Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Alpha Bank

Με βάση τις 950 μονάδες το ΧΑ εξακολουθεί να εστιάζει στις τράπεζες. Στο επίκεντρο κυρίως η Alpha Bank, δευτερευόντως η Εθνική. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και σε ΟΤΕ, μετοχές-σηματωρούς του 25άρη. Ασφαλείς οι 320 για τον FTSE Large Cap.

Εβδομάδα τραπεζών αυτή που ξεκινά, με το Χ.Α. στην περιοχή των 985-990 μονάδων. Αλλά και εξελίξεων σημαντικών, όπως στο μέτωπο της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και βεβαίως στη σκιά της αντιπαράθεσης ΔΝΤ- Κομισιόν/Βερολίνου.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως τουλάχιστον στις πρώτες μία-δύο συνεδριάσεις η διατήρηση δυνάμεων θα συνεχιστεί, αλλά με ένα "βουνό" λιγότερο, αναφερόμενοι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Κόντρα στις μύχιες προθέσεις των δανειστών (ή μέρους αυτών) η ομάδα της Εθνικής  πέτυχε την κάλυψη του 10%, αποτέλεσμα που επαναφέρει σχετικά την ηρεμία στην Κοτζιά, στο Μαξίμου αλλά και στον κλάδο.

Είναι κοινό μυστικό, έχει πρωτογραφτεί σε τούτη εδώ τη στήλη, πως τουλάχιστον ένα κέντρο των δανειστών είχε φτάσει μέχρι το σημείο να υποδείξει ακόμη και τον επιθυμητό αντικαταστάτη του διευθύνοντος συμβούλου. Προφανώς στην απευκταία μη κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου στόχου της ιδιωτικής συμμετοχής από το βράδυ -κιόλας- του Σαββάτου θα είχαν αρχίσει τα όργανα. Αυτά τα ολίγα, γιατί επιμένουμε πως η τελεσφόρηση της προσπάθειας (που δεν ήταν δεδομένη) ήταν ό,τι χρειαζόταν η αγορά, σε αυτήν τη φάση. Βέβαια το ΕΤΕΔ έφθασε σε σημείο... εξαΰλωσης, τα ταμεία έγραψαν υποαξίες μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά γι' αυτά θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπαίτιοι από τους καθ΄ύλην αρμοδίους.

Συνεδρίαση τακτικής η σημερινή, εν όψει της αυριανής εισόδου διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και των warrants της Alpha Bank αλλά και των μτχ. της Πειραιώς και της Attica Bank (με αναπροσαρμοσμένη τιμή). Για την Alpha Bank η συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη, εξ ου και το μείον της Παρασκευής στο 0,519 ευρώ πολύ κοντά δηλαδή προς το 0,44 ευρώ. Κυρίως όμως λόγω των warrants που είναι σύνθετο-καινούριο εργαλείο (με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένος ο μέσος επενδυτής-μέτοχος πλέον της Alpha Bank ή άλλων τραπεζών).

Θα θυμίσουμε πως το warrant ΔΕΝ είναι μετοχή, ΔΕΝ έχει με την κυριολεκτική έννοια δεδομένη τιμή και ότι η διακύμανσή του εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους (λ.χ. πολλαπλασιαστής κινδύνου, επιτόκιο βάσης-επιτόκιο πρώτου έτους κ.ο.κ.). Στα σχετικά θέματα η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται λεπτομερώς στην κάλυψη του 10% της Εθνικής, με τη μετοχή να έχει πιεστεί και την Παρασκευή έως τα 4,28 ευρώ με αρνητικό βραχυπρόθεσμο διάγραμμα.

Συνεδρίαση, όμως, όπου θα περιμένει και τις εξελίξεις από το μέτωπο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ (...λέτε να προκύψει και νέα αναβολή στο... και πέντε;), με τον Μιχάλη Καϊταντζίδη να κάνει λόγο για την D-Day που δεν σχετίζεται μόνον με τον κλάδο της ενέργειας, την επιχειρηματικότητα. Στα 8,040 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ μαζί με του ΟΠΑΠ υπεραπέδωσε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον τίτλο του Οργανισμού στα 7,010 έναντι του ΟΤΕ, που έμεινε λίγο πίσω.

Ενθαρρυντική η αντίδραση της ΜΕΤΚΑ (με τον ΟΛΠ σημείωσε την υψηλότερη -σε απόλυτο ποσοστό- μεταβολή), ενώ η αντίδραση των Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ κ.ά. παραπέμπει στην ετοιμότητα μέρους του συστήματος, που παραμένει ενεργό και σε αυτήν την περίοδο... άπνοιας.

Η απουσία δέλεαρ είναι ένα θέμα, γιατί με συναλλαγές των 50 και 60 εκατ. ευρώ η ταλαιπωρία και οι διορθώσεις προς τις 950 μονάδες θα συνεχιστούν. Αύξηση συναλλαγών χωρίς κίνητρο, πολύ δύσκολα. Ενδεχομένως το Χ.Α. να περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ΑΜΚ (και των υπολοίπων), αν και τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι σαφώς λιγότερα απ΄ ό,τι για την Alpha Bank και την Εθνική. Ίσως η κάλυψη του στόχου του 12% για την ΕΤΕ να δημιουργούσε μία βραχύβια αντίδραση, αλλά για τη μετοχή τα 4,5 ευρώ μοιάζουν απροσπέλαστα.

Ο FTSE Large Cap στις 335,30 μονάδες, ο Ft Mid στις 1.156,85 ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης (στις 194,15 με -2,58% την Παρασκευή) ήταν ο μόνος από τους τέσσερις κύριους δείκτες με προβληματική φορά. Για τον Δείκτη Τραπεζών οι 210 μονάδες είναι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο, που θα πρέπει να διασπασθεί ανοδικά στην περίπτωση αντίδρασης. Οι 1.020 μονάδες θεωρούνται σημαντικό τεχνικό σημείο για τον Γενικό Δείκτη που χρειάζεται τζίρους τουλάχιστον 70-90 εκατ. ευρώ και πάλι. Οι δε 980 προς 950 μονάδες τελευταίο κανάλι/σχηματισμό πριν από μία σημαντική διόρθωση. Πάντως από τις μέχρι τώρα ενδείξεις το σενάριο της διατήρησης δυνάμεων στο εύρος των 980-975 έως 995-1.002 μονάδων συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Στα υπέρ της αγοράς η εξισορρόπηση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, με τον DJIA στις 15.248 μονάδες, τον DAX στις 8.254 και το ευρώ στο 1,3220$. Και με τον ISE 100 στην Κωνσταντινούπολη να αντιδρά στις 78.332,59 . Αλλά με ιστορικό υψηλό τον Μάιο στις 93.398,33 μονάδες, και ενώ βέβαια οι εξελίξεις τρέχουν στην Τουρκία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v