Οι δηλώσεις Putin πρόσθεσαν έναν ακόμα "άγνωστο Χ" στην ήδη δύσκολη "εξίσωση" της Συρίας και αν δεν επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, οι "κραδασμοί" που θα δημιουργηθούν στις διεθνείς Αγορές, θα επηρεάσουν, έστω και σε μικρότερο βαθμό και το Χ.Α.
Βέβαια, σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, ακόμα και αν εξελιχθούν όλα ομαλά στην υπόθεση της Συρίας, η "ερώτηση του εκατομμυρίου" είναι "τι μπορεί να οδηγήσει τις διεθνείς Αγορές σημαντικά ψηλότερα, όταν εκκρεμεί η συζήτηση για το 'ταβάνι' του χρέους των ΗΠΑ και ταυτόχρονα παραμένει αδιευκρίνιστη η επόμενη κίνηση της Fed".
"Η παραγωγή αυξάνεται. Τα επιτόκια των ομολόγων είναι ελεγχόμενα. Η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί. Ακόμη και η Ιταλία έχει καταφέρει να αποκτήσει μια 'λογική Κυβέρνηση' που κρατιέται στην εξουσία επί έξι ολόκληρους μήνες. Ήρθε η ώρα να πούμε 'au revoir', 'ciao' και 'auf wiedersehen' στην Ευρω-κρίση", γράφει ο οικονομικός αναλυτής Matthew Lynn στο MarketWatch. "Τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν διαρκώς βελτίωση της κατάστασης και ακόμη και οι εξουθενωμένοι Έλληνες νοιώθουν λίγο καλύτερα με την οικονομία τους- έστω κι αν αυτή απλώς συρρικνώνεται με λίγο βραδύτερο ρυθμό".
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α., το τελευταίο ημίωρο της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι "εξαέρωσε" σημαντικά την Αγορά και αν ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν μπορεί να αποκλειστεί "come back" των αγοραστών.
Σε αυτή την περίπτωση, θετικό μήνυμα θα είναι η διατήρηση του τζίρου σε ικανοποιητικά επίπεδα και η αυξημένη συμμετοχή, στην ανοδική κίνηση και από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
"Μειώστε τους πανηγυρισμούς για την αυξημένη συμμετοχή των ξένων στοroadshow του Λονδίνου, καθώς αυτό ήταν απόλυτα αναμενόμενο, αφού η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, στην τρέχουσα φάση, είναι και αναπτυγμένη και αναδυόμενη ταυτόχρονα, άρα προσέλκυσε χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται και στις δύο Αγορές" υποστηρίζουν οι συντηρητικά σκεπτόμενοι, που περιμένουν να δουν τα "flows" προκειμένου να μετουσιωθεί το θεωρητικό ενδιαφέρον των ξένων funds σε πράξη. 'Χωρίς έξωθεν βοήθεια η συναλλακτική απονεύρωση θα παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά" αναφέρουν.
Οι εκτιμήσεις του Economist, προβλέπουν εκλογές το 2014, πιθανότατα μαζί με τις Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο. Είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΝΔ είναι το πιθανότερο κόμμα που θα αποτελέσει τον πυρήνα για τη νέα Κυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φτιάξει συμμαχίες.
Στηρίξεις και αντιστάσεις
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και αν επικρατήσει το θετικό σενάριο, οι επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 950 και 975 - 980 μονάδες. Με ανοδική διάσπαση της δεύτερης, ο Δείκτης θα "καταπιεί" με ευκολία το 1000αρικο, αλλά θα χρειαστεί "το κάτι παραπάνω" για να κινηθεί υψηλότερα των 1050 μονάδων.
Αν επικρατήσουν οι πωλητές, καλό θα είναι ο Δείκτης να μην επιστρέψει, σε κλείσιμο χαμηλότερα των 930 μονάδων.
Στην περίπτωση του FTSE25, ζώνες στο ημερήσιο chart τιμών, που χρήζουν προσοχής, είναι προς τα άνω οι 330 με 335 και 345 με 355 μονάδες ενώ προς τα κάτω οι 301 με 294 και οι 284 μονάδες.
Έδειχνε να "έχει στο τσεπάκι" τις 1000 μονάδες ο FTSEM, αφού ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 1014,22 μονάδες, όμως το κλείσιμο τον βρήκε μία ανάσα χαμηλότερα. Αν επιστρέψει υψηλότερα των 1000 μονάδων, επόμενη αντίσταση είναι οι 1050 μονάδες, ενώ με κλείσιμο υψηλότερα των 1100 μονάδων, ο εν λόγω δείκτης εξέρχεται από βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.
Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 150 και 165 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 140 μονάδες.
