Οι χρηματιστές μίλησαν !

Είναι από τις λίγες φορές που ο ΣΜΕΧΑ ξεφεύγει από μία στενή συντεχνιακή αντίληψη και κάνει ουσιαστικές προτάσεις για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, το χρηματιστήριο. Το γεγονός ότι οι επαγγελματίες έκαναν ένα τέτοιο ποιοτικό άλμα είναι ενδεικτικό και του μεγέθους του προβλήματος.

Οι χρηματιστές μίλησαν !
Οι προτάσεις των χρηματιστών για την αγορά αποτέλεσαν μία ευχάριστη έκπληξη. Είναι από τις λίγες φορές που ο ΣΜΕΧΑ ξεφεύγει από μία στενή συντεχνιακή αντίληψη και κάνει ουσιαστικές προτάσεις για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, το χρηματιστήριο. Το γεγονός ότι οι επαγγελματίες έκαναν ένα τέτοιο ποιοτικό άλμα είναι ενδεικτικό και του μεγέθους του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, αλλά και η αγορά συνολικότερα.



Τα πράγματα έχουν λίγο ως πολύ ως εξής: Ή θα βάλουμε όλοι ένα χεράκι να βγούμε από το βούρκο ή θα βουλιάξουμε άπαντες εν μέσω κραυγών και υστερικών αλαλαγμών. Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ως εξαιρετικά σημαντικές τις προτάσεις του ΣΜΕΧΑ.

Δύο είναι οι παρατηρήσεις που έχουμε να κάνουμε. Η πρώτη είναι σε σχέση με την τόλμη που επέδειξαν οι χρηματιστές με το να καταδικάσουν ευθέως κάποιες στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως η πολιτική των μετοχοποιήσεων. Για όσους γνωρίζουν τους ανθρώπους και καταστάσεις, αντιλαμβάνονται ότι χρειάστηκε μεγάλο θάρρος για να φτάσουμε ως εδώ. Πιθανότατα κάτω από το βάρος των προβλημάτων. Αυτό όμως δεν αναιρεί την σπουδαιότητα της ”αντιπαράθεσης”.

Κι η δεύτερη ποαρατήρηση είναι ότι κάποιες από τις προτάσεις έχουν ήδη ακουστεί και ως σκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι οι προτάσεις των χρηματιστών ενδέχεται να αποτελούν τον προάγγελο σημαντικότατων εξελίξεων στον χώρο της Κεφαλαιαγοράς, με δεδομένο τον ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας των χρηματιστών με τις αρχές και με τον κ. Χριστοδουλάκη.

Όσο πάντως πλησιάζουμε προς τις δημοτικές εκλογές πληθαίνουν οι ζυμώσεις για το μέλλον της Κεφαλαιαγοράς. Κάποιοι έχουν προφανώς αντιληφθεί ότι η σημερινή κατάσταση των αγορών δεν μπορεί να αποφέρει εκλογικά οφέλη. Και ναι μεν είναι αδύνατον να διαμορφώσει κάποιος τις χρηματιστηριακές τάσεις κατά το δοκούν, το να πάρει όμως μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση δεν κοστίζει. Το αντίθετο, ενδέχεται και να εκτιμηθεί δεόντως...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v