Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εμπλοκή για το Γενικό Δείκτη λόγω Τρ. Κύπρου

Πτώση του Γενικού Δείκτη κατά σχεδόν 3% με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να δημιουργεί εμπλοκή και στρεβλή εικόνα. Περιορισμένες οι συναλλαγές στην πρώτη φάση της συνεδρίασης. Πίεση για ΕΕΕ στα 20,4 ευρώ και Alpha Bank.

Προς τις 955 μονάδες διόρθωνε από τα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE Large Cap 3% χαμηλότερα και την πλειονότητα των ειδικών της αγοράς να αναζητά το κλειδί της μεγάλης διόρθωσης του Γενικού Δείκτη.

Το "πρόβλημα" εν τέλει ήταν η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η αξία της οποίας μηδένισε και διαγράφηκε από τον Δείκτη

Στις 12:00 οι βασικοί δείκτες διόρθωναν έως 3,2% με τον Γενικό στην περιοχή των 950-955 μονάδων, τον Ftse Large Cap προς τις 320 μονάδες και την... εμπλοκή της Κύπρου (*) να “χρωματίζει” τα πρώτα 60-90΄ της συνεδρίασης.
Λιγοστές οι ρευστοποιήσεις θέσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους με την Alpha Bank να πιέζεται χαμηλότερα και των 0,50 έως τα 0,486 ευρώ ( δλδ 0,046 υψηλότερα της τιμής της α.μ.κ) και τη μετοχή στο επίκεντρο κυρίως λόγω της αυριανής εισαγωγής- διαπραγμάτευσης του νέου “σύνθετου προιόντος” (warrant).

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Σαββάκη αναλύονται όλες οι λεπτομέρειες, τα χαρακτηριστικά και όσα θα πρέπει να προσέξει ο επενδυτής-μέτοχος, καθώς τα warrants είναι αρκετά πολύπλοκο "εργαλείο" ως προς την διαπραγμάτευση του (σε σχέση με τις μετοχές στην υποκείμενη αγορά και τα ΣΜΕ όταν θα επανεργοποιηθούν στο ΧΠΑ).

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούσαν αναπόφευκτη την πίεση στη μετοχή της Alpha Bank, καθώς κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες, ρευστοποιούν θέσεις τους (σημαντικός αριθμός και λόγω της συμμετοχής τους στην α.μ.κ. με τιμή κτήσης 0,44/μετοχή).

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν, πως ενόψει και της επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών της Πειραιώς (δευτερευόντως της Attica Bank ) οι τράπεζες θα πιεστούν χαμηλότερα. Είναι ενδεικτικό, πως ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε νωρίτερα έως τις 290 μονάδες με την Alpha Bank μέχρι 5,2% χαμηλότερα.

Πιέσεις όμως δέχονται στην πλειονότητα τους μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με την δεικτοβαρή CC/HBC σε πτωτικό κανάλι από την αρχή της συνεδρίασης. Μεικτές τάσεις για τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με αγοραστές ο Μυτιληναίος και ο Τιτάν.

(*) έμπειροι χρηματιστές σημείωναν, πως λόγω βαθμού διασποράς και στάθμισης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου τόσο το αρχικό...αλαλούμ όσο η απόκλιση της διόρθωσης ΓΔ- FtseASE δεν δικαιολογούνταν από καμία άποψη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v