Στις τελευταίες δώδεκα συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης έχει μπει τέσσερις φορές στην ζώνη 925 - 930, όμως και τις τέσσερις φορές όχι μόνο δεν έκανε την υπέρβαση, αλλά έκλεισε και σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα στις συνεδριάσεις 23/8 (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 927,72 μονάδες), στις 26/8 (υψηλό ημέρας στις 929,27 μονάδες), στις 3/9 (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 926,43 μονάδες) και σήμερα το υψηλό ημέρας στις 928,46 μονάδες, ο Δείκτης έδειξε ότι χρειάζεται "το κάτι παραπάνω" για να δώσει την ανοδική διαφυγή, αλλά προς το παρόν δεν το έχει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος περίπου 13 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 928,46 (+0,87%) και χαμηλό τις 915,7 μονάδες (-0,52%), όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να αλλάξει 13 φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 921,18 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 921,4 μονάδες με οριακά κέρδη 0,10%, με την "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς να είναι πτωτική, καθώς το "κουδούνι της λήξης" βρήκε τις μετοχές με αρνητικό πρόσημο να είναι σημαντικά περισσότερες από αυτές με θετικό.
Οριακά αυξημένος, σε σχέση με χθες, ο τζίρος, όμως το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις δύο τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους Πειραιώς και ΟΤΕ.
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE 25 που απέσπασαν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι συναλλαγών και ενδιαφέροντος, δεν μπήκαν καθόλου σε "κόκκινο έδαφος" οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Eurobank Properties, Jumbo.
Αντίθετα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, στον απόηχο της έκθεσης της Citigroup. Πιο συγκεκριμένα, σε "sell" υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Citi, από προηγούμενη σύσταση "neutral", ενώ διατηρεί τιμή-στόχο στα 6,7 ευρώ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ένα περιβάλλον υψηλού ρίσκου, τόσο από μακροοικονομική όσο και από μικροοικονομική προοπτική, τονίζει ο οίκος.
Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων δείχνουν ότι η εταιρεία θα πρέπει να αναμένει καθυστερήσεις και στα νέα παιχνίδια. Ως εκ τούτου, η Citi προχωρά σε μείωση των προβλέψεων για τη διετία 2014-2015 κατά 7-20% και τονίζει ότι πλέον, μετά την υπεραπόδοση του τίτλου (+20% από τον Ιούνιο, +40% από τον Ιανουάριο) τα ρίσκα υπερβαίνουν το δυνητικό όφελος για τη μετοχή. Ο οίκος σημειώνει ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι ο λιγότερο προτιμητέος μεταξύ των μετοχών του κλάδου, τονίζοντας ότι κορυφαία επιλογή είναι αυτός της Paddy Power.
Αν ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών συνεχίσει να κινείται "νότια", η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,90 ευρώ, ενώ καθοδική διάσπαση των 6,83 ευρώ επαναφέρει την μετοχή σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι.
Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, στην ΕΥΔΑΠ οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έφεραν ελαφρώς επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με την μετοχή να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο μετά τις 11.44.
Μετά τις 10.46, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής, μετά τις 11.41 η μετοχή της Alpha Bank και μετά τις 14.18 μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκε και ο τίτλος της ΔΕΗ.
Αντίθετα, μετά τις 15.35 μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή και μετά τις 11.07 μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ.
Δεν έλειψαν και οι σχετικές εκπλήξεις και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τις ΕΕΕ, Μυτιληναίο και Τιτάνα και στο χαμηλό ημέρας τις Εθνική, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Σωλ. Κορίνθου.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Μήνας αποφασιστικών εξελίξεων θεωρείται ο Σεπτέμβριος, αναγκάζοντας τον Γενικό Δείκτη να κινηθεί σε ένα σχετικά στενό εύρος μεταξύ 880 και 960 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του Βαγγέλη Σιούτη.
Η άνοδος της Αγοράς από τα πρόσφατα χαμηλά του Ιουλίου, ήταν αποτέλεσμα τοποθετήσεων από χαρτοφυλάκια που παρέμειναν στο Χ.Α. και τα οποία θα περιμένουν τις εξελίξεις που αναμένονται στον τρέχοντα μήνα.
Στα άξια αναφοράς γεγονότα που περιμένει η Αγορά, βραχυπρόθεσμα, είναι ο "απόηχος" από το roadshow του Λονδίνου, ο ερχομός της DGCom που θα ασχοληθεί και με την διαχείριση των θυγατρικών των Ελληνικών Τραπεζών, οι Γερμανικές εκλογές, η αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE και βέβαια η επιστροφή της τρόικας.
Πάντως το ενδιαφέρον για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δείχνει αυξημένο και αυτό επιβεβαιώνεται από τα σημαντικού αριθμού ραντεβού του Λονδίνου, αλλά και από την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι "εισαγόμενες" εκθέσεις και αφορούν εγχώριες εισηγμένες.
