Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απώλειες στα όρια του 4% για το Γενικό Δείκτη

Διορθώνουν έως και 4% οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο. Η αγορά ενδοσυνεδριακά χάνει τις 900 μονάδες. «Κόκκινες» και οι 25 μετοχές του FTSE 25, καθώς πυκνώνουν, εκτός αλλά και εντός συνόρων, τα σύννεφα. Παραμένει περιορισμένος ο τζίρος.

Εγκλωβισμένο το Χ.Α. ξεκίνησε πτωτικά και μετά τις 11.15 διορθώνει σχεδόν... κάθετα. Η συνεδρίαση που ξεκίνησε με καθοδικό χάσμα έφερε τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 908 μονάδων, περίπου την ώρα που προαναφέραμε, οπότε και βγήκαν πωλήσεις σε χαμηλές τιμές κυρίως στη μετοχή της CCHBC και σχεδόν παράλληλα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, για να διευρυνθεί η διόρθωση μέχρι τις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Χρηματιστήριο έφτασε να χάνει άνω του 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ως τις 890 μονάδες με το τζίρο να παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Είναι ενδεικτικό πως έφτανε τα 8 εκατ. ευρώ στις 11.25, από τα οποία το 1,6 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς και το 1,2 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής.

Μέτριες μεν οι συναλλαγές, οι πωλητές όμως έχουν τον πρώτο λόγο, με το ταμπλό κατακόκκινο και για τις 25 μετοχές του Large Cap.

Είναι ενδεικτικό πως ανάλογο κλίμα έχει διαμορφωθεί και στον FT Mid, με σημαντικές απώλειες στις δύο τραπεζικές μετοχές του δείκτη, τη Eurobank και την Attica Bank.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως πτωτικές τάσεις επικρατούν σχεδόν σε όλα τα ευρωχρηματιστήρια, με απώλειες που κυμαίνονται στο 1,50%. Ενδεικτική η διόρθωση του DAX προς τις 8.325 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την εικόνα... άτακτης υποχώρησης και σε εξωγενείς αλλά και σε εσωτερικούς παράγοντες. Στις διεθνείς αγορές το κλίμα έχει βαρύνει με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία.

Στο εσωτερικό, εκτός όλων των άλλων, δεύτερη ανάγνωση στο θέμα του euro2day.gr που αναφέρεται στο «μακρύ χέρι» της εφορίας στις καταθέσεις μας δίνει μια διάσταση του προβλήματος.

Από τον FTSE Large Cap ξεχωρίζουν αρνητικά η διόρθωση των 3Ε, ΟΤΕ και ΔΕΗ, αλλά και οι απώλειες με μέτριους όμως τζίρους στους τίτλους των Τιτάν, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Σωληνουργείων Κορίνθου, Frigoglass.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v