ΧΑ: Επιχειρείται σταθεροποίηση στις 875 μονάδες

Ψύχραιμη η αρχική αντίδραση των ευρωχρηματιστηρίων και του Χ.Α. Συμμάζεμα για το Γ.Δ. από τα χαμηλά των 869 μονάδων, «παλεύει» τις 300 ο FTSE 25. Ενδείξεις αντίδρασης από ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο και Attica Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από FT Mid).

Επιχείρηση διαχείρισης της κατάστασης σε εξέλιξη τα πρώτα 45΄-50΄ της συνεδρίασης. Τόσο στο Χ.Α., όσο από πιο νωρίς σε πολλά ευρωχρηματιστήρια.

Καθοδικά ξεκίνησε η αγορά, συνέχισε χαμηλότερα έως τις 869 μονάδες, αλλά οι προσπάθειες συμμαζέματος είναι εμφανείς από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών.

Απώλειες έως 1,55% για τον δείκτη FTSE Large Cap, που διόρθωσε χαμηλότερα των 300 προς τις 296 μονάδες.

Είχαν προηγηθεί πολλά ευρωχρηματιστήρια, με ποσοστό υποχώρησης από 0,50% έως 1,75%, με τον DAX κατά 0,45% χαμηλότερα προς τις 8.205 μονάδες. Αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr, οδηγός χρήσιμος σε αυτήν τη ρευστή και πονηρή συγκυρία. Εξίσου χρήσιμα όσα αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης για τα «βαριά» χαρτιά, που είναι πλέον σε κρίσιμη καμπή.

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα προετοιμάζεται ανάλογα, ενώ δημοσιεύματα όπως αυτό του Foreign Policy συμβάλλουν προφανώς στην... αντικειμενικότερη προσέγγιση ενός τόσο σύνθετου θέματος και στην... εκτόνωση της κατάστασης.

Ο καθοριστικός ρόλος των ΜΜΕ θα μπορούσε να είναι για ακόμη μία φορά ο τίτλος ενός άρθρου γι' αυτήν την περίσταση. Εν πάση περιπτώσει...

Τα μόλις 3,8-4 εκατ. ευρώ που είχαν αλλάξει χέρια στις 11.05-11.10 ενισχύουν την εκτίμηση πως ορισμένα «ισχυρά χέρια» επιχειρούν και επιδιώκουν να μη φύγει η αγορά, όπως εχθές. Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς. Τα νεότερα που φτάνουν από τα διάφορα... μέτωπα συνιστούν αναμονή και επιφυλακή και όχι βεβιασμένες κινήσεις. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Από τεχνική πλευρά, η υποχώρηση του FT Mid χαμηλότερα των 1.000 μονάδων στις 966 επαναφέρει το ενδεχόμενο διόρθωσης μέχρι τη βάση των 920 μονάδων.

Ο FTSE Large Cap «επιστρέφει» στα επίπεδα της 31ης Ιουλίου (σε τιμές χαμηλότερα των 300 μονάδων), δημιουργώντας έναν κύκλο με υψηλότερες τιμές στο διήμερο 12-13/8 πέριξ των 325-330 μονάδων. Εκ των πραγμάτων, αντίσταση, και μάλιστα ισχυροποιούμενη θα λέγαμε, η επαναπροσέγγιση της οποίας θα εξαρτηθεί από το αν ο δείκτης θα βρει στήριξη στις 290-280 μονάδες.

Η αντίδραση της μετοχής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων μας φάνηκε ενδιαφέρουσα τεχνικά, ενώ μετά τις 11.10 αγοραστές κράτησαν την ΕΛΛΑΚΤΩΡ πάνω από τα 2 ευρώ. Περίπου σε αυτό το διάστημα έγιναν αρκετές αγορές και στους τίτλους του ΟΤΕ, του Μυτιληναίου και της ΔΕΗ. Οι απώλειες μαζεύτηκαν κάπως, ο Γ.Δ. ανέκαμψε προς τις 875 μονάδες και ο 25άρης οριακά στις 300.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγοντας, (και) το Χ.Α. έχει εισέλθει σε έναν επόμενο κύκλο, που θα χαρακτηριστεί -όπως όλα δείχνουν- από κάποιου είδους επέμβαση στη Συρία και συνακόλουθες αναταράξεις σε αγορές μετοχών, χρήματος, στο πετρέλαιο και στα μέταλλα.

Πρακτικά, για τις επόμενες ημέρες το επενδυτικό ρίσκο θα παραμείνει σε υψηλά σημεία, ανάλογα του... θερμόμετρου των εξελίξεων στην περιοχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ταχύτερη ροή συναλλαγών και πονταρισμάτων, κι οι μεταβολές χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ένταση είτε στη διόρθωση είτε στην ανοδική αντίδραση.

Εάν είμαστε όντως στα αρχικά στάδια αυτού του κύκλου, θα απαιτηθεί ακόμη περισσότερη προσοχή και παρακολούθηση της αγοράς, ακόμη και στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η προσπάθεια ανοδικής κίνησης του Μυτιληναίου -μετοχής σηματωρού-, οι αγοραστές στη ΔΕΗ και το συμμάζεμα που επιχειρήθηκε από τις 11.05-11.10 και μετά δίνουν σχετική κινητικότητα στη συνεδρίαση. Παρότι ο τζίρος παρέμενε μέτριος, ούτε καν 6 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα 50΄.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v