Το τελευταίο επιβεβαιώνει ότι το Χ.Α. σταδιακά επιστρέφει στο "επενδυτοσκόπιο" των ξένων οίκων.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα, ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust συστήνει απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, στα χαμηλά των συνεδριάσεων και τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα στην Ασία, ελεγχόμενες απώλειες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, θετικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, ενώ πιέζεται σημαντικά ο χρυσός, αλλά και τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών.
Οι επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας και την "μπεζ βίβλο" από την Fed.
Οι αναπτυγμένες οικονομίες και κυρίως οι ΗΠΑ θα είναι ολοένα και περισσότερο οι σημαντικότεροι οδηγοί της παγκόσμιας ανάπτυξης ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο επιβράδυνσης λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, αναφέρει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο καλεί για μία συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο δράση, για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων, ενώ προειδοποιεί πως οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν γίνει περισσότερο εμφανείς.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στις Ευρωπαϊκές μετοχές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς, όπως σημειώνουν, τα περιθώρια πτώσης δεν έχουν εξαντληθεί. Όμως, εκτιμούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό για τις μετοχές, σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley αναβαθμίζει την τιμή - στόχο της για τον MSCI Europe στις 1.350 μονάδες, για τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, ο στόχος για τον FTSE 100 του Λονδίνου αναβαθμίζεται στις 7.170 μονάδες.
Η Morgan Stanley σημειώνει ότι βασική πρότασή της είναι οι μετοχές των εταιρειών του Χρηματοοικονομικού κλάδου στην Ευρώπη. Παράλληλα, υποβαθμίζει τη σύστασή της για τις μετοχές των Καταναλωτικών εταιρειών σε "neutral" λόγω υψηλών αποτιμήσεων, ενώ αναβαθμίζει σε "neutral" τη σύσταση για τις Τηλεπικοινωνίες. Τέλος, αναβαθμίζει τις Ασφαλιστικές σε "overweight".
Τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαϊκές Αγορές μπόρεσαν να απολαύσουν την άνοδο, καθώς και μια αλλαγή κλίματος σε ότι αφορά τη δυναμική της οικονομίας, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι ίσως η Ευρωζώνη να "ξαναστέκεται στα πόδια της" μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης. Ωστόσο, η Nomura επισημαίνει τους δύο κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν όλο αυτό το θετικό κλίμα από τον Οκτώβριο κιόλας.
Ο λόγος για την Ελλάδα και τη νέα αξιολόγηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την τρόικα, αλλά και την Ιταλία, όπου μια ψήφος της Γερουσίας μπορεί να επιφέρει την ανατροπή της εύθραυστης Κυβέρνησης συνεργασίας.
Παρά τα συγκεκριμένα ρίσκα, η Nomura διατηρεί τις θετικές της προβλέψεις για τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και αναμένει ότι τους επόμενους μήνες θα ξεπεράσουν σε επιδόσεις τους Ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα θέματα που αφορούν την εγχώρια οικονομία και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χρηματοδοτικό κενό ύψους 6,5 δισ. ευρώ προκύπτει για το 2015 στην Ελλάδα, αναφέρεται σε επιστολή του Υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ προς τον εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, την οποία επικαλείται η εφημερίδα "Bild". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί χρηματοδοτική βοήθεια και για το διάστημα 2017-2022.
"Πάγο" στα σχέδια της Ελληνικής Κυβέρνησης να αφαιρέσει τα 50 δισ. ευρώ που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών από το χρέος, ρίχνει η Deutsche Bank, που χαρακτηρίζει απίθανη την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης ESM, εξαιτίας -αλλά όχι μόνο- των ποσών που αφορά. Και προσθέτει ότι άλλα 41 δισ. ευρώ έχουν λάβει οι Ισπανικές Τράπεζες.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι τα χρήματα του ESM δεν επαρκούν για την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αφού σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία, ο μηχανισμός δεν μπορεί να διαθέσει πάνω από 60 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Τραπεζών (για νέες και αναδρομικές ανάγκες).
Οι προσπάθειες των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών να αναδιαρθρωθούν και να ενσωματώσουν τις θυγατρικές που απέκτησαν μπορούν να προσφέρουν στον κλάδο συνέργειες και να στηρίξουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια, υποστηρίζει η Fitch. Σημειώνει ωστόσο ότι παραμένουν τα πτωτικά ρίσκα αν τελικά υπάρξει παρατεταμένη και βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα και τα πλάνα για περιορισμό του κόστους δεν πραγματοποιηθούν. Σύμφωνα με τη Fitch, η ολοκλήρωση της ενοποίησης σε ένα φτωχό λειτουργικά περιβάλλον θα είναι πρόκληση.
