Η πέμπτη χειρότερη συνεδρίαση του 2013, με διόρθωση 4,08% στις 881,35 μονάδες, με τις 25 μετοχές του FTSE Large Cap στο κόκκινο... έως βαθύ κόκκινο και με συναλλαγές 51,6 εκατ. ευρώ, δεν άφησε και πολλά περιθώρια ανασύνταξης.
Σε ρυθμό Συρίας οι διεθνείς αγορές, σε κλίση οι αγορές μετοχών, σε άνοδο χρυσός, πετρέλαιο και επενδυτικό ρίσκο. Σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α., που προεξοφλεί αλλά και επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, φυσιολογικά υποχώρησε άτακτα.
Η καθολική διόρθωση των μετοχών του FTSE Large Cap, με τον δείκτη στις 301 μονάδες, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και καθοδική διάσπαση σημαντικών στηρίξεων, επιβάρυνε το κλίμα περισσότερο απ' όσο περίμεναν ακόμη και διορατικοί παίκτες-γνώστες του παιχνιδιού.
Στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται αναλυτικά στηρίξεις, σημαντικά τεχνικά στοιχεία και εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς για το τι θα γίνει σύντομα.
Η Συρία τρόμαξε τη Wall Street και τους επενδυτές (αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr) ενόσω στο εσωτερικό ένα μέτωπο κλείνει(;), δύο ανοίγουν. Σημειώναμε στο σχόλιό μας του Σαββατοκύριακου πως η κυβέρνηση ξεπερνά ή μεταθέτει για αργότερα 2-3 μέτωπα, για να αναδειχθούν άλλα από την Κυριακή κιόλας.
Η εμπλοκή της χώρας στην προεκλογική αντιπαράθεση των Γερμανών, συμφωνούν οι περισσότεροι, μόνο θετικά δεν λειτουργεί (και) για το Χ.Α. Στα ύψη ο εκνευρισμός της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου, καθώς δεν είναι λίγο τη στιγμή που αναφέρεσαι (σ.σ. ο υπουργός Οικονομικών) σε δανειακές ανάγκες 10 δισ. ευρώ να σου «πετά» το εξωπραγματικό μέγεθος των 77 δισ. ευρώ (μέχρι το 2020) το αντιπολιτευόμενο SPD.
Παράλληλα, η όλη σεναριολογία για καταθέσεις, κουρέματα, νέα δάνεια, εκτίναξη του δημόσιου χρέους επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Με αυτά η αγορά περίμενε και υπολόγιζε κίνηση του Χ.Α. στο εύρος των 890-880 έως 950 μονάδων.
Η τροπή που έχει λάβει η κατάσταση (με αφορμή) τη Συρία περιπλέκει τη διόρθωση. Τα 51,6 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης δεν είναι λίγα, αφήνουν ουρά τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης, ενώ αρκετοί προβληματίστηκαν από την πίεση, με υψηλό τζίρο, των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.
Άτακτη υποχώρηση, πιεστική από την πλευρά των πωλητών, που παραπέμπει σε ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων. Το τελευταίο που θα θέλαμε σε αυτήν τη φάση. Τώρα που επιβαρύνεται το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνεται το επενδυτικό ρίσκο (και) για το Χ.Α. κι η στάση 2-4 ξένων σπιτιών μπορεί να αποβεί καθοριστική.
Εάν λειτουργήσει το... ντόμινο, ένα από τα πρώτα που θα «χτυπηθούν» είναι το τουρκικό. Η χθεσινή βουτιά στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (στα χαμηλά έτους ο δείκτης), οι συνεχιζόμενες εκροές από τη γείτονα κι η αισθητή μείωση της αποτίμησης του τραπεζικού της κλάδου δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά.
Ήδη, η χρηματιστηριακή αξία της Finansbank υποχωρεί προς τα 2,7 δισ. ευρώ (ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα για την Εθνική). Η μετοχή της ΕΤΕ χωρίς σοβαρή αντίσταση υποχώρησε και πάλι προς τα 2,85 ευρώ με 1,9 εκατ. τεμάχια.
Στις παραμέτρους του βασικού σεναρίου για το stress test αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου. Ο κλάδος διορθώνει εκ νέου χαμηλότερα των 135 προς τις 120 μονάδες, ενώ και τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνονται θέλουν προσοχή. Θυμίζουμε πως αύριο ανακοινώνουν ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, να συνεκτιμηθεί ότι την ίδια μέρα ψηφίζεται στη Βουλή ως κατεπείγουσα η σύμβαση παραχώρησης 12ετούς διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων στην Ελληνικά Λαχεία.
Σε αυτήν τη δυσχερή φάση των αγορών και της «ελληνικής υπόθεσης» το Χ.Α. ενδεχομένως θα έχει να διαχειριστεί το Roadshow του Λονδίνου (στις 5-6 Σεπτεμβρίου) υπό διαφορετικές συνθήκες απ' ό,τι υπολόγιζαν χρηματιστές, επιχειρηματίες και οικονομικοί κύκλοι. Παράμετρος που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συνεκτιμάται τις επόμενες ημέρες.
Δεν ήταν λίγοι, συμπεριλαμβανομένης της στήλης, που περίμεναν τη διήμερη παρουσίαση των ελληνικών επιχειρήσεων και προσέβλεπαν σε κάτι καλύτερο. Ατυχώς, ο σχεδιασμός φαίνεται να ανατρέπεται...