Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνει και τις 880 μονάδες το Χρηματιστήριο

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην ευρύτερη περιοχή, πυκνώνουν και στο εσωτερικό της χώρας. Ρηχή αγορά το ΧΑ, μετρά δραματικές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κάτω και από τις 880 μονάδες. Στο «κόκκινο» όλος ο FTSE-25.

Βαθαίνει η διόρθωση στο Χ.Α. καθώς λίγο μετά τις 16:00 ο Γενικός Δείκτης κινείται κάτω και από τις 880 μονάδες.

Πιο κόκκινο από την προηγούμενη αναφορά μας το ταμπλό, με τους πωλητές να επιμένουν και τους αγοραστές αρκετά χαμηλότερα, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα εντός κι εκτός συνόρων.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με αφορμή τη Συρία, έχουν φορτίσει ιδιαίτερα το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, εξέλιξη που προακαλεί πολλές παρενέργειες. Μία από αυτές, η δραματική άνοδος του επενδυτικού ρίσκου σε αγορές της περιοχής, αυτήν την περίοδο.

Να συνεκτιμηθεί πως οι απώλειες στα κυριότερα ευρωχηματιστήρια δεν ξεπερνούν το 1,6%, με τον Δείκτη Euronext 100 να διορθώνει στις 750 μονάδες. Πιέσεις στο ευρώ, ενώ «τσιμπάει» το πετρέλαιο και ο χρυσός.

Στο εσωτερικό, η κατάσταση δεν μπορεί να συμβάλει στην αποφόρτιση του κλίματος. Η εμπλοκή του «ελληνικού προβλήματος» στον προεκλογικό αγώνα των Γερμανών κι η σεναριολογία για νέα «κουρέματα» και για επιπλέον δάνεια (άρα περαιτέρω αύξηση του χρέους) επιβαρύνουν το ούτως ή άλλως ρευστό και νοσηρό κλίμα.

Άμεσος ο αντίκτυπος στο Χ.Α., που ως ρηχότατη αγορά πολύ εύκολα μπορεί να πιεστεί σημαντικά χαμηλότερα.

Η απουσία έστω λίγων αγοραστών επιτείνει την πίεση αφού οι πωλήσεις φθάνουν σε βάθος.

Είναι ενδεικτικό πως με 41 εκατ. ευρώ (στις 16:20) η πλειονότητα των δεικτών και μετοχών χάνει έως 6,57%. Στο κόκκινο και οι 25 μετοχές του Large Cap, με μεγαλύτερες απώλειες για Jumbo, Μυτιληναίο, MIG, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στο κόκκινο και οι μετοχές του FT Mid με πτώση που ανέρχεται στο 6,02%, ενώ σημαντική είναι κι η διόρθωση για τις μετοχές των Eurobank, Attica Bank, αλλά και σηματωρών του δείκτη όπως θεωρούνται ο Φουρλής, η ΓΕΚ Τέρνα κι η Intracom.

Αναπόφευκτη η άμεση δοκιμασία των 880 μονάδων, δηλαδή του χαμηλού ορίου της περιοχής που ξεκινά από τις 890 μονάδες. Στήριξη που μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είχαμε θεωρήσει ότι «δένει» το Χ.Α. βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v