Για τις Τραπεζικές μετοχές που έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για σημαντική μερίδα παικτών, οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται ως εξής: Για την Alpha Bank στα 0,5340 και 0,5500 ευρώ, για την Εθνική στα 3,10 και 3,24 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,25 και 1,50 ευρώ.
Χαμηλότερα του 25αρη, τρεις τίτλοι συνεχίζουν με αυξημένο ενδιαφέρον.
Ο τίτλος της Κρι Κρι έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, χωρίς να δείχνει "ίχνη κόπωσης".
Έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου, παρά την χθεσινή "χαλαρή" διάψευση, με την μετοχή να κινείται σε υψηλά 43 μηνών.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ με σημαντική αύξηση των συναλλαγών. Κλείσιμο υψηλότερα των 2,34 ευρώ βγάζει τον τίτλο από την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, ενώ η αμέσως επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 2,52 ευρώ.
Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια
Οι χαμηλοί τζίροι δεν φαίνεται να πτοούν την Ελληνική Αγορά η οποία βρήκε βηματισμό ανόδου μέσα από την θετική υποδοχή των εταιρειών που συμμετείχαν στον 8ο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και τα καλά νέα από το μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την επιβράδυνση της μείωσης του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Γεγονός είναι ότι σταδιακά τα καλά μικρά ή σημαντικά νέα αρχίζουν να αποκτούν πλειοψηφική παρουσία έναντι των αρνητικών ειδήσεων δημιουργώντας μια θετική δυναμική στην ψυχολογία των επενδυτών. Έτσι παρά τους σχετικά υποτονικούς τζίρους η απροθυμία των πωλητών έδωσε τον έλεγχο της Αγοράς στους αγοραστές οι οποίοι με λίγες αλλά στοχευμένες εισροές την εβδομάδα που πέρασε αξιοποίησαν την τα θετικά νέα.
Οι εισροές είχαν ως κύριους αποδέκτες είτε εταιρείες με καλά αποτελέσματα εξαμήνου (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, Aegean,) είτε έντονα υποτιμημένη αποτίμηση σε σχέση με την εικόνα των θεμελιωδών τους (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή,) ή απλώς συμμετέχουν σε δείκτες με εν δυνάμει εισροές (Coca Cola, ΟΠΑΠ, κλπ).
Την ίδια στιγμή η βελτίωση της ευκρίνειας στους ισολογισμούς των Τραπεζών δημιούργησε ένα μικρότερης έντασης αγοραστικό κύμα ενόψει ενδεχομένως και την ολοκλήρωσης των ελέγχων που διενεργούνται αυτή την περίοδο από την BlackRock.
Τα πολλά καλά νέα των τελευταίων δύο εβδομάδων ανοίγουν την πόρτα και για άλλες εξελίξεις: Μια πιθανή αναβάθμιση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα κυρίως των ισχυρών ενδείξεων για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 ή την ταχύτερη αποκλιμάκωση της ύφεσης. Αν και προς το παρόν οι όποιες αναβαθμίσεις της Χώρας κινούνται κάτω από το επίπεδο επενδυτικής εμπιστοσύνης (junk), η προοδευτική αλλαγή της στάσης των ξένων οίκων έχει βελτιώσει αισθητά το ενδιαφέρον για Ελληνικές αξίες με πρόσφατα παραδείγματα τις καλύψεις ομολογιακών δανείων εισηγμένων εταιρειών. Το παράπλευρο όφελος αυτής της εξέλιξης θα είναι η περαιτέρω μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, ή των υπό αποκρατικοποίηση συμμετοχών/παγίων που πρόκειται να πουληθούν.
Από την άλλη πλευρά δεν λείπουν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που προβλέπονται στα αναθεωρημένο μνημόνιο ή οι αβεβαιότητες που μπορεί να συνεπάγεται η έναρξη των επιχειρήσεων στην Συρία.
Ακόμα, στο πρόσφατο παρελθόν η παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα για τον έλεγχο της πορείας του προγράμματος έχει αντιμετωπισθεί με στάση αναμονής των επενδυτών, στάση η οποία πιθανόν να ενισχυθεί και από τις εξελίξεις στην Συρία ή τις προγραμματισμένες εκλογές στην Γερμανία. Οι παράγοντες αυτοί είναι ικανοί να ανακόψουν τις όποιες θετικές επιδράσεις αναφέρθηκαν λειτουργώντας ανασταλτικά στην επέκταση της ανοδικής τάσης. Ενδεχομένως στο επόμενο δεκαπενθήμερο η Αγορά να ανακόψει την ανοδική της πορείας και να μπει σε φάση συσσώρευσης αναμένοντας τα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά από μια πολύ σύντομη βύθιση κάτω από τον κινητό μέσο τον 200 ημερών έδωσε εκ νέου σήματα αγορών σε όλους τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δείκτες χωρίς την συνδρομή σημαντικών συναλλακτικών όγκων.
