Βελτιώνεται το κλίμα στη Σοφοκλέους

Η Σοφοκλέους ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής στο θετικό κλίμα που δημιουργούν οι ξένες αγορές, παραμένει, ωστόσο, ζητούμενο η επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η διόρθωσή της έχει σε μέγιστο βαθμό ολοκληρωθεί μέσα από τη συμπεριφορά τραπεζών και τηλεπικοινωνιών. Πιέσεις στον ΟΠΑΠ λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θετικό περιβάλλον των ξένων αγορών που χρειάζεται η Σοφοκλέους, το έχει και σήμερα. Θα ήταν παράλογο, στη δική μας περίπτωση, να ζητήσουμε περισσότερα και διακυμάνσεις ανάλογες αυτών που χαρακτηρίζουν τώρα Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Ζητούμενο για την αγορά είναι η εξασφάλιση μακροπρόθεσμων στηρίξεων, η επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η δική μας διόρθωση έχει σε μέγιστο βαθμό ολοκληρωθεί, ενώ των ξένων και ειδικότερα του Dow όχι, και τα θετικότερα μπορεί να περιμένουν για λίγες ημέρες.

Αυτό που προέχει είναι η διαμόρφωση ”αποτρεπτικής δύναμης” για τον τραπεζικό δείκτη, οπωσδήποτε πέριξ των 3.330 μονάδων για αυτή την περίοδο. Δεδομένου ότι το ”χαμηλό” ημέρας για τον κλάδο έχει διαμορφωθεί στις 3.352 μονάδες και το ανώτατο στις 3.389 μονάδες, τίθεται ως άμεση προτεραιότητα η επαναπροσέγγιση των 3.400 μονάδων και τίποτα περισσότερα. Τεχνικά, ο δείκτης χρειάζεται την με κάθε τρόπο επαναφορά του στη συγκεκριμένη περιοχή – σημείο αναφοράς, στο οποίο επιμένουμε ιδιαίτερα στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Καλώς κακώς, το ”κλειδί” του Δείκτη, είναι τράπεζες και τηλεπικοινωνίες. Ας εξασφαλιστούν οι 3.400 για τον πρώτο και οι 1.000 για τον δεύτερο και τα ξαναλέμε. Η ευεργετική επίδραση αυτής της προσέγγισης καταγράφεται εύγλωττα αφενός μεν στον συσχετισμό κερδισμένων / χαμένων μετοχών, αφετέρου στην εμπορευσιμότητα κυρίως μετοχών εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το ότι ”ανέβαζε τζίρους”, για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες η μετοχή του ΙΑΣΩ, προϊδέαζε για τη σημερινή αντίδραση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη μετοχή του Ατέρμων, της ASCO, της Ιντρακόμ Κατασκευές, των ΕΤΕΒΑ, Rilken, Ολυμπιακής Τεχνικής και ορισμένων ακόμη.

Για την επόμενη ώρα θα θέλαμε να διαπιστώσουμε ποια είναι η πραγματική επιθυμία (και προσέξτε το, όχι δυνατότητα και δυναμική) αυτών που ενεργοποιούνται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Πρέπει να καταγραφεί στην επόμενη ώρα, η μεταβολή της μέχρι προχθές κακής μας διάθεσης και αρνητικής μας ψυχολογίας, πρέπει η συγκρατημένη αισιοδοξία να μετατραπεί σταδιακά και σε… μονάδες.

Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι μετά από καιρό παρενέβησαν και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση –συντονισμένα ή όχι δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία- οι θεσμικοί άρχοντες του ΧΑΑ και του ΣΜΕΧΑ. Προσβλέπουμε σε άμεση, ει δυνατόν και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαίωση της δυνατότητας του Δείκτη να αντιδράσει προς τις 2.160, ίσως και παραπάνω, μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v