Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: "Μετρά" τις πολιτικές εξελίξεις

Από παντού πιέσεις, βολές και προειδοποιήσεις. Επί ξυρού ακμής (και) το Χρηματιστήριο, που επιχειρεί να «αφομοιώσει» τη διόρθωση των ξένων αγορών, την εσωτερική πολιτική ρευστότητα και πιθανά «νέα μέτρα». Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος αλλά και τα παράγωγα.

Παγκόσμιο ξεπούλημα στις αγορές, απώλειες 2,3% στη Wall. Προειδοποιήσεις και απειλές από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Σε σύνθετη και πολυεπίπεδη δοκιμασία το Χ.Α., με βολές από κάθε πλευρά. Από την αστάθεια και τη νευρικότητα των διεθνών αγορών μέχρι όσα διαδραματίζονται στη χώρα με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, στο Eurogroup συμφωνείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ κι ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί πολύ σημαντική αυτήν την απόφαση. Είναι εμφανές πως κερδίζεται χρόνος, με το Βερολίνο σε ιδιότυπη αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον μόλις 3 μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Το Χ.Α. επιχειρεί να ενσωματώσει τις εξελίξεις, αρχικά απρόβλεπτες, όταν εμφανίστηκε πριν από δέκα μέρες ο... joker, στη συνέχεια αρκετά πιο προβλέψιμες μέχρι τις τελευταίες κρίσιμες 2-3 συνεδριάσεις. Το Χ.Α. δεν έβλεπε εκλογές σε αυτήν τη φάση και εν πάση περιπτώσει πριν από τις γερμανικές εκλογές, ακόμη και στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και της μεγάλης βουτιάς, και εξακολουθεί να μη βλέπει, και δικαιώνεται.

Ο τζίρος των δύο τελευταίων έντονα πτωτικών συνεδριάσεων δεν παρέπεμπε σε «ξεπούλημα». Ωστόσο χάθηκαν βραχυπρόθεσμες στηρίξεις εχθές, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε στις 884 μονάδες (-3,66%), ο FTSE Large Cap κατά 3,92% στις 297 μονάδες, με τις τράπεζες στις 162, ακόμη χαμηλότερα κατά 4,3%, αλλά με τις συναλλαγές στα επίπεδα των 41,94 εκατ. ευρώ.

Οι μεταρρυθμίσεις στοίχημα της νέας κυβέρνησης σημειώνει -το προφανές- ο Γιώργος Παπανικολάου κι η αγορά περιμένει την απάντηση στο εύλογο ερώτημα κατά πόσον θα μπορέσει το «νέο κυβερνητικό σχήμα» να προχωρήσει και να υλοποιήσει ενέργειες απείρως πιο επώδυνες από αυτές της ΕΡΤ.

Συν τοις άλλοις ,η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τον πονοκέφαλο των δύο πληρωμών ομολόγων με το σύνολο των κεφαλαίων της τελευταίας δόσης να χρηματοδοτεί την αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων. Επί της ουσίας χρήμα δεν μπαίνει στην αγορά, στην πραγματική οικονομία, και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από τους επαγγελματίες, επιχειρηματίες στο οικονομικό επιτελείο. Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση ο από... μηχανής θεός (και) για την κυβέρνηση είναι η προοπτική μιας αυξημένης τουριστικής περιόδου.

Εάν τα άμεσα έσοδα φθάσουν τουλάχιστον τα 11 δισ. ευρώ (όπως εκτιμά ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων) τότε και η χώρα κερδίζει χρόνο. Εάν δε σε αυτά τα τουλάχιστον 11 δισ. υπολογίσουμε και ένα ποσοστό 25-30% «μαύρου-αφορολόγητου» χρήματος τότε φτάνουν τα 13,7-14,3 δισ. ευρώ, και κάτι γίνεται.

Το αναφέρουμε αυτό γιατί εκτός από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχει και ο βραχυμεσοπρόθεσμος (μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου) όπου θα καθοριστούν πάρα πολλά. Το βραχυπρόθεσμο προεξοφλείται ήδη στο ταμπλό. Με ρευστοποιήσεις της τελευταίας στιγμής κυρίως στην Εθνική, λόγω εξόδου από τον δείκτη Stoxx 600, της σημερινής τριπλής λήξης στα παράγωγα, της αργίας της Δευτέρας, της εισόδου νέων μετοχών της ΕΤΕ από την Τρίτη, μέρα που ολοκληρώνεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και της Attica Bank.

Πολλά μαζί σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό την πίεση της πολιτικής ρευστότητας και των έξωθεν διεθνών πιέσεων. Από αυτήν την άποψη, παρά την έντονη διόρθωση επιμένουμε πως το Χ.Α. κρατάει, η πτώση είναι σχετικά ελεγχόμενη και ορισμένοι διακινδυνεύουν αγορές σε χαμηλότερες τιμές. Αν και ακόμη είναι νωρίς η ένταξη (από τον Νοέμβριο) οκτώ μετοχών στον δείκτη MSCI Emerging Markets θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να έχει ενδιαφέρον. Όχι ακόμη και μέχρις ότου βεβαιωθούμε για τα χαμηλά της αγοράς, αλλά...

Στην Εθνική (*) και τις νέες μετοχές αναφέρεται αναλυτικά ο Χρ. Κίτσιος ενώ προφανώς έχει τη σημασία της η επιλογή «πακέτο» της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ, με επιλογή του αγωγού ΤΑΡ.

Από τεχνική πλευρά, οι 280 μονάδες μένουν μέχρι νεωτέρας σημείο αναφοράς και στήριξης για τον FTSE Large Cap. Δύσκολα μεν, αλλά παραμένει ενεργή η εν λόγω σημαντική στήριξη. Το άνω όριο διατηρείται σε πρώτη φάση πέριξ των 310 και υψηλότερα προς τις 340 μονάδες, αλλά προφανώς αυτό που προέχει είναι η επιβεβαίωση της στήριξης, και βλέπουμε.

(*) Λόγω του ειδικού ρόλου και της σημασίας που αποδίδουν πολλοί στην Εθνική (και στη μετοχή της) στη συνέχεια θα ανεβάσουμε κατατοπιστικό διάγραμμα και μέτρηση (στον Εκηβόλο) του φίλου calculator-analysis.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v