Όλα δείχνουν πως η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα θα είναι ιδιαίτερα θετική για τον Γενικό Δείκτη και έτσι η προσοχή των αναλυτών επικεντρώνεται στο αν θα επιτευχθεί, έστω και μετά από πέντε ανεπιτυχείς προσπάθειες, η υπέρβαση της δύσκολης ζώνης των 925-930 μονάδων.
Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, μικτά πρόσημα επικράτησαν στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, με το Nikkei να σημειώνει απώλειες 1,45% κλείνοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ για άνοιγμα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος προϊδεάζουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, κι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.
Στα θετικά η αναβάθμιση της σύστασης των γερμανικών τραπεζών από τη Moody's σε «σταθερή» από «αρνητική», και στα αρνητικά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι εντυπωσιακά θετικό και από αυτήν τη σύνοδο του G20.
Ερχόμενοι στα δικά μας, δύο βασικά ζητήματα απασχολούν την αγορά. Το ένα είναι ο απόηχος που θα δημιουργήσουν οι συναντήσεις από το Roadshow του Λονδίνου και δεύτερον ο ερχομός της τρόικας και το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ξεκινώντας από το πρώτο, οι ανταποκρίσεις από το Λονδίνο αναφέρονται σε τριπλάσιο αριθμό συναντήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αφενός μπορεί να καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον, όμως από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. βρίσκεται μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών και αυτό από μόνο του αυτόματα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το πλήθος των ενδιαφερόμενων επενδυτικών κεφαλαίων.
Σαφώς επιφυλακτικότεροι οι εγχώριοι επαγγελματίες του χώρου, περιμένουν το ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων να μετουσιωθεί από θεωρητικό σε πραγματικό για μια αγορά που έχει πάψει προ πολλού να εμπεριέχει εκπλήξεις, συγκινήσεις και αξιοπρεπή τζίρο.
Δυστακτικοί στο να υιοθετήσουν από τώρα τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στ. Κοτζαμάνη.
Ενδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων καμία εταιρία δεν προβλέπει με βεβαιότητα άνοδο των επιδόσεών της. Αντίθετα οι περισσότερες αναφέρονται σε κατάσταση αυξημένης αβεβαιότητας.
Τον Νοέμβριο πιθανότατα η ευρωζώνη θα λάβει τις αποφάσεις αναφορικά με το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, μετά την αξιολόγηση της τρόικας, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σίγουρο δείχνει ότι το ΔΝΤ θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε συνεδρίαση που μπορεί να δείξει το χρηματοδοτικό κενό του 12μήνου που ήδη τρέχει για τη χώρα, ενώ από την άλλη οι δανειστές, οι περισσότεροι των οποίων προεξοφλούν ένα νέο πακέτο βοήθειας, θέλουν αυτό να συνοδευτεί με νέο πακέτο μέτρων, γεγονός που επιβεβαίωσε στη χθεσινή του ομιλία και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.
Συμπερασματικά, και αν δεν υπάρξουν κάποιες εντυπωσιακές εκπλήξεις, το πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη θα παιχτεί μέχρι τέλους και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς σε μια ρηχή αγορά όπως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο αρκούν ελάχιστες εντολές σχετικού ειδικού βάρους σε δεικτοβαρείς μετοχές για να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.