Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε απεργιακό ρυθμό η Σοφοκλέους

Απώλειες στο Χρηματιστήριο με τις περισσότερες κινήσεις να καταγράφονται από την πλευρά των πωλητών. Κέρδη σημειώνουν Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίος. Πτώση για ΔΕΗ, Coca Cola αλλά και για Εθνική Τράπεζα (-10%). Χαμηλός ο τζίρος.

Στα όριά τους οι δείκτες(*), με τη συνεδρίαση να ξεκινά από χαμηλότερα επίπεδα. Ανεπιτυχής η αρχική προσπάθεια καθώς οι δείκτες ενισχύθηκαν λίγο ψηλότερα, για να διορθώσουν με πωλήσεις μετά τις 10.50-10.55. Σε δοκιμασία των 800 μονάδων φαίνεται να οδηγείται και σήμερα η αγορά.

Αρχικά σημειώθηκαν διερευνητικές βολές λίγο πιο κάτω από τις 800 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και προς τις 273,5 για τον FTSE Large Cap. Μέτριος ο τζίρος όπως σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, με μόνη διαφορά πως αρκετοί αγοραστές έδωσαν -μετά τις 10.35-10.40- εντολές σε τιμές έως και 3,8% ανώτερες, αρχής γενόμενης από την Πειραιώς.

Υψηλός τζίρος, από τις πρώτες κιόλας εντολές, για ακόμη μία συνεδρίαση στη μετοχή της Πειραιώς, με τον όμιλο να επιχειρεί να ενισχύσει τον ρόλο και την παρουσία του. Είναι ενδεικτικό πως από τα 2-2,2 εκατ. ευρώ περίπου το 1 εκατ. ευρώ άλλαξε χέρια στη μετοχή της Πειραιώς. Αν αυτό σηματοδοτεί κάτι προς το πιο ενθαρρυντικό για την αγορά θα φανεί σύντομα.

Ωστόσο, είναι άξια αναφοράς η εμφανής προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά του ομίλου, καθώς οποιαδήποτε κίνηση μόχλευσης μόνο καλοδεχούμενη μπορεί να είναι σε περιόδους... ξηρασίας.

Σχεδόν παράλληλα με την Πειραιώς επιχειρήθηκε αντίδραση για τον τίτλο της Alpha Bank, που παραμένει σχετικά κοντά στο 0,44 ευρώ -στην τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ-, σε αντίθεση με την Εθνική. Ουρά πωλητών στη μετοχή της Εθνικής, που με σχετικά υψηλές συναλλαγές πιέστηκε προς τα 2,42 ευρώ χάνοντας και άλλο έδαφος από τα 2,82 ευρώ (το τοπικό υψηλό στις 9/7).

Πιέσεις και στη μετοχή της Eurobank (η άλλη τραπεζική μετοχή του FT Mid η Attica Bank κερδίζει πόντους), καθώς φαίνεται πως «ισχυρά χέρια» συνεχίζουν να ρευστοποιούν παλαιότερες θέσεις τους.

Ωστόσο, για τον τραπεζικό κλάδο το σημαντικότερο πρόβλημα, σε αυτήν τη φάση, δείχνει να είναι η αδυναμία της Εθνικής να απορροφήσει το σύνολο της προσφοράς, με συνέπεια να χάνει σταδιακά έδαφος, υποχωρώντας έως τα 2,38 ευρώ. Σημειώνουμε πως το ΕΤΕ ΤΠ διορθώνει προς τα 2,37 ευρώ (-5,28%). Η διόρθωση της Εθνικής θα πρέπει να συσχετιστεί και με την επαναφορά του μέτρου των ανοιχτών πωλήσεων, καθώς στα ΣΜΕ της μετοχής καταγράφεται ζήτηση συμβολαίων «πώλησης».

Ήπια προσπάθεια και στη μη τραπεζική τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αλλά με μέτριες συναλλαγές και με τη βραχυπρόθεση τάση να παραμένει πτωτική. Σε αυτό το περιβάλλον, και χωρίς εξελίξεις, οι τρεις μετοχές δύσκολα θα δημιουργήσουν σχηματισμούς αναστροφής, με πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της περαιτέρω ταλαιπωρίας τους.

Η μετοχή της CC HBC στα 19,35 ευρώ απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης της ΕΤΕ και των Ελληνικών Πετρελαίων (με προσφορά προς τα 6,32 ευρώ λίγο πριν από τις 10.55). Δηλαδή περίπου την ώρα που οι βασικοί δείκτες πέρασαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος και με τον Γ.Δ. να υποχωρεί λίγο χαμηλότερα της αρχικής τιμής των 799 μονάδων.

Μετοχές εταιριών όπως ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, MIG, ΒΙΟΧΑΛΚΟ υποχώρησαν (μετά το αρχικό 20λεπτο), ενώ για τον Μυτιληναίο εντολές δίνονται στο εύρος των 3,98-4,04 ευρώ με πιθανή την προσπάθεια να κρατηθεί το 4άρι.

Ωστόσο, εκτίμησή μας είναι πως το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να κερδίζεται λίγος χρόνος, να αμβλύνεται η υπάρχουσα προσφορά και να γίνεται ηπιότερη η διόρθωση.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και για μετοχές του FT Mid, με τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Fourlis, Intracom κ.ά. σε εμφανή καθοδική τροχιά.

Λίγο μετά τις 11.05 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. ευρώ από τα οποία το 1,4-1,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς. Απώλειες έως 0,45% για τους δείκτες, με το Γ.Δ. στις 797 μονάδες.

(*)Στον Εκηβόλο η Άννα Φαλτάιτς έχει αναρτήσει διάγραμμα και ανάλυση για τους δείκτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v