Οι αγοραστές ήλθαν στο Χ.Α. με 4Χ4 και ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με την τελευταία (σημερινή) να τα έχει όλα.
Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε επανέφερε τον Δείκτη σε θετική μεταβολή (+3,46%) από την αρχή του έτους, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης, από τις 31/12/2012, σημειώνει απώλειες 35,92%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 4,38% και ο Τραπεζικός 1,86%.
Ενισχυμένη η μικτή μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κατά 31,5%, διαμορφώθηκε στα 45,4 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε άνετα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα είχε όλα. Ξεκινώντας από τον τζίρο, ο σημερινός ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με το 65,5% να αφορά συναλλαγές μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνικής, Alpha Bank και τα warrants των Πειραιώς και Alpha Bank.
Ο Γενικός Δείκτης, μετά το πρώτο 10λεπτο, όπου άλλαξε τέσσερις φορές πρόσημο, κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, ενώ η ανακοίνωση της μείωσης του ΑΕΠ σε ποσοστό χαμηλότερο του αναμενόμενου φαίνεται "έδωσε καύσιμα" στην ψυχολογία των αγοραστών και ανέβασε στροφές στην τάση, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 948,31 μονάδες (+1,99%).
Ακριβώς εκεί και στις 16.35, ξεκίνησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με αρχικό εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο. Στις 17.00 ο Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 940,61 μονάδες (+1,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 939,34 μονάδες με κέρδη 1,03%. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν αμετάβλητη και στο χαμηλό ημέρας, την μετοχή της Εθνικής.
Χαμηλές συναλλαγές στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου το 1 εκατ. κομμάτια το πέρασε μόνο ο τίτλος του ΟΤΕ.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ κυρίως (μεταποιητική δραστηριότητα, υπηρεσίες, πωλήσεις αυτοκινήτων και ανεργία) άμβλυνε προς στιγμή τους γεωπολιτικούς φόβους επιτρέποντας στους δείκτες να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα την τρέχουσα εβδομάδα, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας. Θετική επίδραση είχαν επίσης και οι δηλώσεις Draghi για το ύψος των επιτοκίων (θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα) και για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Όσον αφορά το εσωτερικό, θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά είχε η υψηλή συμμετοχή επενδυτών στο Greek Roadshow στο Λονδίνο, αλλά και η μικρότερη υποχώρηση του ΑΕΠ το β΄3μηνο (-3,8% έναντι αρχικών εκτιμήσεων -4,6%), ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς ότι η συμβολή του Τουρισμού δεν είναι ουσιαστικά αποτυπωμένη στα στοιχεία του προϋπολογισμού έως τις 30/6/13.
Η ύπαρξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και την αναγνώριση ανάγκης παροχής νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα δικαιολογούν την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις Ελληνικές εταιρείες.
Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η υποβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες Αγορές από τη Morgan Stanley (θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου), η οποία προσελκύει τα funds που επενδύουν στους εν λόγω δείκτες.
Ωστόσο, παρά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και το ενδιαφέρον των επενδυτών για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου μέσω τοποθετήσεων σε μετοχικές αξίες, θα πρέπει να αποτιμηθεί και ο γεωπολιτικός κίνδυνος, ο οποίος εξετάζοντας την τιμή του πετρελαίου δεν φαίνεται να έχει αμβλυνθεί, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις Putin περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Παράλληλα, ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί και η ανάπτυξη Ρωσικών ναυτικών δυνάμενων στην ευρύτερη περιοχή. Επειδή, η οιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη που μπορεί να έχει μια πιθανή αεροπορική επέμβαση στη Συρία μπορεί να είναι εσφαλμένη, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών θα αυξηθεί αν κλιμακωθεί η γεωπολιτική ένταση.
Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει στη Συρία και στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Όσον αφορά το εσωτερικό, η έναρξη της ΔΕΘ και οι δηλώσεις-εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πριν την έλευση της Τρόικας θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Τουλάχιστον εντυπωσιακή η νευρικότητα στις διεθνείς Αγορές που πέρασαν μάλλον "ντούκου" την αναβάθμιση των Γερμανικών Τραπεζών από την Moody's και περίμεναν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, προκειμένου να "στοιχηματίσουν" για την επόμενη κίνηση της Fed, αλλά τους προέκυψαν οι δηλώσεις Putin.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η Αμερικανική οικονομία δημιούργησε 169.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,3%, σε χαμηλά 4,5 ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν 180.000 νέες θέσεις εργασίας και διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στο 7,4%. Εν τω μεταξύ, αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα οι νέες θέσεις εργασίας του Ιουνίου και του Ιουλίου, μειώνοντας τις θέσεις κατά 74.000 συνολικά.
Εκείνο που έχει την μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ότι οι νέες θέσεις εργασίας ήταν 169.000 έναντι εκτιμήσεων για 180.000, αλλά η πολύ μεγάλη πτωτική αναθεώρηση της προηγούμενης μέτρησης, στις 104.000.
Παρά ταύτα, απόλυτα διιστάμενες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τους διεθνείς αναλυτές. Πολλοί σημειώνουν ότι η μέτρηση ήταν ισχνή και αναμένεται να καθυστερήσει την απόφαση της Fed για σταδιακό περιορισμό των προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας.
“Η Αγορά θεωρεί ότι τα σχετικά απογοητευτικά σημερινά στοιχεία σημαίνουν πως η Fed δεν θα μειώσει το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος το Σεπτέμβριο. Δεν είμαι σίγουρος ότι έτσι έχουν τα πράγματα”. δήλωσε ο Mohamed El-Erain, της Pimco.
“Εμείς στη BNP Paribas πιστεύουμε ότι η Fed θα μειώσει το τύπωμα χρήματος το Δεκέμβριο, έτσι και αλλιώς", αναφέρουν οι αναλυτές της Γαλλικής Τράπεζας.
Αυτά βέβαια, πριν την δήλωση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Barack Obama δήλωσε πως η Ρωσία θα βοηθήσει τη Συρία σε περίπτωση επίθεσης από τη Δύση, αναγκάζοντας τους επενδυτές σε "ασκήσεις ψυχραιμίας" στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλώ.
Σαφώς ευνοημένοι από τις τελευταίες εξελίξεις χρυσός και πετρέλαιο, με το τελευταίο να επιστρέφει υψηλότερα των 110 δολαρίων.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, μόνο τέσσερις τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ (-0,14%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,66%), Jumbo (-0,25%), Folli Follie Group (-1,79%).
Στην πλευρά των "πράσινων", αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό τους υψηλό. Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Σωλ. Κορίνθου και του 2% οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Frigoglass. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
Ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι σήμερα η μετοχή της Πειραιώς διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών για το τελευταίο δίμηνο, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 3/7 (32674664 τεμ.).
Ο τζίρος στα 69,6 εκατ., από τα οποία τα 13,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ).
Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%, όμως, από αυτούς, μόνο ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου συνδύασε υψηλά κέρδη με αξιοσημείωτες συναλλαγές.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής ανόδου, ενώ οι κινήσεις ρευστοποίησης κερδών που παρουσιάστηκαν προς το τέλος αύξησαν τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.361 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με μικρότερα τελικά κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε το premium στο 0,44%.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.055, 3.022 Σεπτεμβρίου, 31 Οκτωβρίου, 1 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 323,75) κινήθηκαν μεταξύ 321,5 και 328 μονάδων.
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.022), ΔΕΗ (964), Alpha Bank (2.112), Εθνική (965), Πειραιώς (4.826), ΟΠΑΠ (203), ΕΥΔΑΠ (155), ΓΕΚ (330), Μυτιληναίο (203), Eurobank (199), MIG (265), Intralot (175), Ελλάκτωρα (252), Σιδενόρ (108).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ελαφρά άνοδος της ημερήσιας κινητικότητας παρατηρήθηκε στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 με 365 δικαιώματα να καταγράφονται (304 calls και 61 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε ξανά στο 47%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.723.035 τεμ.), Εθνική (1.728.530 τεμ.).