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα είναι ένδειξη αντιστροφής της τάσης, όπως και έγινε στις 880 μονάδες, όχι όμως και ένδειξη συνέχισης της ανόδου. Επομένως το όριο της αντίστασης των 980 μονάδων θα απαιτήσει μια πιο συστηματική παρουσία συναλλακτικών όγκων οι οποίοι θα απορροφήσουν και τα βραχυπρόθεσμα κέρδη όσων ευκαιριακών κεφαλαίων τοποθετήθηκαν στην ζώνη των 900 – 920 μονάδων.
Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερες περιοχές διαπραγμάτευσης ενώ ο MΑCD μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής ενεργοποίησε νέο σήμα αγοράς. Συμπερασματικά στην προσέγγιση της περιοχής των 980 μονάδων θα αναμέναμε μια τοπικής φύσεως διόρθωση η οποία θα αποφόρτιζε την αγοραστική εικόνα των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων. Το θετικό για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι τα περισσότερα διαγράμματα μετοχών στην πρόσφατη διόρθωση του Αυγούστου δεν κατέγραψαν νέα χαμηλά και κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από την άνοδο που προηγήθηκε αυξάνοντας τις πιθανότητες για διάσπαση της περιοχής των 1000 μονάδες σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ κυρίως (μεταποιητική δραστηριότητα, υπηρεσίες, πωλήσεις αυτοκινήτων και ανεργία) άμβλυνε προς στιγμή τους γεωπολιτικούς φόβους επιτρέποντας στους δείκτες να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα την τρέχουσα εβδομάδα, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας. Θετική επίδραση είχαν επίσης και οι δηλώσεις Draghi για το ύψος των επιτοκίων (θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα) και για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Όσον αφορά το εσωτερικό, θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά είχε η υψηλή συμμετοχή επενδυτών στο Greek Roadshow στο Λονδίνο, αλλά και η μικρότερη υποχώρηση του ΑΕΠ το β΄3μηνο (-3,8% έναντι αρχικών εκτιμήσεων -4,6%), ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς ότι η συμβολή του Τουρισμού δεν είναι ουσιαστικά αποτυπωμένη στα στοιχεία του προϋπολογισμού έως τις 30/6/13.
Η ύπαρξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και την αναγνώριση ανάγκης παροχής νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα δικαιολογούν την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις Ελληνικές εταιρείες.
Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η υποβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες Αγορές από τη Morgan Stanley (θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου), η οποία προσελκύει τα funds που επενδύουν στους εν λόγω δείκτες.
Ωστόσο, παρά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και το ενδιαφέρον των επενδυτών για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου μέσω τοποθετήσεων σε μετοχικές αξίες, θα πρέπει να αποτιμηθεί και ο γεωπολιτικός κίνδυνος, ο οποίος εξετάζοντας την τιμή του πετρελαίου δεν φαίνεται να έχει αμβλυνθεί, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις Putin περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Παράλληλα, ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί και η ανάπτυξη Ρωσικών ναυτικών δυνάμενων στην ευρύτερη περιοχή. Επειδή, η οιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη που μπορεί να έχει μια πιθανή αεροπορική επέμβαση στη Συρία μπορεί να είναι εσφαλμένη, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών θα αυξηθεί αν κλιμακωθεί η γεωπολιτική ένταση.
Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει στη Συρία και στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Όσον αφορά το εσωτερικό, η έναρξη της ΔΕΘ και οι δηλώσεις-εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πριν την έλευση της Τρόικας θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.
Τα στατιστικά της εβδομάδας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 939,34 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,38%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 4,75% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,23%.
Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι Τηλεπικοινωνίες (9,06%), τα Τρόφιμα- Ποτά (7,06%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (6,59%) και Κατασκευές- Υλικά (6,56%).
Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης (-2,85%) και Εμπόριο (-2,83%).
Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Spider (61,29%), Γενική Τράπεζα (43,05%), Κεπένου Μύλοι (42,70%), Ντρουγκφάρμπεν (31,09%), Yalco (28,30%), Sato (27,50%), ΑΧΟΝ Συμμετοχών (27,27%), Αεροπορία Αιγαίου (26,40%), Ακτρίτας (20,59%) και Εριουργία Τρία Άλφα (19,90%).
Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Παρνασσός (-33,04%), Μαίλλης (-25,32%), Λεβεντέρης (-20,46%), ΑΕΓΕΚ (-20,18%), ΕΛΙΧΘ (-20%), CPI (-18,87%) Γαλαξίδι (-16,36%), ΓΕ Δημητρίου (-16,33%), ATTICA Συμμετοχών (-15,47%) και Καραμολέγκος (-15,38%).