Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 5% μετά τη ρωσική ψυχρολουσία

Ήταν στραβό το κλήμα με την πρωινή εμπλοκή με τη μετοχή της Κύπρου ήρθε και το ναυάγιο της ΔΕΠΑ. Βουτιά άνω του 5% για το Γενικό Δείκτη. Ρευστοποιήσεων συνέχεια για τη μετοχή της Alpha Bank. Διασώζονται οι μετοχές των ΕΧΑΕ και Τιτάν.

Στη σκιά της συνάντησης Γ. Στουρνάρα - τρόικας το Χ.Α. διορθώνει έως τις 935-940 μονάδες, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ μένει... ορφανός. Δεδομένων όσων διαδραματίστηκαν από την αρχή της συνεδρίασης -με αφορμή και την εμπλοκή με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου(*)- θα λέγαμε πως ήταν στραβό το κλήμα, ανέλαβαν κι οι πωλητές για να πιεστεί το Χ.Α. προς τις δεύτερες στηρίξεις του.

Έως τα επίπεδα των 935-940 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, έως την περιοχή των 320 ο FTSE Large Cap, με τον Τραπεζικό πέριξ των 185 μονάδων (-3,67%), ενώ η δοκιμασία της βραχυπρόθεσμης τάσης έρχεται μόλις μία συνεδρίαση πριν από την εισαγωγή (και διαπραγμάτευση) των warrants της Alpha Bank αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της Πειραιώς και της Attica Bank. Των δύο τελευταίων με προσαρμοσμένη τιμή, ενώ σε σχετικό θέμα του euro2day γίνεται λόγος για bonus της τελευταίας στιγμής από τον όμιλο Πειραιώς. Θυμίζουμε πως σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη αναλύονται όλες οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης αυτών των «σύνθετων προϊόντων».

Μέτριες οι συναλλαγές, δεν ξεπερνούσαν τα 24 εκατ. ευρώ με συγκριτικά αυξημένο τζίρο στις μετοχές της Alpha Bank, της Εθνικής αλλά και σε Intralot, Motor Oil, Μυτιληναίο και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Στις μετοχές των Σωληνουργείων Κορίνθου, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακής, Ελληνικών Χρηματιστηρίων ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Marfin Investment Group, με μέτριους τζίρους, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο (μέχρι τις 14.00). Ωστόσο ούτε στην περίπτωση των ανωτέρω τίτλων μπορεί να θεωρηθεί πως διαφοροποιείται βραχυπρόθεσμα η τάση, καθώς η ανοδική αντίδραση εξαντλείται αρκετά χαμηλότερα των πρώτων σημαντικών αντιστάσεών τους.

Ανάλογη εικόνα για τον Ft Mid, που διορθώνει προς την περιοχή των 1.150 μονάδων (έως 0,72%). Σημαντικές απώλειες (έως 14,5% ενδοσυνεδριακά) για τη μετοχή της Eurobank, ρευστοποιήσεις σε ΣΙΔΕΝΟΡ, Χαλκόρ, MLS Πληροφορική. Αντιθέτως ενισχύονται μετοχές των Ιντρακόμ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, αλλά η συνολικότερη εικόνα του δείκτη παραμένει πτωτική.

H μετοχή της Εθνικής υποχωρεί 4,2% στα 4,1 ευρώ, του ΟΠΑΠ κατά 2,43% στα 6,8 ευρώ και του ΟΤΕ κατά 4,78%, στα6,38 ευρώ.

(*) Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν πως το σχεδόν παράλληλο άνοιγμα του Γ.Δ. κατά 2,80% χαμηλότερα έναντι μόλις -0,85% του FTSE Large Cap δεν δικαιολογείται από τις αλλαγές λόγω της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Μετοχή δεδομένης διασποράς, χαμηλής στάθμισης, με ανάλογη βαρύτητα στη διαμόρφωση των δεικτών επ' ουδενί δικαιολογούσε τη διακύμανση των δεικτών στα πρώτα κρίσιμα λεπτά της συνεδρίασης. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση - γνωστοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Χ.Α., και με βάση τη βαρύτητα του εν λόγω τίτλου, η εμπλοκή που προκλήθηκε δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στην Κύπρου. Τουλάχιστον αυτό υποστήριζαν περί τους δέκα πολύπειρους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι στα πρώτα 10-15΄της συνεδρίασης αναζητούσαν (και δεν... έβρισκαν) την αφορμή της στρέβλωσης. Παρά ταύτα, όπως σημειώνουν ορισμένοι εξ αυτών, η στρέβλωση συνέβαλε στο πτωτικό γύρισμα της αγοράς μόλις μία μέρα πριν από την κρίσιμη αυριανή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v