ΧΑ: Η φυγή προς τα μπρος «κόλλησε» στο... τζίρο

Κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση αλλά και ενδείξεις κόπωσης από δεικτοβαρείς τίτλους. Πέμπτη αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασης των 930 μονάδων. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος. Στο «κόκκινο» οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΣΩΛΚ και FF Group. Yπεραπόδοση για MIG, ΕΥΠΡΟ. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Μπορεί κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 931,73 μονάδων να είναι η υψηλότερη κορυφή των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, όμως το "κουδούνι της λήξης" βρήκε τον Δείκτη να "μετρά" την πέμπτη αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης της ζώνης 925 - 930.

Οι αγοραστές φάνηκαν πιο κινητικοί μετά τις 15.52, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 928,42 μονάδες (+0,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 929,78 με κέρδη 0,91%, όμως ακόμα και η ζητούμενη υπέρβαση των 930 μονάδων, ασφαλώς και θα άφηνε επιφυλακτικούς τους περισσότερους επενδυτές καθώς η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις τρεις τίτλους (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ).

Σαφείς ενδείξεις κόπωσης από τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, έστω και αν εννέα από αυτούς και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, MIG, Eurobank Properties, Motor Oil, Frigoglass, δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αντίθετα, μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκε και σήμερα ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Λίγες οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Τιτάνα και στο χαμηλό ημέρας τον τίτλο της Σωλ. Κορίνθου.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου. "Το ενδιαφέρον για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δείχνει αυξημένο και αυτό επιβεβαιώνεται από τα σημαντικού αριθμού ραντεβού του Λονδίνου, αλλά και από την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι "εισαγόμενες" εκθέσεις και αφορούν εγχώριες εισηγμένες. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το Χ.Α. σταδιακά επιστρέφει στο "επενδυτοσκόπιο" των ξένων οίκων, έστω και αν οι τελευταίοι, προς το παρόν, αποφεύγουν να δίνουν τιμές - στόχους για τον Τραπεζικό κλάδο", αναφέρει η αισιόδοξη σχολή σκέψης.

"Σιγά μην πάνε, τα ξένα χαρτοφυλάκια, να μπλέξουν σε μία Αγορά η οποία στις τελευταίες 16 συνεδριάσεις, η μεγαλύτερη μικτή αξία συναλλαγών που έχει να επιδείξει είναι οριακά υψηλότερη των 54 εκατ. ευρώ" υποστηρίζουν οι συντηρητικοί που παραμένουν εκτός Αγοράς και δεν ανησυχούν μήπως και "ξεφύγουν οι τιμές"!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τον μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, στις 922 μονάδες, βολιδοσκοπεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Δείκτης δείχνοντας διάθεση να απειλήσει ανοδικά την αντίσταση του διαγραμματικού ορίου των 930 μονάδων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση σε επίπεδο δύο τουλάχιστον ημερήσιων κλεισιμάτων πάνω από τις 930 μονάδων θα δημιουργήσει προσδοκίες επαναπροσέγγισης της προηγούμενης κορυφής στην περιοχή των 975/80 μονάδων ανοίγοντας το πεδίο πιθανής κίνησης προς το ψυχολογικό όριο των 1000 με 1050 μονάδων.
 
Στον αντίποδα όμως περαιτέρω κωλυσιεργία στο εν λόγω διαγραμματικό "σταυροδρόμι" των 930 μονάδων θα δηλώσει αδυναμία, ωθώντας τον Δείκτη σε  μια νέα βραχυχρόνια πτωτική κίνηση προς τις 900 με 890 μονάδες. Επίσης οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες είναι μεν έτοιμοι  να δηλώσουν συμμετοχή στο ανοδικό σενάριο, αλλά ακόμα "δεν έχουν  ξεκαθαρίσει πλήρως τη διάθεσή τους".   
 
Σε διαγραμματική αντιπαράθεση με το Γενικό Δείκτη,  ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει ήδη διασπάσει ανοδικά τον 200άρη – ελέω μεγάλης βαρύτητας (24,94%) της ΕΕΕ – "πατώντας πάνω από το σκαλοπάτι" των 310 με 315 μονάδων.
 
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση των 310 μονάδων, καθώς  θα βάλει τις βάσεις για την επόμενη ανοδική κίνηση προς το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 330 με 335 μονάδων.
 
