Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητούνται κίνητρο, κατεύθυνση και... όραμα

Χωρίς κίνητρα οι παίκτες. Συνεχίζεται ο εγκλωβισμός του Χ.Α. στο προεκλογικό παιχνίδι του Βερολίνου, σε «ομηρεία» οι τράπεζες. Μεμονωμένες οι αναλαμπές. Κλειδί οι 905 μονάδες για Γ.Δ. και οι 310 για FTSE 25. Αστάθμητος παράγων οι εξελίξεις στη Συρία.

Αγορά με τζίρο... μίνι μάρκετ το Χ.Α., με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν εχθές τα 18,1 εκατ. ευρώ. Από τους χειρότερους τζίρους του 2013 σημείωνε ο επανακάμψας Θανάσης Σταυρόπουλος για τη συνεδρίαση, όπου οι πωλητές πέτυχαν διόρθωση του Γενικού Δείκτη στις 918,81 μονάδες.

Ο FTSE Large Cap υποχώρησε στις 313,66 μονάδες κι ο FT Mid στις 1.030, με μετοχές σηματωρούς να χάνουν τη βραχυπρόθεσμη φορά αντίδρασής τους.

Η χθεσινή συνεδρίαση για πολλούς ήταν πρόκριμα γι' αυτήν την εβδομάδα καθώς θα φαινόταν εάν το Χ.Α. μπορεί να πιάσει τον στόχο των 950 (και άνω) μονάδων ή θα υποχρεωθεί να διασφαλίσει τα τοπικά χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε αυτήν τη συγκυρία... εμφανίζονται άλλες δύο παράμετροι, από τις οποίες η πρώτη (εξελίξεις στη Συρία) πλήττει την Wall Street. Η δεύτερη αφορά την επιφυλακτικότητα των ξένων, των λεγόμενων αγορών, απέναντι στην Ελάδα και στις άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας. Ενδεικτική η τελευταία ιδιαίτερα σκεπτικιστική έκθεση της Moody's, η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Και εκτός αυτών, συνεχίζεται ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία, όπου η Ελλάδα αποτελεί -εκ των πραγμάτων- μέρος της εκστρατείας του Βερολίνου. Ούτε εχθές σίγησαν τα ΜΜΕ με αναφορές τους στο ζήτημα του «ελληνικού χρέους», με το Der Spiegel να καταθέτει τη δική του άποψη.

Όσοι δεν έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα πως το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε θα μας... πάει μέχρι την αναμέτρηση της 22ας/9 όπως αυτό εξυπηρετείται θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Και να προσαρμοστούμε ανάλογα.

Ωστόσο, όλη αυτή η σεναριολογία, οι κατά ριπάς αναφορές, δημοσιεύματα, αναλύσεις, απόψεις κ.λπ. κρατούν δέσμια κατ' αρχάς τη χώρα, κατ' επέκταση δε τα δευτερεύοντα, όπως λ.χ. το Χ.Α. Πώς αλήθεια μπορεί να απελευθερωθεί ο τραπεζικός κλάδος, να δημιουργηθεί μόχλευση, να αντιδράσει ο κλαδικός δείκτης πάνω από τις 150-160 μονάδες όταν η εικόνα είναι τόσο συγκεχυμένη;

Μια χαρά το θέμα για τα bonus και τα malus των τραπεζών, όμως άλλα περιμένουν τον κλάδο στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος», άλλα στη διαφαινόμενη νέα δανειοδότηση με 10 δισ. ευρώ (που πιθανότατα θα καταλήξει στα 15-18 δισ. ευρώ, ας μη γελιόμαστε...).

Τι ρίσκο να αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο (ξένο ή ελληνικό) όταν έχουν τεθεί ουσιώδη ερωτήματα και οι απαντήσεις θα δοθούν συν τω χρόνω. Κινήσεις βραχύβιες όπως αυτή της 22ας και της 23ης/8 θα επιχειρούνται, αλλά στη δεύτερη-τρίτη συνεδρίαση θα εξαντλούνται. Το πρόβλημα είναι πως έτσι ΔΕΝ χτίζονται επενδυτικές θέσεις.

Στο 0,496 ευρώ με απώλειες τελικά η μετοχή της Alpha Bank, στα 3 ευρώ ακριβώς της Εθνικής, στο 1,03 ευρώ της Πειραιώς. Στο 0,65 ευρώ η μετοχή της Eurobank, με εξελίξεις από τη χθεσινή Γ.Σ., στο 0,284 ευρώ σταθερή η μετοχή της Attica Bank. Όμως δεν αρκούν αυτά.

Κάτι ανάλογο και για τις εισηγμένες/επιχειρήσεις. Σχετική κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια (ο ΟΠΑΠ και τα ΕΛΠΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου μεθαύριο Πέμπτη) και λόγω των οικονομικών μεγεθών τριμήνου.

Εύλογο όμως το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην παρουσίαση του Λονδίνου: σε τι επενδυτικό περιβάλλον θα κινηθούν, πώς θα γίνεται η χρηματοδότησή τους (το επόμενο 12μηνο) και πώς θα επηρεάσει το επιχειρηματικό κλίμα η μακρά προεκλογική περίοδος που για την Αθήνα θα ξεκινήσει από τους πρώτους 1-2 μήνες του 2014;

Οι επιχειρηματίες, οι βασικοί μέτοχοι, οι χρηματιστές-διαχειριστές, οι ειδικοί των αγορών προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό τον επενδυτικό χαρακτήρα των εισηγμένων, του Χ.Α. που όλο και περιθωριοποιείται. Και όσοι δίνουν αγώνα να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και αυτές εισηγμένες στο Χ.Α. σχεδόν αβοήθητοι επιχειρούν. Και διασώζονται κυρίως όσοι κινούνται εκτός.

Άλλη μία συμφωνία εκτός συνόρων για τη ΜΕΤΚΑ, στη ρουμανική αγορά επεκτείνεται η Jumbo, δύο περιπτώσεις ενδεικτικές της κατάστασης. Και με το «κόστος χρήματος» να παραμένει τουλάχιστον μία φορά ακριβότερο απ' ό,τι για τις ιταλικές ή τις ισπανικές εταιρίες. Για τις γερμανικές, άντε τις γαλλικές δεν το συζητάμε, 2-3 ακόμη και 4 φορές πάνω το κόστος, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές των ίδιων των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτών συνεκτιμώντας καταλήγεις πως οι 900-1.000 μονάδες και πολλές είναι (σε επίπεδο Γ.Δ.), άντε να «παίξουμε» κάνα στοίχημα μέχρι τις 1.150 και τυχεροί θα είμαστε. Οπότε συνεχίζεις στην τακτική που ακολουθείς από τα ελάχιστα του περυσινού Ιουνίου, επιλέγοντας με πολύ αυστηρά κριτήρια ιδιαίτερες περιπτώσεις και... πονταρίσματα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v