Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα υψηλά ημέρας μέσω τραπεζών-Σε ΕΤΕ & Πειραιώς ο τζίρος

Κέρδη μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις εμφάνισε η Σοφοκλέους, παρά την αρχική "βουτιά" μέχρι τις 789 μονάδες. Υπεραπόδοση για Alpha, ΔΕΗ, Τιτάνα, Ελλάκτωρ. Άνοδος και για τα warrants τραπεζών. Απώλειες για Eurobank, Coca Cola.

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, η Αγορά σήμερα "αποφάσισε" να δώσει ανοδική αντίδραση, που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Από την άλλη, συνεχίστηκε ο υψηλός συγκεντρωτισμός, όσον αφορά τον τζίρο, καθώς το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφορούσε συναλλαγές μόλις δύο τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς και Εθνικής.

Και σήμερα δεν έλειψε το στοιχείο της μεταβλητότητας, καθώς μετά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μία "δοκιμαστική βουτιά" μέχρι τις 789,43 μονάδες (-1,36%), όμως μετά τις 12.45 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (819,48) και πιο συγκεκριμένα στις 818,62 μονάδες με κέρδη 2,21%.

Μπορεί ο τίτλος της Πειραιώς να βρέθηκε στην πρώτη θέση όσον αφορά τον ημερήσιο όγκο και τζίρο, όμως τα βλέμματα των περισσότερων ενεργών παικτών ήταν προσηλωμένα στον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,20 ευρώ (-12%). Από εκεί και πέρα, ακολούθησε αργή, αλλά σταθερή ανοδική αντίδραση, που είχε σαν αποτέλεσμα την αναρρίχηση του τίτλου μέχρι τα 2,53 ευρώ και την βραχύβια επιστροφή σε θετικό πρόσημο, ενώ το "κουδούνι της λήξης" βρήκε την μετοχή στα 2,49 ευρώ με απώλειες 0,40%, να συμπληρώνει τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Αντίθετα, το warrant της Εθνικής, μετά από συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, σήμερα πέτυχε το δεύτερο θετικό του κλείσιμο (από τις 27/6 που εισήλθε προς διαπραγμάτευση) κλείνοντας στα 0,6000 ευρώ με κέρδη 11,11% και όγκο 827994 τεμ. Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6800 ευρώ με κέρδη 4,45% και συναλλαγές 2011232 τεμ. και το warrant της Πειραιώς στα 0,4150 ευρώ (+4,53%) διακινώντας 620107 τεμ.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Πειραιώς, Μυτιληναίος, Τιτάν και Intralot, ενώ ο τίτλος της Folli Follie Group δεν "είδε" το "πράσινο" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Να σημειωθεί ότι στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι μετοχές των Alpha Bank, Ελλάκτωρα, Βιοχάλκο, Μέτκα και Τιτάνα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Προσπάθεια διερεύνησης των διαθέσεων των δεικτών, στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, θα κάνει για λογαριασμό της στήλης, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
 
Ξεκινώντας από την Γερμανία και τον δείκτη DAX, αυτός παραμένει ουσιαστικά "αδιόρθωτος". Το 8225-8210 είναι κοντινή στήριξη, ενώ κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 8168-8150 επίπεδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν "stop loss" στο "long" με επόμενο επίπεδο το 8070. Κοντινή αντίσταση  το 8270 που κατοχύρωση μπορεί να δώσει 8330-8370.
 
Στο NYSE και στον S&P 500 οι 1680 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει, αν μη τι άλλο, το 1686 ενώ κοντινή στήριξη είναι το 1674 και 1671. "Stop loss" στους "long" μπορεί να μπει στο 1666, μιας και διάσπαση το πιο πιθανό είναι να μας φέρει στο 1660-1656.
 
Ο Dow Jones δοκίμασε για άλλη μία φορά τα υψηλά του κλείνοντας πάνω σε αυτά. Το 15340 μπορεί να οριστεί σαν "stop" μιας και διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 15275 ενώ κοντινή στήριξη έχει το 15370. Πρώτη κοντινή αντίσταση η ζώνη 15490 - 15510.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με ελεγχόμενες απώλειες κινείται η Ευρώπη, ενώ οριακές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, οι επιφυλακτικές κινήσεις ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, στο Κογκρέσο.
 
Μεταφερόμενη στην Γηραία Ήπειρο, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 1,6%, σύμφωνα και με την αρχική της εκτίμηση. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,1%.
 
