Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, εναλλαγή προσήμων, αλλά με μέτριο τζίρο. Κερδίζει πόντους η προσπάθεια αντίδρασης, καθώς οι βασικοί δείκτες λίγο μετά τις 11.45 πέρασαν σε θετικό έδαφος.
Μέχρι προ ολίγου η διακύμανση ενδεικτικά για τον Γενικό Δείκτη σημειωνόταν από το χαμηλό ημέρας των 869 μονάδων (πριν από τις 11.00), μέχρι το υψηλό των 890 και μονάδων. Σχηματισμός V, αλλά με αντίθετη φορά απ' ό,τι εχθές, παραπέμποντας σε σχηματισμό ώμου.
Λεπτομέρειες, θα πείτε, και όμως έχει ενδιαφέρον πως από τα χαμηλά ημέρας χτίστηκαν θέσεις σε δύο φάσεις της συνεδρίασης. Μέτριων συναλλαγών μεν, αλλά ενδεικτικές της τάσης που δημιουργείται και θέλει οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες να αναλαμβάνουν ενεργότερη δράση.
Η αύξηση της μεταβλητότητας, οι συχνότερες διακυμάνσεις (είτε ανοδικά είτε πτωτικά), ακόμη και με χαμηλές συναλλαγές, μπορεί να δώσουν... επιτάχυνση σε μια αγορά. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε ένα ρηχό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό.
Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως η προσπάθεια αυτή αφορά περισσότερο δυνάμεις του εσωτερικού, παρά ξένους διαχειριστές. Άλλωστε, όταν στο Χ.Α. ο Γ.Δ. ενισχυόταν προς τις 890 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε κατά 0,57% στις 8.197 μονάδες. Το δε ευρώ ενισχυόταν μερικά λεπτά έναντι του δολαρίου.
Το σημαντικό, σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών κύκλων, είναι πως το Χ.Α. τείνει να αποκτήσει και πάλι ρυθμό, σχετική ταχύτητα, να αποτελματωθεί. Το αν θα επιβεβαιωθούν οι 880 μονάδες ή όχι είναι δεύτερο ερώτημα, που μάλλον δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη.
Βλέπουμε όμως πώς μέχρι τώρα ενεργούν ορισμένα «ισχυρά χέρια» (σχεδόν αποκλειστικά θα πρέπει να είναι Έλληνες παίκτες), με λίγες συναλλαγές διαμορφώνεται τάση (που τουλάχιστον για σήμερα αυτονομείται έναντι των ευρωχρηματιστηρίων).
Αλλά και πώς η ροή ειδήσεων, φημών και διαρροών από ξένα ΜΜΕ και τα διάφορα μέτωπα (κυρίως όμως της Συρίας) αξιοποιείται ανάλογα. Είτε για να δικαιολογηθούν οι λιγοστές αγορές στα χαμηλά της ημέρας, από τις 296,99 μονάδες του FTSE Large Cap, είτε για να καλυφθούν οι ρευστοποιήσεις από τις τοπικές κορυφές (στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις).
Είναι λογικό πως η ροή ειδήσεων και φημών σχετικά με το συριακό μέτωπο θα δίνει τάση ακόμη και στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Δεδομένων λοιπόν της ενίσχυσης στην κινητικότητα των χρηματιστηρίων και της υψηλότερης μεταβλητότητας για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και παρακολούθηση της συνεδρίασης.
Προσώρας, η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται στο εύρος των 2,76 έως 2,89 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank στο 0,457-0,487 και της Πειραιώς από το 0,97 έως το 1,05 ευρώ. Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, αφού σε σύνολο τζίρου 14,4 εκατ. ευρώ σχεδόν τα μισά είχαν αλλάξει χέρια σε αυτές τις τρεις τραπεζικές μετοχές.
Σχετικά ικανοποιητικός τζίρος και για τις δύο τραπεζικές μετοχές του FT Mid. Ο κλάδος έχει επιπλέον λόγο να επηρεάζεται από τις εξελίξεις που αφορούν άμεσα τους συστημικούς ομίλους, την πορεία των ελέγχων της BlackRock, τις εκτιμήσεις για το πιθανό ύψος απαιτούμενων κεφαλαίων.
Από αυτήν την άποψη, θα επιμείνουμε σε όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου για το... κοστούμι των 6 δισ. ευρώ.
Συγκριτικά όσον αφορά τις τρεις μετοχές του 25άρη, ας μη διαφύγει της προσοχής μας πως μόνο της Πειραιώς περνά ανοδικά μία (ψυχολογικής σημασίας) ζώνη. Η Πειραιώς επανέρχεται πάνω από το 1 ευρώ, ενώ η Εθνική και η Alpha Bank παραμένουν κάτω από τα 3 και το 0,50 ευρώ αντίστοιχα.
Από τη μη τραπεζική τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ έχει τη συγκριτικά ασθενέστερη συμπεριφορά, ενώ η ΔΕΗ αντέδρασε νωρίτερα από τον ΟΤΕ, ο οποίος ακολούθησε. Άλλωστε σε ΟΤΕ και ΔΕΗ είχαν γίνει νωρίτερα συναλλαγές περισσότερες απ' ό,τι στον ΟΠΑΠ.
Να συνεκτιμηθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται από πριν στον Μυτιληναίο (αρχικά) και στη ΜΕΤΚΑ (στη συνέχεια). Επίσης οι αγοραστές από τα 7,06 ευρώ στον τίτλο της Motor Oil και η κινητικότητα σε ΕΧΑΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Τιτάν και Intralot.