντύπωση έκαναν οι εντολή αγοράς 99000 τεμ. στα 0,1400 ευρώ και πώλησης 110396 τεμ. στα 0,1840 ευρώ για τον Χατζηκρανιώτη.
 
Παραμένει σε εξέλιξη η πλαγιοανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τα 0,2250 ευρώ (κλείσιμο 2/8) για την Unibios, ενώ στην Creta Farm και στα 0,7120 ευρώ άλλαξαν χέρια 131505 τεμ. (όχι "πακέτο").   

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με επιφυλακτικά ανοδικές διαθέσεις και κατέληξε σε αξιοπρόσεκτη υποχώρηση, η τελευταία της εβδομάδας, είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου και την σημαντική συρρίκνωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ σταθερά έμειναν τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.039 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, με σχετικά μεγαλύτερες απώλειες, γυρίζοντας σε discount 0,25%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.432, 3.965 Νοεμβρίου, 9.434 Δεκεμβρίου, 32 Ιανουαρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα -Δεκέμβριος-, 374,5) κινήθηκαν μεταξύ 371,75 και 384,5 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8.000 Jumbo, 7.000 EEE), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (856), ΔΕΗ (1.094),Alpha Bank (2.308), Εθνική (825), Πειραιώς (2.475), ΟΠΑΠ (118), Μυτιληναίο (846), Βιοχάλκο (388), Intralot (325), ΓΕΚ (583), MIG (153), Eurobank (245), EurobankProperties (119).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE υποχώρησε στο 39%, με τον όγκο συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στα 456 δικαιώματα (91 calls και 365 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (20.093.535 τεμ.), Εθνική (2.726.897 τεμ.), MIG (2.070.008 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v