Αρνητικές ήταν οι εκπλήξεις από το μέτωπο της οικονομίας για την Ευρωζώνη, με βουτιά στον δείκτη οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου ΖΕW, μείωση εισαγωγών και εξαγωγών, αλλά και διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα που απέχουν ακόμη πολύ από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία μειώθηκε τον Ιούλιο στο 36,3 από 38,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές αντιθέτως περίμεναν – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – ανάκαμψη του δείκτη στο 39,6.
 
Πέραν των εξελίξεων στη Γερμανία, προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης. Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διευρύνθηκε στα 15,23 δισ. ευρώ από 14,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση του πλεονάσματος στα 11,8 δισ.
 
Ένδειξη της αδύναμης εγχώριας ζήτησης είναι και η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 1,6% τον Ιούνιο, σε απόσταση μεγάλη από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Τα "κόκκινα" δάνεια στις Ιταλικές Τράπεζες συνέχισαν να κινούνται ανοδικά το Μάιο, πλησιάζοντας τα 136 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Ιταλικών Τραπεζών (ABI). Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 135,7 δισ. ευρώ, έναντι 132,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια ώρα τα δάνεια προς τα Νοικοκυριά και τις Επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό τομέα υποχώρησαν κατά 3,1% τον Ιούνιο.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο πυροδότησε σειρά υποβαθμίσεων στις προβλέψεις των αναλυτών για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου, από την στιγμή που οι λιανικές πωλήσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο ΑΕΠ.
 
Ειδικότερα, η Morgan Stanley υποβάθμισε την πρόβλεψη της στο 0,3% από 0,5% προηγουμένως, η RBS σε 0,5% από 0,8%, η Goldman Sachs σε 1,3% από 1,6% και η Nomura σε 1,1% από 1,3%.
 
Από εκεί και πέρα, την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών σημείωσε τον Ιούνιο στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή, λόγω της ανόδου στην τιμή της βενζίνης. Αναλυτικά, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,5% τον Ιούνιο, από 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση 0,3%.
 
Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό τωντελευταίων τεσσάρων μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Fed, η παραγωγή στα εργοστάσια, ορυχεία και στις εταιρείες κοινής ωφέλειας της Χώρας αυξήθηκε κατά 0,3%. Τον Μάιο είχε παραμείνει αμετάβλητη. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,2%.
 
Νέα βελτίωση κατέγραψε τον Ιούλιο ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών στις ΗΠΑ σκαρφαλώνοντας σε υψηλά πολλών ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η National Association of Home Builders. Ειδικότερα, ο δείκτης της NAHB διαμορφώθηκε στις 57 μονάδες τον Ιούλιο από 51 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες. Ο δείκτης βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006.
 
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει ότι τα ποσοστά ανεργίας θα παραμείνουν υψηλά στις ανεπτυγμένες Χώρες και τον επόμενο χρόνο, πλήττοντας κυρίως τους νέους και τα άτομα χαμηλής εξειδίκευσης.
 
Το πόρισμα του ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, που θα δουν τα ποσοστά ανεργίας τους να μειώνονται από 7,6% σε 6,7%, και από 5,3% σε 4,7% αντίστοιχα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως, τα ποσοστά ανεργίας θα παραμείνουν ίδια, ή θα αυξηθούν. Για τη Γαλλία, προβλέπεται αύξηση στο 11,2%, για την Ιταλία αύξηση στο 12,6% και για την Ελλάδα και την Ισπανία, το ποσοστό θα κυμανθεί κοντά στο 28%.
 
Εν τω μεταξύ, νέα μελέτη από την BofA Merrill Lynch έδειξε ότι η ρευστότητα αυξήθηκε από το 4,3% στο 4,6% σύμφωνα με το δείκτη με τον οποίο παρακολουθεί τις ροές των κεφαλαίων. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η καθαρή συνολική έκθεση των fund managers έχει σημειώσει μείωση, παραμένοντας όμως σε θετικά επίπεδα. Ένα 83% των επενδυτών εκτιμούν ότι το δολάριο θα σημειώσει νέα άνοδο εντός των επομένων 12 μηνών ενώ οι Αμερικανικές και Ιαπωνικές μετοχές θα συνεχίσουν να προσελκύουν επενδυτές σε σχέση με τα Εμπορεύματα και τις μετοχές αναδυόμενων Αγορών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το ποσό του 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,02%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία.
 
"Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής κρίσης, το βουνό του Ελληνικού χρέους συνεχίζει να διογκώνεται", προειδοποιεί η HSBC, σε νέα έκθεσή της για την πορεία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
 
Όπως υποστηρίζει ο οίκος, τρία χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πάρει το δρόμο προς την έξοδο από την κρίση. Αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το Ελληνικό ΑΕΠ συνεχίζει να καταγράφει συρρίκνωση και η ύφεση πνίγει την Ελληνική οικονομία. Μόνο για το τρέχον έτος, 2013, η ύφεση της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 4% (ή και περισσότερο), σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της τρόικας. Το Ελληνικό χρέος, συνεχίζουν οι αναλυτές της HSBC, συνεχίζει να διογκώνεται, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση (PSI+) τον Μάρτιο του 2012.  "Η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό πριν το 2016", εκτιμά ο οίκος.

Και διευκρινίζει: Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη Χώρα της Ευρωζώνης που παραμένει δέσμια της κρίσης και της ύφεσης. Σύσσωμος ο Ευρωπαϊκός Νότος βιώνει τις επιπτώσεις των πολιτικών αυστηρής λιτότητας που υιοθετούνται.
 
Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, παρά την σημερινή ανοδική αντίδραση, επισημαίνοντας το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαρθρωτικές αλλαγές.
 
Την ίδια ώρα, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, περιμένει αναπτυξιακά μέτρα και αντί αυτών ακούει νέα ολική φοροεπιδρομή. Σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, το μπαράζ αντιδράσεων από Κοινωνία και Επιχειρηματική Κοινότητα δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την Αγορά για σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς η ανάπτυξη, που προεξοφλούσε η Αγορά για τις αρχές του 2014, με τέτοια μέτρα, επόμενο είναι να μετατίθεται για το 2015.
 
Μόλις τέσσερις οι υστερήσαντες στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική (-0,40%), ΕΕΕ (-0,88%), Eurobank Properties (-0,15%), Folli Follie Group (-0,61%).
 
Στην πλευρά των κερδισμένων ημέρας, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Alpha Bank (+9,25%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 6% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, Σωλ. Κορίνθου και Intralot. Κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 42 πτωτικών και δέκα τίτλοι (οι περισσότεροι με λίγες συναλλαγές) τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στον Μαθιό, ενώ και σήμερα σημαντικό κομμάτι του ενδιαφέροντος απέσπασε ο τίτλος της Revoil. Μετά την χθεσινή ανακοίνωση - διάψευση των φημών, που δεν είναι οι μόνες που ακούγονται για την εταιρεία, ο τίτλος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,9500 ευρώ (-14,41%), όμως σταδιακά οι αγοραστές μάζεψαν την υπάρχουσα προσφορά, προς στιγμήν η μετοχή γύρισε και σε οριακά κέρδη (1,12 ευρώ) και τελικά έκλεισε στα 1,10 ευρώ με απώλειες 0,90%.  

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με σημαντικές πιέσεις και ολοκληρώθηκε κοντά στα υψηλά ημέρας.
 
Οι μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει Παρασκευής και η σχετική μεταβλητότητα, αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.479 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο υπεραπέδωσε του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη επιστρέφοντας σε premium 1%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 24.241 - 13.136 Ιουλίου, 9.109 Αυγούστου και 1.796 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 281,75) κινήθηκαν μεταξύ 269,5 και 282,75 μονάδων.Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σήμερα, για γυρίσματα θέσεων Ιουλίου-Αυγούστου με το spread να διαπραγματεύεται στις -2 μονάδες (ακριβότερος ο Αύγουστος).         
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (17.500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (921), MIG (292), Μυτιληναίο (237), ΔΕΗ (1.252), ΓΕΚ (259), Eurobank (1.084), Alpha Bank(3.587), Εθνική (5.036), Πειραιώς (2.419), Ελ. Πετρέλαια (204), Μέτκα (101), ΟΠΑΠ (123), Intralot (172), Eurobank Properties (123).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 56% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη στα 230 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (205 δικαιώματα αγοράς και 25 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.271.506 τεμ.), Εθνική (1.210.977 τεμ.).
 
Να σημειωθεί ότι 34.264 συμβόλαια λήξεως Ιουλίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v