Εδώ ένα μεγάλο μέρος των υπό εξέταση βραχυχρόνιων τεχνικών δεικτών έχουν ταχθεί "υπέρ των ταύρων" προϊδεάζοντάς θετικά για τη μετέπειτα πορεία του FTSE25.  Ζώνες στο ημερήσιο chart τιμών, που χρήζουν προσοχή,  είναι προς τα άνω οι 330 με 335 και  345 με 355 μονάδες ενώ προς τα κάτω οι 301 με 294 και οι 284 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στην Ασία, αξιοσημείωτα κέρδη στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, διστακτικά θετικό ξεκίνημα στην Wall Street.
 
Πιέζεται σημαντικά ο χρυσός.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τόσο, χθες το βράδυ, η "Beige Book" που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed, όσο και σήμερα οι BoE και ECB δεν έκαναν "σοφότερους" τους επενδυτές που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Αγία Πετρούπολη και στην Σύνοδο της G20, όπου και από εκεί δεν αναμένεται κάτι το εντυπωσιακό.
 
Αν υπάρχει κάτι άξιο λόγου, από πλευράς Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι ότι "τυχόν νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας συνεπάγεται και πρόσθετους νέους όρους", όπως ξεκαθάρισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης. "Δεν θα συμμετάσχει η ΕΚΤ σε ελάφρυνση δανειακού βάρους".

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα Ελληνικού ενδιαφέροντος, "το πολιτικό ρίσκο επισκίασε τα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά/δημοσιονομικά νέα και πίεσε την Αγορά κατά περίπου 20% από τα υψηλά δυο ετών που κατέγραψε το Μάιο", αναφέρει η Alpha Finance στο Investments Perspectives. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το 2013 θα είναι το τελευταίo έτος υψηλής ύφεσης για την Ελλάδα, ενώ δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη πως η Χώρα θα λάβει νέα οικονομική βοήθεια της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. Προβλέπει ωστόσο πως η ανεργία δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα σε λιγότερο από μια δεκαετία.
 
Σε ότι αφορά το Γενικό Δείκτη εκτιμά περιθώριο ανόδου της τάξεως του 15% (πλην Τραπεζών), ενώ στις κορυφαίες επιλογές της περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα και Μυτιληναίου. Πέρα από τις κορυφαίες επιλογές η Alpha Finance ξεχωρίζει τις μετοχές των Motor Oil, Fourlis και Frigoglass. Σημειώνεται ότι στο model portfolio της χρηματιστηριακής περιλαμβάνονται οι τίτλοι: ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Μotor Oil, ΕΛΠΕ και Frigoglass.
 
Σύμφωνα με ανάλυση της διαδικτυακής πλατφόρμας οικονομικών ειδήσεων "Deutsche Wirtschafts Nachrichten", η "ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ συνδέεται με τη ζωτική ανάγκη και τον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε. να εξασφαλίσει την ενεργειακή της τροφοδοσία και επάρκεια.
 
Η Ε.Ε. θέλει να αποδεσμευτεί από την εξάρτησή της από το Ρωσικό αέριο κατασκευάζοντας γι’ αυτόν τον σκοπό έναν αγωγό, ο οποίος θα κατευθύνεται από την Τουρκία στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Προκειμένου να μην διακυβευθεί το έργο εξαιτίας κατάρρευσης της Ελλάδας, η Χώρα διατηρείται στο ευρώ.
 
Η πικρή αλήθεια για τους Έλληνες είναι η χώρα τους, όχι οι άνθρωποι". Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι "οι εταιρείες εκμετάλλευσης του TAP υπόσχονται μεν ότι ο αγωγός θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ωστόσο για τους περισσότερους Έλληνες δεν θα επιφέρει καμία πραγματική βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται με προγράμματα λιτότητας" (!)
 
Τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Alpha Bank διαμορφώθηκαν καλύτερα από τις εκτιμήσεις κυρίως λόγω των καθαρών εσόδων από τόκους και των προμηθειών, αναφέρει η Bank of America. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η μακροχρόνια κερδοφορία της Τράπεζας θα εξαρτηθεί περισσότερο από την ικανότητα της Alpha να διευρύνει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και όχι από την μείωση του κόστους ή την βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της. Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Bank of America εκτιμά πως θα κινηθούν στο ζενίθ προς το τέλος του 2014.
 
