Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πολιτική μέγκενη η Σοφοκλέους

Στην ελληνική πραγματικότητα κινείται το Χρηματιστήριο, που βαλτώνει στα επίπεδα των 1.150 μονάδων, όταν η Wall σπάει τα κοντέρ και τα ευρωχρηματιστήρια επιστρέφουν σε επίπεδα 2008 - 2007. Στο επίκεντρο και η Εθνική Τράπεζα.

Σε πολιτική μέγκενη η Σοφοκλέους

Διστακτική άνοδος στο χρηματιστήριο, σε υψηλότερα επίπεδα από το 2008 οι ευρωαγορές, «νέο υψηλό» στο νήμα για τον Dow Jones.

Το ότι δοκιμάστηκε και επιβεβαιώθηκε -κατ' αρχάς για εχθές- η περιοχή των 375-370 μονάδων για τον FΤSE 25 προσμετράται στα ενθαρρυντικά των ημερών. Στις 379,71 μονάδες το κλείσιμο του δείκτη, με χαμηλό ημέρας στις 375,03 (καλά, με το... χιλιοστόμετρο γίνονται οι πράξεις...), με τον Γενικό Δείκτη στις 1.141 μονάδες, τον FT Mid στις 1.171 και τον τραπεζικό δείκτη στις 180 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 80,2 εκατ. ευρώ (με 37 εκατ. τεμάχια), από τα οποία 20 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς και άλλα περίπου 16 εκατ. στις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Εάν στις δύο τελευταίες προστεθούν οι συναλλαγές στον τίτλο της ΔΕΗ (άλλα 3,6 εκατ. ευρώ), η μη τραπεζική τριάδα συνεχίζει να ελκύει ρευστότητα, να έχει μόχλευση και να δίνει υπεραξίες.

Στα χαρακτηριστικά της χθεσινής διστακτικής ανόδου αναφέρεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο -σχεδόν αποκλειστικά- για εγγενείς λόγους υστερεί μεσομακροπρόθεσμα έναντι της Wall ή των ευρωχρηματιστηρίων, που επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Εύλογο και απόλυτα αναμενόμενο, καθώς το Χ.Α. είναι ένας από τους καθρέφτες της ελληνικής περίπτωσης και αναπόσπαστο μέρος του προβλήματος.

Με την... όπισθεν κινούνται οι διαπραγματεύσεις δανειστών - Αθηνών, όμως η συγκυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει πολιτικό χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές. Εκτίμηση που θα πρέπει να συνυπολογίζεται και κατά την άποψή μας θα φανεί όταν το αγκάθι των πλειστηριασμών αποτιμηθεί στην πραγματική του διάσταση.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, με το πολιτικό πεδίο να αφήνει ανοιχτά όλα τα θεωρητικά ενδεχόμενα, πορεύεται και θα εξακολουθήσει να προχωρά και να προεξοφλεί η αγορά.

Αγοράστε ποιοτικές ελληνικές μετοχές συνιστά η BofA, που επί της ουσίας δεν λέει τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο από αυτό που συντελείται στην αγορά μας από τα ελάχιστα του Ιουνίου-Ιουλίου 2012. Θυμίζουμε: ο Γ.Δ. χαμηλότερα και των 800 μονάδων, ο 25άρης στις 270 μονάδες, όταν για παράδειγμα η μετοχή του ΟΤΕ είχε 4,5-5 ευρώ. Βέβαια ακόμη χαμηλότερες τιμές είχαν καταγραφεί νωρίτερα, με τον εμφανή σχηματισμό από τους πυθμένες του 2011-2012 και του 2013 να παραπέμπει σε προσπάθεια αναστροφής μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Στην ενδιαφέρουσα έκθεση της BofA εκτός όλων των άλλων επιβεβαιώνεται η τακτική των επιλεκτικών τοποθετήσεων που ακολουθείται σταθερά από ξένα χαρτοφυλάκια και διορατικούς διαχειριστές. Αλήθεια, ποιος δεν θυμάται σε τι επίπεδα αποτίμησης της ΔΕΗ ο St. Butt και το fund Silchester «έχτιζαν θέσεις στη μετοχή της; Περίπτωση ενδεικτική ενός stock picking, που από τα χαμηλά του 2102 αποδίδει υπεραξίες, όχι μόνο στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά σταδιακά και στο μεγαλύτερο μέρος του FTSE 25 και του FT Mid.

Σταδιακά χτίστηκαν θέσεις από τον Μυτιληναίο, τη Folli Follie, την ΕΧΑΕ μέχρι τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά., ανεβάζοντας τον πήχη σε επίπεδα αποτίμησης (των συγκεκριμένων εταιρειών) του 2009-2008 ακόμη και του 2007.

Διαδικασία που λίγο ως πολύ θα συνεχιστεί στα επόμενα τρίμηνα και εάν υποθέσουμε πως η χώρα θα κινείται σε περιβάλλον σ.Κ.Σ (σχετικά Κανονικών Συνθηκών), θα αναδείξει και άλλες μετοχές-εισηγμένες.

Αυτή παραμένει η μεσομακροπροσέγγισή μας όσον αφορά την αγορά και δεν φαίνεται να αλλάζει, με βάση όσα διαδραματίζονται μέχρι τώρα. Αποτελεί δε γνώμονα και της βραχυπρόθεσμης εκτίμησής μας (σε ορίζοντα 6 μηνών), καθώς και στη συνέχεια πολλές μετοχές θα υπεραποδίδουν έναντι των βασικών δεικτών.

Στις 1.150 μονάδες ο Γ.Δ. -με κοινή άποψη πως καλά είναι στο εύρος των 1.100/1.080-1.200 μονάδων-, αλλά με αρκετές μετοχές να σημειώνουν διψήφια ποσοστά ανόδου. Κατά 30% έχει ενισχυθεί στο τρίμηνο η μετοχή του ΟΤΕ έναντι 23% του Γ.Δ. Περίπου 30% και για τη μετοχή της ΔΕΗ, κατά 44,5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

Από τεχνική πλευρά, η δοκιμασία-επιβεβαίωση και εχθές των 375-370 μονάδων είναι αρκετά ισχυρή ένδειξη πως η αγορά βραχυπρόθεσμα μπορεί να κινηθεί προς τις 385. Στις τράπεζες σηματωρός μας παραμένει η μετοχή της Εθνικής, που εχθές υποχώρησε έως τα 4,05 ευρώ.

Θυμίζουμε πως στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day.gr με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κλειδί οι 375-371 μονάδες για τον FTSE 25», σημειώναμε ειδικά για τον τίτλο της ΕΤΕ: «...Έως τα 4,17 ευρώ διόρθωσε η μετοχή της Εθνικής γυρίζοντας από το υψηλό ημέρας των 4,31 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναλύονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την Πανγαία, ένα deal που έχει προκαλέσει ένθεν-κακείθεν προσεγγίσεις. Η μετοχή της Εθνικής έχει... διορθωτικό υπόβαθρο έως τα 4,04 ευρώ, καθώς πρόκειται για τοπικό χαμηλό που σημειώθηκε δύο φορές, στις 13 και στις 5 Νοεμβρίου». Εκτίμηση και θέση μας που βραχυπρόθεσμα δεν αλλάζει.

Στη συνέχεια θα ανεβάσουμε (στον Εκηβόλο) μέτρηση και σύντομη τεχνική προσέγγιση για τον Γενικό Δείκτη, επιτρέποντας μία μικρή... παρασπονδία χάριν παικτών και φίλων που εστιάζουν περισσότερο σε αυτόν έναντι του FTSE 25.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v