Ο οίκος βλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2014, αλλά μόλις 0,3%. Τα χαμηλά επιτόκια, η υποτονική επιχειρηματική δραστηριότητα και η απομόχλευση θα πιέσουν τα λειτουργικά έσοδα το 2013, ενώ η μακροοικονομική εικόνα της Χώρας παραμένει εύθραυστη και αβέβαιη. Η Fitch εκτιμά ότι τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014 καθώς η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. Στα τέλη του α' εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 20,5% στην ΕΤΕ, 25,3% στη Eurobank, 31,8% στην Alpha και 33,2% στην Πειραιώς, υπολογίζει η Fitch, ενώ ο δείκτης κάλυψης ανερχόταν στο 50-55%.
Oι κεφαλαιακές ενισχύσεις έχουν καταστήσει εν πολλοίς τις τέσσερις μεγάλες Τράπεζες Κρατικά ελεγχόμενες.
Τόσο η Eurobank όσο και η Eθνική πρέπει να βελτιώσουν τα κεφάλαιά τους, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου παραμένει καλύτερη του ανταγωνισμού, εκτιμά η Fitch.
Στις Τράπεζες και τον ΟΠΑΠ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η Exotix διαβλέποντας βάσεις για καλύτερες αποδόσεις. "Τα αποτελέσματα των Τραπεζών υποστηρίζουν τις επιδόσεις των μετοχών", σημειώνει στο σημείωμα της η επενδυτική εταιρεία και σημειώνει πως παρά την κρίση δείχνουν ότι μπορούν να είναι κερδοφόρες, όπως φάνηκε στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
Σε ότι αφορά τον ΟΠΑΠ η Exotix σημειώνει ότι είναι πιο "bullish" απ' την Αγορά για τον απλούστατο λόγο ότι περιμένει ότι η νέα, εξειδικευμένη ιδιοκτησία του Οργανισμού θα δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές.
Περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Πειραιώς, Βιοχάλκο και Folli Follie Group.
Ξεκινώντας από τους λιγότερους "κόκκινους", με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Εθνική και ΕΥΔΑΠ, του 1% οι ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Alpha Bank, Motor Oil, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι MIG, Intralot, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ.
Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν οι ΕΕΕ, Μέτκα, ΟΤΕ, Eurobank Properties, Jumbo και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.
Σχετικά κακή η τελική αναλογία ανοδικών (54) - πτωτικών (70) μετοχών, παρά ταύτα σε 16 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%.
Χαμηλότερα του 25αρη, ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό για τον Παρνασσό, ενώ με αξιοπρόσεκτες απώλειες έκλεισε η Eurobank που κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης.
Το Νοέμβριο θα ανοίξει το data room για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη Eurobank, μετά και την ολοκλήρωση των ελέγχων της BlackRock, σημειώνει η Euroxx επικαλούμενη δημοσιεύματα. Στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Παράλληλα, όπως προκύπτει από ενημέρωση της Τράπεζας στους θεσμικούς επενδυτές, θα "τρέξει" η διαδικασία ενοποίησης των συστημάτων με το νέο ΤΤ και τη νέα Proton, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός εννέα μηνών.
Εντυπωσιακά πράγματα στον Βογιατζόγλου, που με συνολικό όγκο 2451 τεμ. "κατόρθωσε να δει" τιμές στα 0,8100 ευρώ (-10%) αλλά και στα 0,9840 ευρώ (+9,33%), όπου και έκλεισε (!)
Ακόμα εντυπωσιακότερα πράγματα στον Άβακα, που ανέβασε, αξιοπρόσεκτα, συναλλαγές. Ο τίτλος ξεκίνησε με ΑΜΕΜ και με "ανοιχτή" εντολή αγοράς 30202 τεμ. που ώθησε την μετοχή στα 1,76 ευρώ (+17,33%). Το κλείσιμο ήταν σαφώς χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 1,58 ευρώ (+5,32%), όμως ο τίτλος μπαίνει υπό σχετική παρακολούθηση προκειμένου να φανεί αν το σημερινό ξεκίνημα ήταν "fake" ή "προηγείται είδησης" (!)
-----ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής ανόδου, με κυριότερα χαρακτηριστικά την σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και την σχετικά μικρότερη υποχώρηση του όγκου, όσον αφορά τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.369 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με υποδεέστερη απόδοση, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε το premium στο 0,70%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.878, 2.779 Σεπτεμβρίου, 21 Οκτωβρίου, 18 Νοεμβρίου και 60 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 319,25) κινήθηκαν μεταξύ 315 και 320,75 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20.000 ΟΠΑΠ, 10.000 Άβαξ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.383), ΔΕΗ (806), Alpha Bank (2.120), Εθνική (1.935), Πειραιώς (1.692), ΟΠΑΠ (783), ΕΥΔΑΠ (311), ΓΕΚ (101), Ελάκτωρα (100), Μυτιληναίο (158), ΕΧΑΕ (1.313).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE ανέβηκε ελαφρά, στα επίπεδα του 47%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 471 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (355 δικαιώματα αγοράς και 116 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.723.035 τεμ.), Εθνική (1.602.530 τεμ.).