Τέσσερις οι "κόκκινοι"  τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΟΛΠ (-0,61%), ΟΠΑΠ (-1,07%), Σωλ. Κορίνθου (-0,50%) και Folli Follie Group (-1,18%).
 
Από την πλευρά των κερδισμένων, με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων οι MIG, Eurobank Properties και των δύο οι Alpha Bank, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Τιτάνας. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ικανοποιητική, μόνο όσον αφορά την αναλογία, η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 42 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου, αλλά ελάχιστες συναλλαγές.
 
Τεχνικά και σε απόλυτα βραχυχρόνιο διάγραμμα, δίνουν σήμα επανεπιβίβασης αν πετύχουν κλείσιμο υψηλότερα οι, ΕΧΑΕ των 5,80 ευρώ, Ελ. Πετρέλαια των 7,20 ευρώ, ΔΕΗ των 7,55 ευρώ, Motor Oil των 7,20 ευρώ και Frigoglass των 4,80 ευρώ.
 
Στα επιμέρους, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ. "Είναι ασφαλές το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, σε συνέντευξή του στο CNBS.
 
 Αν ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών συνεχίσει να κινείται "νότια", στον απόηχο της πρόσφατης έκθεσης της Citigroup, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,90 ευρώ, ενώ καθοδική διάσπαση των 6,83 ευρώ επαναφέρει την μετοχή σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι.
 
Χθες ήταν ο Άβακας (στον οποίο σήμερα οι εντολές αγοράς ήταν εντυπωσιακά λιγότερες και μάλιστα έκλεισε και κοντά στο χαμηλό ημέρας), σήμερα είχε σειρά η Τέρνα Ενεργειακή να ξεκινήσει με "φουριόζο" αγοραστή και με "ανοιχτές" εντολές αγορών συνολικά 48861 τεμ. έφθασε τα 3,20 ευρώ (+5,61%), για να υποχωρήσει σημαντικά στην συνέχεια.
 
Με αφορμή δημοσιεύματα, η Αεροπορία Αιγαίου ενημέρωσε ότι δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση ή πληροφόρηση για την τελική έκβαση, θετική ή αρνητική, της διαδικασίας εξέτασης της σκοπούμενης εξαγοράς της Olympic Air από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την εταιρεία, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό και από την εξέλιξη των διαδικασιών της Επιτροπής, οι οποίες δεν προβλέπουν τελική κατάληξη ή απόφαση πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 16η/10/2013.
 
Παρά την ανακοίνωση ο τίτλος επιμένει σε παρατεταμένη ανοδική κίνηση, απειλώντας υψηλά 43 μηνών και συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (!)
 
Στην AS Company και στα 0,3100 ευρώ άλλαξαν χέρια 50000 τεμ.
 
Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 9μηνου για την Πλ. Κρήτης, με αυξημένες συναλλαγές. Ο τίτλος ξεκίνησε πιεζόμενος μέχρι τα 4,40 ευρώ (-4,56%), αντέδρασε μέχρι τα 4,98 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 4,90 ευρώ με κέρδη 6,29%.
 
Ο χαμηλός όγκος των 2750 τεμ. δεν απέτρεψε την μεταβλητότητα στην Flexopack που κινήθηκε μεταξύ 3,60 (-7,69%) και 4,10 (+5,13%), για να κλείσει στα 3,80 ευρώ με απώλειες 2,56%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου, με κυριότερα χαρακτηριστικά την περαιτέρω υποχώρηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.697 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με ελαφρώς καλύτερη απόδοση, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε το premium στο 0,89%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.418, 2.324 Σεπτεμβρίου, 3 Οκτωβρίου, 90 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 322,75) κινήθηκαν μεταξύ 318,75 και 323,75 μονάδων.   
      
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (869), ΔΕΗ (365), Alpha Bank (1.095), Εθνική (597), Πειραιώς (1.101), ΟΠΑΠ (124), ΕΥΔΑΠ (188), ΓΕΚ (200), Μυτιληναίο (171), Eurobank (200), Eurobank Properties (119), MIG (168).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη αφού σημειώθηκαν μόλις 134 δικαιώματα (132 calls και 2 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 53%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.723.035 τεμ.), Εθνική (1.663.530 τεμ.).
 
 
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v